HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟι επαγγελματίες Αλιείς για τις απαγορεύσεις στη νήσο Φορμίκουλα για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας

Οι επαγγελματίες Αλιείς για τις απαγορεύσεις στη νήσο Φορμίκουλα για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας

Οι Απόψεις των Επαγγελματιών Αλιέων Λευκάδας και Μεγανησίου για τις απαγορεύσεις στη Νήσο Φορμίκουλα για την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας

Σχετικά με το θέμα που ανακινήθηκε πρόσφατα με δημοσίευμα της περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea, οι επαγγελματίες αλιείς έχουν καταθέσει τις απόψεις τους με προγενέστερο Έγγραφο – Υπόμνημα (επί των προτάσεων της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000),

και διαφωνούμε με τον αποκλεισμό των επαγγελματιών αλιέων στη θαλάσσια περιοχή της Νήσου Φορμίκουλα.

Σας παραθέτουμε το συγκεκριμένο Υπόμνημα το οποίο περιλαμβάνει τις τεκμηριωμένες απόψεις μας επί του θέματος.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ

Αναφορικά με την διαβούλευση επί των προτάσεων της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΈΠΜ) για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 των Π.Ε. Κερκύρας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας και Ζακύνθου, υποβάλλουμε εγγράφως τις προτάσεις-αντιρρήσεις μας ως εξής:

Εκφράζοντας τη βούληση των μελών των Συλλόγων μας που αριθμούν πλέον τα 2000, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τις προτάσεις που έχουν τεθεί σε διαβούλευση για την ΕΠΜ των προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000» της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και αφορούν σε επιπρόσθετα Μέτρα Διαχείρισης της επαγγελματικής αλιείας, περαιτέρω Κανονιστικό Πλαίσιο για την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας, καθώς και την ενδεχόμενη πιθανή απαγόρευση αλιείας στις ανωτέρω αναφερόμενες θαλάσσιες περιοχές.

Η επαγγελματική αλιεία ήδη δέχεται πολλαπλές και ποικιλόμορφες πιέσεις από τα γενικότερα οικονομικά μέτρα. Περαιτέρω απαγορεύσεις και περιορισμοί στο χώρο δράσης των επαγγελματιών αλιέων θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση και περαιτέρω αφανισμό του κλάδου μας. Ήδη στην περιοχή του Ιονίου έχουν παραχωρηθεί μεγάλα θαλάσσια τμήματα για ιχθυοκαλλιέργειες σε βάρος των επαγγελματιών αλιέων, ενώ την ίδια στιγμή η λεγόμενη ‘ερασιτεχνική’ αλιεία με σκάφη μεγάλων ιπποδυνάμεων δρα ανεξέλεγκτα σε βάρος του θαλάσσιου πλούτου. Οι επαγγελματίες αλιείς και τα σκάφη τους ελέγχονται απόλυτα κατά την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας και δηλώνουν την παραγωγή τους είτε μηνιαία είτε ανά αλιευτικό ταξίδι. Ελέγχονται για τις ιπποδυνάμεις των κινητήρων, που ήδη είναι υποτυπώδεις και θέτουν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια. Ελέγχονται, επίσης, για τους τύπους και διαστάσεις των αλιευτικών εργαλείων.

Υπάρχουν ήδη θεσμικά πλαίσια που διέπουν την άσκηση της επαγγελματικής αλιευτικής δραστηριότητας, όπως ενδεικτικά:

1. Κοινή Αλιευτική Πολιτική

2. Κοινοτικό Σύστημα Ελέγχου της Αλιείας

3. Ενωσιακές διατάξεις της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (Κ.Ο.Α.) των προϊόντων αλιείας

4.  Ενωσιακό σύστημα καταπολέμησης της Παράνομης, Λαθραίας και Άναρχης Αλιείας

5.   Υποβολή αλιευτικών δεδομένων στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (Ο.Σ.Π.Α.).

