HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΛιμενικό Ταμείο: απάντηση σε ανοιχτή επιστολή της δημοτικής κίνησης «Όλοι για τη Λευκάδα»

Λιμενικό Ταμείο: απάντηση σε ανοιχτή επιστολή της δημοτικής κίνησης «Όλοι για τη Λευκάδα»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

Στην ανοιχτή σας επιστολή, που απευθύνατε προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αναφέρετε ως το πλέον σοβαρό ζήτημα που προέκυψε στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκάδας την αριθμ. 10/21-02-2020 απόφαση παραχώρησης του Δ.Λ.Τ.Λ. Η απόφαση αυτή αναφέρει: «οι εργασίες επισκευής και ενίσχυσης των κτιρίων θα εκτελεστούν σύμφωνα με την ‘‘Στατική Μελέτη αποκατάστασης του τουριστικού περιπτέρου και των λουτρικών εγκαταστάσεων στην ειδική θέση Πλάζ Κάστρο Λευκάδας’’, που εγκρίθηκε από το Δ.Λ.Τ.Λ. με την αριθμ. 17/2016 απόφαση Διοικητικού Δ.Σ. ή από νέα στατική μελέτη αποκατάστασης του περιπτέρου και των λουτρικών εγκαταστάσεων που θα συνταχθεί με μέριμνα και έξοδα του παραχωρησιούχου και θα εγκριθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λευκάδας και το Δ.Λ.Τ.Λ.».

Στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκε το θέμα και απαντήθηκε διεξοδικά. Επειδή όμως, για δικούς σας λόγους, το επαναφέρετε με την ανοιχτή σας επιστολή, είμαι αναγκασμένος να σας δώσω ξανά απάντηση.

Το Δ.Λ.Τ.Λ., σωστά, είχε αποφασίσει και ανάθεσε εκπόνηση στατικής μελέτης για να είναι σε γνώση των ενδιαφερομένων, πέραν κάθε αμφισβήτησης, οι εκτεταμένες επισκευές που είναι αναγκαίες για την αποκατάσταση και λειτουργική αξιοποίηση των κτιρίων. 

Η στατική μελέτη, που είχε εγκριθεί, προέβλεπε κατεδαφίσεις τμημάτων των υπαρχόντων κτιρίων και επανακατασκευή. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της διακήρυξης, που προέβλεπε μόνο επισκευή και ενίσχυση, αλλά και από τη νομοθεσία που προβλέπει αυστηρή προστασία της περιοχής (αδόμητη περιοχή), γιατί ουσιαστικά είναι κατασκευή νέων τμημάτων. Γιαυτό προστέθηκε στην παραπάνω απόφαση του Δ.Λ.Τ.Λ. η δυνατότητα να συνταχθεί με μέριμνα και έξοδα του επενδυτή στατική μελέτη που θα εγκριθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που έχει την αρμοδιότητα και το Δ.Λ.Τ.Λ., ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη συνέχιση της διαδικασίας του διαγωνισμού. Αναφέρθηκε και αναλύθηκε στο συμβούλιο του Λ.Τ. και συμπεριλήφθηκε στην απόφαση που αναρτήθηκε στη διαύγεια στις 20/03/2020 και συνεπώς ήταν σε γνώση όλων, ιδιαίτερα των μελών του Λιμενικού Ταμείου και του πρώην προέδρου του χωρίς ποτέ να διατυπωθεί κάποια ένσταση ή διαφωνία. Πού είναι η παραπλάνηση;

Η αναγκαιότητα της προσθήκης αυτής επιβεβαιώθηκε εκ των υστέρων από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στο πρακτικό της 21/10/2020 που δίνει αρνητική γνωμοδότηση αρνούμενο να δεχτεί κατεδάφιση τμημάτων και ανέγερση νέων.

Αυτά «ως προς το πλέον σοβαρό ζήτημα της στατικής μελέτης».

Αισθάνομαι την ανάγκη, προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, να αναφέρω τα ακόλουθα για να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας όλη την ιστορία της διαδικασίας παραχώρησης του Τουριστικού περιπτέρου, για την οποία ο κ. Δρακονταειδής δεν έχει απορίες γιατί είναι αποφάσεις δικές του και της τότε διοίκησης του Δ.Λ.Τ.Λ.

