HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΛευκάδα: Το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου

Λευκάδα: Το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου

Ιδανική για πολυήμερες διακοπές αλλά και για Σαββατοκύριακο, η Λευκάδα είναι ένα νησί που έχει κάτι για όλους. Εντυπωσιακές παραλίες με τιρκουάζ νερά, θαλάσσια σπορ που ανεβάζουν την αδρεναλίνη, μια καταπράσινη ενδοχώρα και γραφικά χωριά που κρατούν τις παραδόσεις

Είναι νησί, αλλά φτάνεις με αυτοκίνητο. Μια πλωτή γέφυρα ενώνει τη Λευκάδα με την ηπειρωτική Ελλάδα και την κάνει έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό που χρόνια τώρα βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών. Το «στεριανό» νησί του Ιονίου είναι προικισμένο με εντυπωσιακά τοπία και μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Η ανατολική πλευρά του, με θάλασσα ήρεμη και ρηχή, προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές, ενώ η δυτική είναι γεμάτη με εντυπωσιακές και άγριας ομορφιάς παραλίες με απότομα βράχια, λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά.

Η Λευκάδα, όμως, δεν είναι μόνο οι παραλίες της. Είναι και τα ορεινά χωριά που κρατούν τις παραδόσεις και οι διαδρομές μέσα σε καταπράσινα τοπία με καταρράκτες, φαράγγια και ερειπωμένα μοναστήρια. Αξίζει να μείνετε πολλές μέρες στο νησί και να εξερευνήσετε τα πολλά του πρόσωπα. Ακολουθεί ένας μίνι οδηγός με όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε.

Μια πόλη με ιδιαίτερο χρώμα

Πηγή: Shutterstock

Η πόλη της Λευκάδας έχει ιδιαίτερο χρώμα και τα σοκάκια του ιστορικού κέντρου κρύβουν εκπλήξεις. Μια βόλτα θα σας αποκαλύψει χρωματιστά σπίτια (φτιαγμένα από λαμαρίνα για προστασία από τους σεισμούς), όμορφα κτήρια και ενδιαφέρουσες εκκλησίες του 17ου-18ου αιώνα επηρεασμένες από την ενετική αρχιτεκτονική. Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, καθώς και το μικρό Μουσείο Φωνογράφου. Ο κεντρικός πεζόδρομος Ντέρπφελντ είναι γεμάτος με καταστήματα και σφύζει από ζωή, όπως και ο παραλιακός δρόμος. Στην ανατολική πλευρά της πόλης βρίσκεται η Μαρίνα Λευκάδας, η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες και από τις πιο οργανωμένες στη Μεσόγειο.

Πηγή: Shutterstock

Στην είσοδο της πόλης, δίπλα στο λιμάνι, θα δείτε το περίφημο πάρκο των ποιητών, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν Μποσκέτο. Εκεί φιλοξενούνται οι προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων του νησιού, όπως του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, του Άγγελου Σικελιανού και του Λευκάδιου Χερν. Αξίζει, επίσης, να περπατήσετε πάνω στην ξύλινη γέφυρα που είναι χτισμένη πάνω από το κανάλι, που βρίσκεται μπροστά ακριβώς από τον πεζόδρομο με τα καφέ-μπαρ, δίπλα από το λιμάνι. Οι κάτοικοι την αποκαλούν γέφυρα των στεναγμών ή γέφυρα των ερωτευμένων.

Πηγή: Shutterstock

Στην είσοδο του νησιού, ακριβώς απέναντι από τη γέφυρα, σας υποδέχεται το μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Μαύρας, που αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Στο εσωτερικό του διατηρούνται ερείπια κτηρίων της Ενετοκρατίας, ενώ υπάρχει και το εκκλησάκι της Αγίας Μαύρας. Υπέροχη είναι η θέα στη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας, που αποτελεί έναν από τους πιο αξιόλογους υδροβιότοπους του Ιονίου και προσφέρει μόνιμη κατοικία σε ερωδιούς, γλάρους, αγριόπαπιες, πελεκάνους και φλαμίνγκος.

Πηγή: Shutterstock

Ένα ιδιαίτερο σημείο της Λευκάδας είναι η Γύρα: μια στενή λωρίδα λευκής αμμουδιάς μήκους 7 χλμ., που αγκαλιάζει τη λιμνοθάλασσα στο βόρειο σημείο του νησιού, κάνοντας το τοπίο μοναδικό. Ξεκινά πίσω σχεδόν από το κάστρο της Αγίας Μαύρας δημιουργώντας την Αμμόγλωσσα και φτάνει έως την άλλη άκρη, πέρα από την πόλη. Ο περίπατος της Γύρας είναι μια βόλτα που αξίζει να κάνετε για τη θαυμάσια θέα που προσφέρει. Κοντά στο χωριό Φρύνι, λίγο έξω από την πόλη, θα συναντήσετε τη Μονή Φανερωμένης, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Λευκάδας. Χτισμένη σε έναν πευκόφυτο λόφο, προσφέρει υπέροχη θέα στην πόλη, τη λιμνοθάλασσα και το Ιόνιο.

Εξερευνώντας το νησί

Πηγή: Shutterstock

Το πιο κοντινό στην πόλη της Λευκάδας παραθαλάσσιο θέρετρο είναι ο Άγιος Νικήτας με τον παραδοσιακό οικισμό του και την πολυσύχναστη παραλία με τα πεντακάθαρα νερά που προτιμούν κυρίως οι οικογένειες. Εκτός από την ομώνυμη παραλία, σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκονται μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του Ιονίου όπως τα Πευκούλια, ο Μύλος και το Κάθισμα.

