HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟλονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Πεντέλη

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Πεντέλη

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης οι πυροσβέστες αλλά και οι κάτοικοι στο Νταού Πεντέλης από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν καθώς στο σημείο λίγο μετά τις 8 το βράδυ επιχειρούσαν 350 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων και 28 ρουμάνων πυροσβεστών, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 60 οχήματα, 15 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική εξακολουθούν οι επιχειρήσεις από αέρος παρά το γεγονός ότι ήδη έχει βραδιάσει και θα συνεχίσουν όσο τους το επιτρέπει το φως. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για εγκλωβισμένους.

Το έργο των πυροσβεστών στην πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή της Πεντέλης συνδράμουν δυνάμεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έχουν διατεθεί, από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, 150 αστυνομικοί και 58 οχήματα.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις μετέχουν στην επιχείρηση πυρόσβεσης στην Πεντέλη με δύο ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ από την 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και δύο τροχοφόρους φορτωτές. Είναι σε δίωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης και λεωφορεία για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την απομάκρυνση κατοίκων.

Οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια πριν πέσει το φως του ήλιου με τους κατοίκους σε αρκετές περιπτώσεις να προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά με λάστιχα και κουβάδες.

Λίγο πριν τις 9 δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του Παίδων Πεντέλης. Απομακρύνονται 19 γιατροί και νοσηλευτές και 36 παιδιά τα οποία μεταφέρονται στο Παίδων Αγία Σοφία. Στο Παίδων Πεντέλης έχει μεταβεί ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου με στελέχη του ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ όπου και συντονίζουν την ασφαλή εκκένωση.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θεόδωρο Κολυδά, δυστυχώς, η μέση ένταση των ανέμων τη νύχτα μπορεί να μη ξεπερνά τα 5 με 6 μποφόρ , ωστόσο οι ριπές του ανέμου θα φτάνουν 7-8 μποφόρ. Με άλλα λόγια οι συνθήκες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες και το βράδυ, ενώ πριν τα ξημερώματα θα ενισχυθούν.

Σε πλήρη ετοιμότητα για την φιλοξενία οικογενειών που τυχόν χρειαστούν στέγαση μετά τις εκκενώσεις των κατοικιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το απόγευμα στο Ντράφι, δήλωσε ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς. Στις 8.30 μ.μ. από το μέτωπο της κατάσβεσης ο ίδιος με τα 3 πυροσβεστικά οχήματα και τις 4 υδροφόρες του Δήμου ενημέρωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι «αυτή τη στιγμή καίγεται παρακείμενη οικία».

Αναφορικά με τις εκκενώσεις του πληθυσμού επεσήμανε ότι από το Ντράφι κατευθύνονται προς την Παλλήνη και από την Ανθούσα προς τον Γέρακα και ότι «προφανώς ο δήμος Ραφήνας -Πικερμίου διαθέτει κάθε δυνατότητα φιλοξενίας εφόσον παραστεί ανάγκη». Αναφορικά με το μικροκλίμα που αναπτύσσει η πυρκαγιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τονίζει ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».

Στην περιοχή έπνεαν από νωρίς ισχυροί άνεμοι. Η φωτιά ξεκίνησε ανάμεσα στο Νταού και στο Ντράφι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγό Γιάννη Αρτοποιό η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, ωστόσο στις 18:20 στάλθηκε μήνυμα από το 112, με το οποίο καλούνται όσοι βρίσκονται στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη να παραμένουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Πηγή: Protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
Συλλήψεις για ηχορύπανση και παραβίαση ωραρίου μουσικής σε καταστήματα σε Ζάκυνθο, Λευκάδα και Κέρκυρα
Επομενο αρθρο
Εβδομαδιαία κρούσματα κορωνοϊού στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.