HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΛογοδοσία Δημάρχου -Της Σεβαστής   Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα

Λογοδοσία Δημάρχου -Της Σεβαστής   Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα

Σύμφωνα με το άρθρο 226 του Π.Δ. 410/1995, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 217 του Ν.3463/2006, μέχρι τέλος Ιουνίου κάθε έτους, γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης. Σε αυτή  καλούνται οι κάτοικοι και οι διάφοροι φορείς του δήμου.  

Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δ.Σ. τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις και μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του Δ.Σ. Κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος επίσης, έχει δικαίωμα να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του.

Πέρασε και ο τελευταίος Ιούνιος της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής και παρά την πρόβλεψη της σχετικής νομοθεσίας και τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα αρκετών δημοτικών συμβούλων η λογοδοσία του δημάρχου και ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. 

Υπάρχει η γενική αντίληψη ότι οι δήμαρχοι έχουν την αγωνία να κάνουν γνωστό σε όλους το έργο το οποίο επιτέλεσαν, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν σκοπεύουν να είναι και πάλι υποψήφιοι. Για το λόγο αυτό τη διαδικασία της λογοδοσίας την εκλαμβάνουν ως μια ευκαιρία να προβάλουν το έργο τους.

Πανελλαδικά μάλλον δεν υπάρχουν πολλοί δήμοι που δεν έχουν κάνει ούτε ένα απολογισμό έργου στα 4 χρόνια της θητείας τους. 

Αν κάποιος, στο εύλογο ερώτημα γιατί δεν συνέβη στην περίπτωση του δήμου μας ήθελε απαντήσει, «λόγω σεμνότητας», μάλλον δύσκολα θα γινόταν πιστευτός εξαιτίας του προφίλ κυρίως του δημάρχου μας. 

Άποψη αρκετών συνδημοτών, η ανυπαρξία ουσιαστικού έργου σε βασικά προβλήματα που απασχολούν το νησί, τους κατοίκους και τους πολυπληθείς επισκέπτες του τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια. 

Προβλήματα που χρονίζουν και η επίλυσή τους επιδιώκεται  αποσπασματικά, είτε με μελέτες «στο πόδι», είτε με παλιές μελέτες που ανασύρονται από το υπόγειο του Διοικητηρίου και προωθούνται για ένταξη και υλοποίηση μέσω  εθνικών ή κοινοτικών προγραμμάτων, δίχως αναθεώρηση, που σημαίνει προσαρμογή στις διαμορφωμένες ανάγκες του τόπου σήμερα και όχι κατά το χρόνο εκπόνησής των (που μπορεί να τοποθετείται πριν 20 και πλέον χρόνια)…

Προβλήματα όπως η ύδρευση, η διάβρωση (και η εκμετάλλευση) των παραλιών, η δυσοσμία σε όλη την πόλη. Το κλείσιμο της εισόδου της πόλης προς μετατροπή της παραλιακής πλατείας σε «κολωνακίου» και το πρωτοφανές σχετικά με το έργο αυτό, κατά την εξέλιξη των προβλεπόμενων εργασιών διαμόρφωσης, με τη βοήθεια γεωτρύπανου να διερευνάται η πιθανότητα κατασκευής  υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτω από την πλατεία! 

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση ιδιαίτερα της πόλης σε συνδυασμό με την ανυπαρξία χώρων στάθμευσης, η κατάσταση στα λιμάνια στο περιθώριο του ξεχασμένου master plan αυτών…

Το μικρό Ιχθυοτροφείο και άλλα «έργα» που… συνεχίζουν να… εκτελούνται στα χαρτιά ύψους 80 εκατ. ευρώ! Μάταια τα  επίσημα οικονομικά-υπηρεσιακά απολογιστικά στοιχεία «κρούουν τον κώδωνα της αφύπνισης» αφού καταγράφουν την απορρόφηση των σχετικών πιστώσεων σε ποσοστό μικρότερο του 5%. 

Το έργο της ΜΟΠΑΚ που, όπως διαβεβαίωνε κατά καιρούς ο δήμαρχος, θα είχε ξεκινήσει από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Η   τοποθέτηση press container στον Κάλαμο και τον Καστό που μετατίθεται για μια ακόμη δημοτική περίοδο στην επόμενη. 

Η εφαρμογή των σχεδίων πόλης (Λευκάδας, Βασιλικής, Νυδριού…) που  όσον αφορά την πόλη, εξακολουθεί τριάντα χρόνια τώρα να παραμένει με αδιάνοιχτους κεντρικούς και όχι μόνο δρόμους (Αναπαύσεως, Πεφανερωμένης, Ξ. Γρηγόρη, …). 

Ο κόμβος στην Αναπαύσεως (Νεκροταφείο) που οι απαλλοτριώσεις είχαν ολοκληρωθεί το 2020 αλλά τέσσερα χρόνια τώρα φτιάχνεται… Το αγκυροβόλιο της Βασιλικής… 

Η  αποκατάσταση της οικίας των Ζαμπελίων. Τα παρατημένα στη φθορά του χρόνου Φαράγγι της Μέλισσας, Γεφύρι των Μάρκων… Οι σχεδόν αδιάβατοι εξαιτίας της βλάστησης αγροτικοί δρόμοι. Η «ανάδειξη» του Πολιτισμού μας με την καταγεγραμμένη μηδενική επισκεψιμότητα μουσείων όπως του Άγγελου Σικελιανού και δράσεις «αναβάθμισης» πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως αυτή σχετικά με το φολκλόρ φεστιβάλ της πόλης  με την … κάθοδο των κουκλών με τις διεθνείς παραδοσιακές φορεσιές στο παζάρι. Οι μελέτες που θα εκπονούνταν για το αύριο των επόμενων δημοτικών περιόδων… και ακόμη μετά την τελευταία τροποποίηση του προϋπ/σμού του Δήμου (πριν λίγες ημέρες) το αποθεματικό του να ανέρχεται σε μόλις 14.000 ευρώ !

Όσον αφορά την υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής για  εκπόνηση στην αρχή της θητείας της του προβλεπόμενου και απαιτούμενου στρατηγικού σχεδιασμού… ψιλά γράμματα !

Ποιος λοιπόν ο λόγος να αποτολμήσει η δημοτική μας αρχή έστω και ένα απολογισμό – έλεγχο των πεπραγμένων της ή μη;

Ποιος ο λόγος να υποστεί μια τόσο οδυνηρή διαδικασία όταν υπάρχουν τα… προεκλογικά φυλλάδια μέσα από τα οποία μπορεί να επιλύσει τα πάντα (;)

                                      Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα

                                         πρώην δήμαρχος Καρυάς

      Υποψήφια Δημ. Σύμβουλος με το συνδυασμό «ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ» του υποψήφιου δημάρχου Ξενοφών Βεργίνη

Προηγουμενο αρθρο
Η Δυστυχία, Η Ευτυχία, ο Αποχωρισμός!
Επομενο αρθρο
Συνεχίζονται οι ηλεκτρονικές εγγραφές στο 2ο Τζοβάνιο Ορεινό Αγώνα Εγκλουβής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.