HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜηνύματα για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

Μηνύματα για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

Μήνυμα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για την 21η Μαΐου, επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα

Όλοι οι Επτανήσιοι μοιραζόμαστε σήμερα τα αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και επτανησιακής συνείδησης που ενώνουν την Περιφέρειά μας με αφορμή την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα.
Η πράξη της Ένωσης υπήρξε κορυφαία στιγµή στη νεότερη ελληνική ιστορία. Αποτέλεσε την πρώτη επέκταση του ελληνικού κράτους, τονώνοντας το αλυτρωτικό φρόνηµα των Ελλήνων, που ήταν ακόµη υπόδουλοι. Τα Επτάνησα κληροδότησαν επίσης στο νεαρό τότε Κράτος µία σηµαντική πολιτική και πολιτισµική παρακαταθήκη, που αφορούσε στην οργάνωση, στον κοινοβουλευτισμό και στην παιδεία.
Με αφορμή την επέτειο αυτή τιμούμε τον ηρωισμό των Επτανησίων. Η Ένωση ήταν αποτέλεσµα πολλών παραγόντων µε γεωπολιτική σηµασία, αλλά σίγουρα ήταν απόρροια του πατριωτισµού των Επτανησίων, µε µια διαρκή πνευµατική και πολιτική αντίσταση επί αιώνες απέναντι στους διαδοχικούς κατακτητές τους, τις Μεγάλες Δυνάµεις της εποχής του 18ου και 19ου αιώνα.
Το ενθουσιώδες και συγκινητικό ψήφισµα της Ιονίου Βουλής για την Ένωση µε τη Μητέρα Ελλάδα στις 23 Σεπτεµβρίου του 1863 που προηγήθηκε της Πράξης της Ένωσης, αποτελεί μνημείο φιλοπατρίας.
Γαλουχημένοι οι Επτανήσιοι από τα πατριωτικά κινήματα του 19ου αιώνα που κατέκλυζαν την Ευρώπη, από τις ιδέες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της εθνικής ανεξαρτησίας, που καλλιέργησε η Γαλλική Επανάσταση στα επτανησιακά εδάφη, ύμνησαν τον Αγώνα για την ανεξαρτησία του Έθνους και συμμετείχαν ενεργά με πολλούς τρόπους και μέσα, στην Ελληνική Επανάσταση.
Στα Ιόνια στρατολογούνταν εθελοντές για την Επανάσταση και κατέφευγαν Έλληνες ηγέτες Επαναστάτες, όπως ο Κολοκοτρώνης, ενώ όσοι Ιόνιοι είχαν µυηθεί στη Φιλική Εταιρεία προωθούσαν τα ζητήµατα της Επανάστασης στην Ευρώπη σε πολιτικό και διπλωµατικό επίπεδο με προεξάρχοντα τον Ιωάννη Καποδίστρια ή ενέπνεαν το φιλελληνικό ρεύµα, µε χαρακτηριστικότερες τις περιπτώσεις του Διονυσίου Σολωµού και του Ανδρέα Κάλβου.
Οι Επτανήσιοι έβαλαν τη σφραγίδα τους στην ιστορία της χώρας µας και της Ευρώπης, ως ο λαός που εµπέδωσε, καλλιέργησε, διέδωσε και έκανε πράξη τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την κοινή αυτή, ένδοξη, ιστορία μας, τη βιώνουμε ως έμπνευση και ως χρέος.
Σήμερα, οι Επτανήσιοι παραμένουμε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και συνεργασίας λαών. Και ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, την κλιματική αλλαγή, την ειρήνη, την προσαρμογή στην γρήγορα εξελισσόμενη παγκοσμιοποίηση για να επιτύχουμε όλοι μαζί τη βιώσιμη ανάπτυξη για τις τοπικές κοινωνίες μας, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και για να διαφυλάξουμε τα ιδανικά μας.

Μήνυμα Δημάρχου Λευκάδας για την 157η Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

157 χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, που αποτέλεσε το επιστέγασμα των μακρών αγώνων των προγόνων μας, των πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων για ελευθερία, αυτοδιάθεση, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική ενότητα, ομοψυχία. 

Στις 21 Μαΐου 1864, στο φρούριο της Αγίας Μαύρας υψώθηκε πανηγυρικά η Ελληνική Σημαία, σηματοδοτώντας την αποχώρηση των Άγγλων από τα Επτάνησα και την δικαίωση των προγόνων μας, που για αιώνες αγωνίστηκαν για κοινωνική δικαιοσύνη και ανεξαρτησία.  