Ο κλάδος μας δεν έχει ανάγκη από άλλα επιπλέον διαχειριστικά μέτρα, αλλά από προστασία και ασφάλεια.

Η επαγγελματική αλιεία προσφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία αποδεδειγμένα. Ο επαγγελματίας αλιέας πρέπει να προστατευτεί και να δοθούν κίνητρα για νέους αλιείς. Η επαγγελματική αλιεία ανέκαθεν συνυπάρχει με τα θαλάσσια οικοσυστήματα και η προστασία τους αποτελεί πρώτιστη υποχρέωση των επαγγελματιών αλιέων, διότι η διατήρηση της θαλάσσιας ισορροπίας ωφελεί κυρίως τον επαγγελματία αλιέα ποικιλοτρόπως.

Αναφορικά με την προστασία ευάλωτων ειδών και ιδιαίτερα της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus και της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta έχουν καταγραφεί πλείστα όσα περιστατικά διάσωσης και προστασίας τους από επαγγελματίες αλιείς. Αντίθετα, δεν έχει καταγραφεί θάνατος αυτών από επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος ή αλιέα. Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι επαγγελματίες αλιείς όχι μόνο δεν δημιουργούν προβλήματα, αλλά προστατεύουν τα ευάλωτα αυτά είδη.

Η θάλασσα για τον επαγγελματία αλιέα είναι ο φυσικός ζωτικός του χώρος. Ζει στο θαλάσσιο περιβάλλον, έχει όφελος από τη διατήρηση των ειδών και της ισορροπίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος και θεωρεί την θάλασσα σπίτι του. Η επαγγελματική αλιεία είναι ο μόνος κλάδος που δραστηριοποιείται καθημερινά στην θάλασσα. Σε αντίθεση, π.χ. στην ερασιτεχνική αλιεία δεν υπάρχουν ούτε οι απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία, αλλά ούτε και η ευαισθησία και τα ανάλογα κίνητρα για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η θάλασσα για τον ερασιτέχνη είναι περιστασιακή αναψυχή, ενώ για τον επαγγελματία είναι κυριολεκτικά τρόπος ζωής.

Η διαχείριση της αλιείας όπως έχει προταθεί στο πλαίσιο της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 των Π.Ε. Κερκύρας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας και Ζακύνθου, θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική, αν όχι καταστροφική για τον κλάδο. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και κριτήρια που να τεκμηριώνουν περαιτέρω ανάγκη διαχείρισης της αλιείας στις εν λόγω περιοχές. Επίσης, δεν έχει εκπονηθεί μελέτη στην οποία να έχει ληφθεί μέριμνα για την επαγγελματική αλιεία, ούτε έχει αποδειχθεί επιστημονικά η μείωση ή ελάττωση του πληθυσμού των ευάλωτων ειδών που να οφείλεται στην επαγγελματική αλιεία.

Είναι δε γεγονός ότι τυχόν απαγόρευση της αλιείας θα είναι επιβλαβής και για τα προστατευόμενα αυτά είδη καθόσον δεν είμαστε κυνηγοί και εχθροί τους, αλλά προστάτες και φιλικά προσκείμενοι στα είδη αυτά.

Κατόπιν αυτών

Παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψη τις αντιρρήσεις μας και να κινηθείτε στο ενδεικνυόμενο πλαίσιο για την προστασία μας.

Οι πρόεδροι των Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων  ΛΕΥΚΑΔΑΣ  και  ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

Νεκτάριος Καββαδάς  και  Σταύρος Καλλίνικος

Προηγουμενο αρθρο
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ιράκ. Μηνυτήρια αναφορά ΔΣΑ
Επομενο αρθρο
Συνάντηση εργασίας του Δικηγορικού συλλόγου  με την ηγεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου

1 Σχόλιο

  1. Fabienne
    28 Μαρτίου 2024 at 18:04 — Απάντηση

    The fishing area in the ionian island is big, you don’t need to go in this small and fragile island. Is the same for all the sailing ancoring there in the summer…to much

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.