  • Στη διακήρυξη της προηγούμενης διοίκησης του Δ.Λ.Τ.Λ. αναφέρεται ότι παραχωρείται έκταση 8.900 τ.μ., ενώ θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να παραχωρήσουν πολύ μικρότερη έκταση και να αποδοθεί σε ελεύθερη χρήση το υπόλοιπο τμήμα εκτός των δύο κτιρίων. 
  • Στη ίδια διακήρυξη αναφέρεται ότι παραχωρούνται δύο κτίρια 500 τ.μ. έκαστο. Αυτά θα επισκευαστούν και θα αξιοποιηθούν. Δεν προβλέπεται, ούτε είναι δυνατόν να γίνει καμία επί πλέον προσθήκη. Που είναι η πρόσθετη δόμηση που υποτίθεται ότι δόθηκε και από ποιόν; 
  • Η προηγούμενη διοίκηση του Δ.Λ.Τ. έκανε αποδεκτές τις προτάσεις των επενδυτών και ολοκλήρωσε την διαδικασία ανάθεσης. Στις προτάσεις αυτές είχαν αποτυπωθεί σε σχέδια η διαμόρφωση των ‘‘λουτρικών εγκαταστάσεων’’ σε δωμάτια. Μάλιστα ο προηγούμενος προσωρινός ανάδοχος που είχε επιλέξει η τότε διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου και κατέπεσε στα Δικαστήρια είχε σχεδιάσει και κρεβάτια. Μήπως ο κ. Δρακονταειδής πρέπει να ερωτηθεί αν είναι αυτός που δεν κατάλαβε αν γίνεται ή όχι αλλαγή χρήσης; 

Επιπλέον η δικαστική αυτή διαδικασία των δύο χρόνων αποστέρησε από το Λ.Τ. τουλάχιστον 100.000 ευρώ. 

  • Η ελεύθερη πρόσβαση που διαμορφώθηκε είναι πέραν της προβλεπόμενης από την παραχώρηση και αποτελεί δημιουργία οδού ανεξάρτητη και εκτός των εγκαταστάσεων, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή που δεν διέρχεται μέσα από τις εγκαταστάσεις.

Τέλος καθίσταται απολύτως σαφές ότι το Δ.Λ.Τ.Λ. θα φροντίσει να τηρηθούν όλοι οι όροι της διακήρυξης.

Αυτά για την ιστορία της υπόθεσης.  

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδος

Σπύρος Καρβούνης

Προηγουμενο αρθρο
Ένα κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε στη Λευκάδα από τα rapid tests του ΕΟΔΥ
Επομενο αρθρο
Κορωνοϊός: 1.424 κρούσματα - ένα νέο στη Λευκάδα (20/2)

1 Σχόλιο

  1. Δημήτρης ( Τάκης ) Γαντζίας
    21 Φεβρουαρίου 2021 at 13:27 — Απάντηση

    Με το σχόλιο μου αυτό θέλω να εκφράσω τη γνώμη μου και να σας πω κ. πρόεδρε, εσείς και όσοι έχουν τοποθετηθεί σχετικά να αφήσετε στην άκρη τις παραταξιακές και άλλων ειδών αντιπαραθέσεις και να διοργανώσετε ανοικτή συζήτηση, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ή τώρα με διαδικτυακή ενημέρωση, ώστε να ακουστεί η φωνή των συμπολιτών μου, οι απόψεις τους και να συμφωνήσουν ή διαφωνήσουν σε ότι εσείς έχετε σχεδιάσει με την ανάθεση και εκτέλεση του έργου από τον επενδυτή σας! Η πρόσβαση στη θάλασσα δεν είναι χάρισμα σας, είναι δικαίωμα των πολιτών, οι οποίοι απαιτούν να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τελείως ελεύθερη όλη την παραλία- πλαζ, όπως αυτό γίνεται από γενιές σε γενιές! Αυτό μπορείτε να το εξασφαλίσετε κ. πρόεδρε του Λιμενικού Ταμείου? Σεβαστείτε τους Λευκαδίτες, σεβαστείτε την πανέμορφη περιοχή του κάστρου, που αποτελεί
    αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση της Πόλης μας!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.