Η ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό επέδρασε θετικά στην πνευματική και πολιτιστική πορεία της Ελλάδας, μια διαχρονική προσφορά που κάθε γενιά οφείλει να συνεχίσει καθώς η πρόοδος των νησιών μας είναι συνυφασμένη με την πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας.

Τιμούμε και γιορτάζουμε τις κατακτήσεις των Επτανήσιων δίχως να λησμονούμε ότι η ανεξαρτησία και η ελευθερία παραμένουν ζητούμενα για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας κι αποτελεί χρέος μας, συλλογικό και ατομικό, η διαφύλαξή τους. 

Λαμπρή η σημερινή ημέρα και για την χριστιανοσύνη που τιμά τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Εύχομαι από καρδιάς Χρόνια Πολλά, Υγεία και Δύναμη σε όλους τους πολίτες των Επτανήσων. 

Ο Δήμαρχος Λευκάδας

Χαράλαμπος Δ. Καλός

Μήνυμα Βουλευτή Ν. Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την 157η Επέτειο Ένωσης των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα

43 χρόνια μετά την Επανάσταση του Έθνους του 1821, ο αγώνας της Επτανήσου και το όραμα όλων των Ελλήνων των Ιόνιων Νησιών για ελευθερία και εθνική ενότητα και ανεξαρτησία δεν είχε ακόμα πραγματωθεί.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν, τα νησιά μας πέρασαν διαδοχικά από τον έλεγχο των Ενετών, των Γάλλων, Οθωμανών, Ρώσων και Άγγλων – κι ωστόσο ούτε στιγμή δεν έσβησε ο πόθος για ένωση με τη Μητέρα Πατρίδα. 

Επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές, ανάμεσά τους και ο μεγάλος Λευκαδίτης ποιητής μας Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, κράτησαν αναμμένη τη φλόγα της απελευθέρωσης. 

Αγωνίστηκαν, διώχθηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν – αλλά δεν σταμάτησαν. Το αίτημα για ένωση με την Ελλάδα έγινε η Μούσα του Βαλαωρίτη, εκείνου που πάντα υμνούσε την «διηνεκή του Ελληνισμού προς τον ξενισμόν πάλη», τον διαρκή αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία ενάντια σε κάθε ξένο κατακτητή. 

Στις 21 Μαΐου 1864, το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

 Οι Επτανήσιοι συνάντησαν τους αδελφούς της ελεύθερης Πατρίδας κάτω από τις ελληνικές σημαίες που υψώθηκαν στα φρούρια των Ιονίων Νήσων. 

Τα Επτάνησα, η πρώτη περιοχή που προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Ελλάδας, έδειξαν το δρόμο για την επανένωση του Έθνους σε ένα ενιαίο, κυρίαρχο, ελεύθερο ελληνικό κράτος. 

Και απέδειξαν ότι οι μεγάλοι στόχοι και τα υψηλά ιδανικά, η ανεξαρτησία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία, κατακτώνται με φιλοπατρία, εθνική υπερηφάνεια και ενότητα. 

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Επτανήσιες και όλους τους Επτανήσιους.

157η Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

                                                   (1864—2021)

        Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς , συγκίνησης , εθνικής μνήμης , ενθουσιασμού και γιορτής για τα Επτάνησα , γιατί σαν σήμερα πριν από 157 χρόνια ικανοποιήθηκαν εθνικοί πόθοι και πραγματοποιήθηκαν οράματα   αιώνων.

     Σήμερα γιορτάζουμε  την υλοποίηση του οράματος  της ελευθερίας , και της ενσωμάτωσης  των Επτανήσων με τον Εθνικό κορμό της Ελλάδος .

     Τιμούμε την απαράμιλλη θέρμη  και  αποφασιστικότητα  του Επτανησιακού λαού  για την Ελευθερία ,   την  Φιλοπατρία , την Εθνική αξιοπρέπεια , ιδανικά που ενέπνευσαν τον αγώνα του , κατά των ξένων κατακτητών.

     Ευλαβικά αποτίουμε φόρο τιμής σ’ όσους θυσιάστηκαν, και με ανδρειωσύνη προσέφεραν ότι πολυτιμότερο είχαν  για να ευοδωθεί αυτός ο  Εθνικός  στόχος.

                       Χρόνια πολλά Επτάνησα .  Χρόνια πολλά Ελλάδα.

   Για το  Τ.Σ.

   Τχης (ΤΧ) ε.α.  Κοντομίχης Β. Γεώργιος               

  Πρόεδρος Παραρτήματος Ε.Α.Α.Σ. Λευκάδας.

Προηγουμενο αρθρο
Μια φωτογραφία από τον σύλλογο Λευκαδίων Κέρκυρας το 1952!
Επομενο αρθρο
Ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.