HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝέα Ζηλανδία: Απαγορεύει την πώληση τσιγάρων στους νέους εφ’ όρου ζωής!

Νέα Ζηλανδία: Απαγορεύει την πώληση τσιγάρων στους νέους εφ’ όρου ζωής!

Η χώρα, που έχει κηρύξει τον πόλεμο στο κάπνισμα τα τελευταία χρόνια, σχεδιάζει να λάβει ένα από τα αυστηρότερα μέτρα παγκοσμίως, με ισχύ από το 2022, που αφορά όσους έχουν γεννηθεί από το 2008 και μετά

Τη μείωση του καπνίσματος στο 5% του πληθυσμού έως το 2025 έχει βάλει στόχο η Νέα Ζηλανδία και σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ένα από τα αυστηρότερα μέτρα παγκοσμίως: την ολική και εφ’ όρου ζωής απαγόρευση των πωλήσεων καπνικών προϊόντων σε άτομα που έχουν γεννηθεί από το 2008 και μετά.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στον νέο νόμο του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το 2022 και περιλαμβάνει επίσης μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα και δραστική μείωση των σημείων πώλησης τσιγάρων και άλλων καπνικών προϊόντων, από 8.000 σε 500 σε όλη τη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πωλούνται πλέον σε ψιλικατζίδικα και σουπερμάρκετ.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι άνθρωποι δεν θα αρχίσουν να καπνίζουν, οπότε θα καταστήσουμε αδίκημα την πώληση ή την προσφορά προϊόντων καπνού στους νέους», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας και λοιμωξιολόγος, Αΐσα Βίραλ.

Γιατροί και άλλοι ειδικοί στον τομέα της Υγείας επικροτούν τα νέα μέτρα, τα οποία είναι τα αυστηρότερα στον κόσμο μετά το Μπουτάν, όπου η πώληση τσιγάρων απαγορεύεται τελείως. Ενα ακόμα αποτρεπτικό μέτρο που ίσχυε έως τώρα στη Νέα Ζηλανδία, όπως και στην Αυστραλία, είναι η ομοιομορφία όλων των πακέτων, το οποίο συνέβαλε στη μείωση του καπνίσματος, σύμφωνα με τις έρευνες.

Η νέα νομοθεσία «θα βοηθήσει τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα ή να χρησιμοποιούν άλλα, λιγότερα βλαπτικά προϊόντα και θα μειώσει κατά πολύ τις πιθανότητες να εθιστούν οι νέοι στη νικοτίνη», δήλωσε η Τζάνετ Χουκ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, σύμφωνα με το BBC.

Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Σε ποσοστό 13% οι ενήλικοι Νεοζηλανδοί καπνίζουν, ενώ πριν από 10 χρόνια ήταν 18%. Ομως, το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο, 31%, στον αυτόχθονα πληθυσμό των Μαορί, οι οποίοι έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά ασθένειας και θανάτων, όπως συμβαίνει και με τους Αβορίγινες στην Αυστραλία και τους ιθαγενείς πληθυσμούς στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με μια ομάδα εργασίας των Μαορί τους επόμενους μήνες προτού παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο, με στόχο αυτό να υιοθετηθεί έως το τέλος του 2022.

Πηγή: Protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
Κορωνοϊός: 5.523 νέα κρούσματα, 81 θάνατοι- τα κρούσματα στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Συναντήσεις βουλευτή με Υπ. Υγείας και Ανα. Υπουργό - Ενημέρωση για τις δομές υγείας του Νομού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.