Αν κατευθυνθείτε ανατολικά από την πόλη της Λευκάδας θα συναντήσετε πρώτα τη Λυγιά με το γραφικό λιμανάκι της και στη συνέχεια τη Νικιάνα, ένα παραθαλάσσιο χωριό με μικρές και όμορφες παραλίες, πολλά καταλύματα και παραδοσιακές ψαροταβέρνες.

Πηγή: Shutterstock

Το Νυδρί είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στο νησί, καθώς διαθέτει τα πάντα: πολυσύχναστη παραλία, ξενοδοχεία, beach bars, εστιατόρια και δυνατότητες για θαλάσσια σπορ. Με ορμητήριο το Νυδρί μπορείτε να επισκεφθείτε τους καταρράκτες στο Δημοσάρι και να πραγματοποιήσετε εξορμήσεις στην Πολυνησία της Λευκάδας, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά. Λίγα χιλιόμετρα νότια από το Νυδρί, θα βρείτε τον όρμο του Βλυχού με τον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό του και τον λόφο Γένι όπου οι ελιές κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα.

Τα Σύβοτα είναι ένα μικρό ψαροχώρι, στα νότια του νησιού, κλεισμένο σε έναν όρμο τύπου φιόρδ με δασωμένους λόφους ολόγυρα. Εδώ θα συναντήσετε ένα παραδοσιακό σκηνικό με ψαροταβέρνες πάνω στο λιμάνι. Στο νότιο τμήμα του νησιού, σε απόσταση περίπου 22 χλμ. από το Νυδρί, βρίσκεται η Βασιλική, ένα από τα πιο γνωστά παραθαλάσσια χωριά της Λευκάδας, με λιμάνι, πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό και μια μεγάλη παραλία- από τις γνωστότερες της Ευρώπης στους φαν του windsurfing.

Πηγή: Shutterstock

Εάν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από τις παραλίες, χαλαρώστε στις πλατείες των ορεινών χωριών Καρυά (γνωστή για τα παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά της) και Εγκλουβή (από όπου και οι γνωστές φακές), αλλά και στην Εξάνθεια, το όμορφο κεφαλοχώρι της Λευκάδας, που αγναντεύει το Ιόνιο από υψόμετρο 600 μέτρων.

Οι τοπ παραλίες της Λευκάδας

Πηγή: Shutterstock

Τα πανέμορφα φυσικά τοπία του νησιού μαγεύουν κάθε επισκέπτη. Οι σπάνιας ομορφιάς παραλίες, για τις οποίες η Λευκάδα είναι γνωστή παγκοσμίως (πολλές από αυτές έχουν ψηφιστεί επανειλημμένα από τουριστικούς οδηγούς ως οι καλύτερες της Μεσογείου), με πιο γνωστές το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς, στη ρίζα εντυπωσιακών γκρεμών, αποτελούν πόλο έλξης πολλών εκατομμυρίων τουριστών από όλο τον κόσμο. Φησισμένες παραλίες είναι επίσης το κοσμοπολίτικο Κάθισμα με τα beach bars, τα Πευκούλια, ο Μύλος, οι παραλίες κάτω από το ορεινό χωριό Καλαμίτσι (Καβαλικευτά, Αβαλί, Μεγάλη Πέτρα), καθώς και η Βασιλική, ο Άη Γιάννης και οι Μύλοι που προτιμούν κυρίως οι windsurfers και kitesurfers.

Πηγή: Shutterstock

Για τους φυσιολάτρες, υπάρχουν επίσης οι καταρράκτες στο Δημοσάρι, πάνω από το Νυδρί, για εναλλακτικές βουτιές σε γλυκά νερά, καθώς και το φαράγγι της Μέλισσας στην περιοχή των Σφακιωτών- ένα μέρος όπου νιώθεις την απόλυτη επαφή με τη φύση. Το θρυλικό ακρωτήριο Λευκάτα, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του και προκαλεί θαυμασμό σε όσους το επισκέπτονται.

Τοπικές γεύσεις

Το πικάντικο και νοστιμότατο σαλάμι αέρος Λευκάδας είναι σίγουρα το πιο γευστικό σουβενίρ του νησιού. Στη Λευκάδα θα βρείτε και τις ξακουστές φακές Εγκλουβής, που καλλιεργούνται στο ομώνυμο ορεινό χωριό και φημίζονται για τη νοστιμιά τους. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε και να πάρετε μαζί σας αυγοτάραχο από το ιβάρι της λιµνοθάλασσας, καθώς και µαντολάτο, λαδόπιτα, σουµάδα (από πικραµύγδαλα), λικέρ Ροζολί, ντόπιο κρασί και τσίπουρο.

Απόδραση στα κοντινά νησάκια

Πηγή: Shutterstock

Για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας, τα νησάκια της Λευκάδας αποτελούν αγαπημένο προορισμό. Μη χάσετε την ευκαιρία να νοικιάσετε σκάφος από το Νυδρί για να γνωρίσετε τα μικρά διαμάντια Μεγανήσι, Κάλαμος και Καστός. Έχουν ωραίες παραλίες, γραφικά λιμανάκια, παραδοσιακούς οικισμούς και ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι. Απέναντι από το Νυδρί βρίσκεται και ο θρυλικός Σκορπιός, το πάλαι πότε θέρετρο του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, που πλέον ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ.

Πηγή: https://www.reader

Προηγουμενο αρθρο
Έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας στα Ιόνια Νησιά
Επομενο αρθρο
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή - τα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.