HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜια φωτογραφία από τον σύλλογο Λευκαδίων Κέρκυρας το 1952!

Μια φωτογραφία από τον σύλλογο Λευκαδίων Κέρκυρας το 1952!

Γράφει ο Παναγιώτης Σκληρός

Στα μισά του περασμένου αιώνα οι σχέσεις των Λευκαδιτών με την Κέρκυρα ήταν πολύ πιο δεμένες και ο εκεί σύλλογος Λευκαδίων ήταν πολυμελής. Εξ άλλου με την Κέρκυρα υπήρχε ανεπτυγμένο εμπόριο και τα προϊόντα της Κέρκυρας ταξίδευαν με καΐκια στο νησί απ το 1900.

Μάλιστα η Λευκάδα υπήρξε στο παρελθόν εκλογική περιφέρεια της Κέρκυρας.

Αυτοί οι έμποροι της Κέρκυρας ήταν που ειδοποίησαν τους Λευκαδίτες συναδέλφους τους να συνδράμουν τους Εβραίους της Κέρκυρας που μετέφεραν μέσω Λευκάδας στην Πάτρα οι Γερμανοί το 1941.

Η φωτογραφία είναι από τη θεία λειτουργία για τον εορτασμό από τους Λευκάδιους της Κέρκυρας της Κυρά-Φανερωμένης, το 1952, εβδομήντα χρόνια  πριν, στην Παναγία Σπηλαιώτισσα κάτω από το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας. 

C:\Users\Admin\Downloads\18 ιουνιου 1951 συλλογος λευκαδιων κερκυρας.jpg

Ψηλά αριστερά διακρίνεται ένας φιόγκος που φοράει η Κατερίνα Γεωργάκη, την κρατά  ο πατέρας της  που στο άλλο χέρι έχει τον αείμνηστο αδελφό της Κώστα Γεωργάκη, τον ήρωα της Γένοβας, 3-4 χρονών.  Και λίγο πιο κάτω δύο γυναίκες, η μία είναι η μητέρα της Κατερίνας Γεωργάκη. Από πάνω προς αριστερά: Άγγελος Κονιδάρης – Περούλης – Βρυώνη – Τσάκαλου – Τσάκαλου – Αργύρη – Μαρία Ζάχου – Ράπτης (δικηγόρος) – Γεώργιος Κουρτελέσης – Τσάκαλου – Αθανασία Σαλβάνου – Τσάκαλος – Βαρβάρα Κονιδάρη – Ανδρονίκη Κονιδάρη – Ρομποτή –Κατηφόρης – Σολδάτος – Μεταξάς – Ιωάννης Ρομποτής – ιερέας Αλέξανδρος Πουλημάς – Διον. Παπαντωνάτος – Κωνσταντίνος Κονιδάρης – Σπυρ. Αργύρης – Νικ. Κοψιδάς – Άγγελική Σαλβάνου – Ρούτση – Διονύσης Κονιδάρης – Δημήτρης Κονιδάρης – Άγγελος Κονιδάρης. Τα επίθετα είναι Λευκαδίτικα..δικά μας και δείχνει ότι πολλοί Λευκαδίτες πρόκοψαν στην Κερκυρα που ηταν μεγαλύτερη πόλη,σαν επιστήμονες, επιχειρηματίες,έμποροι κλπ. Η Κέρκυρα είχε την Ιόνιο Ακαδημία,σχολές μουσικές και βέβαια επίπεδο πρωτεύουσας των Ιονίων.

Στην φωτογραφία η αναμνηστική πλάκα στην πλατεία Mateoti της Γένοβα, στον τόπο της θυσίας του Κώστα Γεωργάκη.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/db/Costantino_Georgakis_lapide.JPG/800px-Costantino_Georgakis_lapide.JPG

Μου έστειλαν την πρώτη φωτογραφία από την Κέρκυρα κι ευχαριστώ πολύ..

Παναγιώτης Σκληρός

Προηγουμενο αρθρο
Οι Λευκαδίτες κατά τη έναρξη της επανάστασης του 1821
Επομενο αρθρο
Μηνύματα για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.