HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΜια παλιά καρτ ποστάλ της Λευκάδας και η «μαύρη» Κλεοπάτρα!

Μια παλιά καρτ ποστάλ της Λευκάδας και η «μαύρη» Κλεοπάτρα!

Η φωτογραφία προέρχεται από κάρτα που βρέθηκε στις πρόσφατες… «ανασκαφές» της Καίτης Κακαβούλη στο σπίτι της.

Εικονίζεται η αμμόγλωσσα  σχεδόν 50 χρόνια πίσω. Δυο ερασιτέχνες ψαράδες επιχειρούν, ο ένας με καμάκι και ο άλλος με πετονιά. Έχουμε δημοσιεύσει παλαιότερα τη φωτογραφία, σε πολύ καλή ασπρόμαυρη έκδοση, που πρέπει να ήταν η αρχική της μορφή.

Μεταγενέστερα με την εμφάνιση των εγχρώμων φιλμ οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες έχασαν την αίγλη τους μπροστά στα χρώματα. Αρκετές ασπρόμαυρες φωτογραφίες επιχρωματίστηκαν πολύ επιτυχημένα. Η συγκεκριμένη επιχρωματίστηκε άτσαλα με αποτέλεσμα τα βουνά απέναντι να φαίνονται πράσινα… μπλαθρωμένα. Εντύπωση μας προκάλεσε ο… «μαυρούλης» μπουρανέλος που είναι ξαπλωμένος στην άμμο. Είναι το αποτέλεσμα του μπόλικου μαύρου χρώματος που χρησιμοποιήθηκε και στο θαλασσινό νερό.


Σήμερα όμως με την  τάση του Political correct* η φωτογραφία είναι για το Netflix! **

* Ως πολιτική ορθότητα αναφέρεται η αποφυγή εκφράσεων ή ενεργειών που πιστεύεται ότι αποκλείουν, περιθωριοποιούν ή προσβάλλουν ομάδες ανθρώπων που μειονεκτούν κοινωνικά ή γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους. Η τάση αυτή έχει φτάσει, όπως ήταν φυσικό, σε ακρότητες.

** Σε αυτό το πλαίσιο της υπερβολής, το 2023 η ταινία παραγωγής του Netflix με την «μαύρη» Κλεοπάτρα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων αναγκάζοντας ακόμα και τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου να δηλώσει πως  η απεικόνιση της διάσημης βασίλισσας ως μαύρης δεν είναι τίποτα λιγότερο από παραχάραξη της αιγυπτιακής ιστορίας. Η  Κλεοπάτρα είχε λευκό δέρμα και ελληνιστικά χαρακτηριστικά. Τα ανάγλυφα και τα αγάλματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας είναι η καλύτερη απόδειξη» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Προηγουμενο αρθρο
4οι Αγώνες Vasiliki Lefkada Road και Mountain Race στις 1-2 Ιουνίου 2024
Επομενο αρθρο
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στα μικρά νησιά της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.