HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΟλοκληρώθηκαν  οι εργασίες του 4ου  Πανελλήνιου Μοναστικού συνεδρίου στη Μονή Φανερωμένης

Ολοκληρώθηκαν  οι εργασίες του 4ου  Πανελλήνιου Μοναστικού συνεδρίου στη Μονή Φανερωμένης

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ.

4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΟΝΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

3Η ΗΜΕΡΑ.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επιτυχία συνεχίστηκε και ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 το 4ο  Πανελλήνιο Μοναστικό συνέδριο στην Ι. Μονή Φανερωμένης.

Μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία διεξήχθη η Ε΄ και τελευταία συνεδρία υπό την προεδρία του Πανοσιολογιότατου Αρχιμ. Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ι. Μ. Βατοπεδίου. Ομιλητές ήταν η Οσιολογιότατη Φοίβη, γερόντισσα της Ι. Μ. Αγίου Θεοδοσίου Αργολίδος, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Μεθόδιος Κρητικός, Καθηγούμενος της Ι. Μ. Αναστάντος Χριστού και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. κ. Συμεών.        

Μετά τις πολύ ενδιαφέρουσες αυτές τοποθετήσεις ακολούθησαν οι τελευταίες ερωτήσεις και τέλος ο Αρχιμ. Νικηφόρος κάλεσε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. κ. Θεόφιλο να κηρύξει τη λήξη του 4ου Συνεδρίου.

Η πνευματική εφορία ήταν έκδηλη στο πρόσωπα όλων όσων έλαβαν μέρος. Οι τρεις αυτές μέρες γεμάτες από πνευματικές παραστάσεις και εμπειρίες ήταν ζωγραφισμένες στα πρόσωπα όλων.

Στη συνέχεια η Ι. Μ. Φανερωμένης παρέθεσε γεύμα, στη διάρκεια του οποίου εκφράστηκαν ευχαριστίες. Το γεύμα περιείχε λιτό μουσικό πρόγραμμα (Κων/νος, Ελένη και Χρ. Γιάννης Φουρλάνος) με τραγούδια από την παράδοση της Πόλης.

Αμέσως μετά ξεκίνησε πρόγραμμα ξενάγησης – περιήγησης με πρώτο σταθμό την Ι. Μ. Κόκκινης Εκκλησιάς. Εκεί ο Ηγούμενος π. Νικηφόρος και ο Χρ. Γιάννης Φουρλάνος μίλησαν για την ιστορία της Ι/ Μονής και τη σχέση της με τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τον Εθνικό μας ποιητή.

Έξω από τη το Καθολικό της  Μονής ακολούθησε κέρασμα και τραγουδήθηκε το τραγούδι από το ίδιο μουσικό σχήμα « μου αρέσει η θάλασσα» (στίχοι Αριστοτέλη Βαλαωρίτη).

Μετά απ’ αυτά οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στο λιμάνι του Νυδριού, επιβιβάστηκαν σε πλοίο, ξεναγήθηκαν στα νησιά του Κόλπου Ελλομένου και αποβιβάστηκαν στο Βαθύ στο Μεγανήσι.

Εκεί αφού τους υποδέχτηκε ο π. Ευάγγελος Αρώνης προσκύνησαν στον Ι. Ναό του Αγίου Βησσαρίωνα. 

Η συνέχεια και το τέλος του Συνεδρίου δόθηκε στο κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» στην πόλη της Λευκάδας, όπου παρατέθηκε προς τιμή των Συνέδρων δείπνο. Ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Φανερωμένης, φρόντισε αυτό το δείπνο να είναι δείπνο έμπρακτης αγάπης. Αφού τους ευχαρίστησε όλους φρόντισε να πάρουν το λόγο όλοι όσοι ήθελαν να πουν κάτι. Το δείπνο συνοδεύτηκε από πλούσιο Μουσικό πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με τραγούδια από την παράδοση της Λευκάδας από το ίδιο μουσικό σχήμα (Κων/νος, Ελένη και Χρ. Γιάννης Φουρλάνος).

Μετά τη λήξη του γεύματος αποχώρησαν άπαντες εμφανώς ευχαριστημένοι, εκφράζοντες τις ευχαριστίες τους ιδιαίτερα στον π. Νικηφόρο ο οποίος, έφηβος στο φρόνημα, ήταν άριστος οικοδεσπότης. 

Ήταν ένα συνέδριο ΑΓΑΠΗΣ, γεμάτο από πνευματικές εμπειρίες μέσα στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής ενότητας και διακονίας.

Οι εργασίες του συνεδρίου έληξαν αφήνοντας σπουδαίες παρακαταθήκες και «γλυκιά πνευματική» προσμονή για το μέλλον.

Θερμές ευχαριστίες:

Στο Μητροπολίτη & Ποιμενάρχη μας κ. κ. Θεόφιλο, υπό τις ευλογίες του οποίου έγιναν όλα αυτά.

Στον Ηγούμενο της Ι. Μ. Φανερωμένης π. Νικηφόρο Ασπρογέρακα, άριστο οικοδεσπότη και ακάματο εργάτη,  

Στον Ηγούμενο της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου στο Λιβάδι Καρυάς π. Χριστοφόρο Αραβανή.

Στην Επιστημονική Επιτροπή: Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδας & Ιθάκης κ. κ. Θεόφιλος, Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Νικηφόρος Ασπρογέρακας, Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Χριστοφόρος Αραβανής, Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος, Αιδεσιμολογιότατος Πρωτ. Π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, Αιδεσιμολογιότατος Πρωτ. Π. Παναγιώτης Ζαβιτσάνος, Ελλογιμότατος κ. Παναγιώτης Σκαλτσής.  

Στην Οργανωτική Επιτροπή: Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Νικηφόρος Ασπρογέρακας,  Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Χριστοφόρος Αραβανής,  Αιδεσιμολογιότατος Πρωτ. Παναγιώτης Ζαβιτσάνος, Οσιότατος Μοναχός Αρσένιος, Σωματείο «Φίλοι Ι. Μ. Φανερωμένης», Κων/νος Τσιλιμπώκος Θεολόγος, Μιχαήλ Παπαδάκης Δάσκαλος, Κων/να Κούρτη Δασκάλα, Χριστογιάννης Φουρλάνος Δάσκαλος – Θεολόγος, Σπυρίδων Αργύρης Πολιτικός Μηχανικός, Σπυρίδων Τζουανόπουλος Λιμένικός, Ελευθέριος Παραλίκας Λιμενικός, Ιωάννης Γεωργάκης, Αθάνάσιος Διγενής, Κοσμάς Βερύκιος.

Στους δεκάδες ανιδιοτελείς εθελοντές – εθελόντριες, οι οποίοι εργάστηκαν άοκνα για την επιτυχία του Συνεδρίου.

Σε όσους προσήλθαν, παρακολούθησαν και βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο τη διεξαγωγή του 4ου Πανελληνίου Μοναστικού Συνεδρίου.

Ευχόμαστε σε όλους υγεία & καλή αντάμωση!

Η Υπεραγία Θεοτόκος – Φανερωμένη ας είναι σκέπη όλων μας. 

Φουρλάνος Γρ. Γιάννης 

Δάσκαλος – Θεολόγος.

Προηγουμενο αρθρο
Οι εκδρομείς της 28ης Οκτωβρίου: Το επόμενο ΣΚ θα «αδειάσει» η Αθήνα -Ποιες περιοχές θα «γεμίσουν» κόσμο [πίνακας]
Επομενο αρθρο
Το Δωμάτιο της Μελίνας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.