HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟυκρανία: Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί – Αναβλήθηκε η εκκένωση της Μαριούπολης

Ουκρανία: Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί – Αναβλήθηκε η εκκένωση της Μαριούπολης

Στα χαρτιά φαίνεται πως εφαρμόζεται μόνο η πρώτη κατάπαυση πυρός, μετά από δέκα ημέρες πολέμου, που τέθηκε σε ισχύ σήμερα στην Ουκρανία, στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνόβακα, προκειμένου να ανοιχθούν ασφαλείς δίοδοι για την απομάκρυνση των κατοίκων. Ο δήμος Μαριούπολης καταγγέλλει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αποτέλεσμα η επιχείρηση εκκένωσης να αναβληθεί επ’ αόριστον. 

Με τον πόλεμο να μετρά ήδη εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, κυρίως αμάχους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, το προσφυγικό δράμα των Ουκρανών εκτοπισμένων συνεχίζεται και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει τα ουκρανικά σύνορα.

Τα βλέμματα είχαν στραφεί στη Μαριούπολη, την οποία τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποκλείσει, ενώ σε κατάσταση πολιορκίας παρέμενε και το Κίεβο, που εξακολουθούσε να δέχεται ανηλεές «σφυροκόπημα». Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι σε περιοχή έξω από το Κίεβο, το οποίο εξακολουθεί να πολιορκείται, έχουν εγκλωβιστεί σε συντρίμμια πολυκατοικίας τουλάχιστον 100 άνθρωποι, μετά από βομβαρδισμούς των Ρώσων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Χερσώνα, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις απειλούν και το γειτονικό Μικολάιβ.

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «Νόστος 4» – Ασφαλείς οι 25 Έλληνες

«Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση “Νόστος 4” για την εκκένωση 25 ατόμων από την Οδησσό, τα οποία συνοδευόμενα από τον γενικό πρόξενο Δημήτρη Δόχτση πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας» ενημερώνει με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όπως επισημαίνει, «τα ανέμενε στα σύνορα κλιμάκιο της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βουκουρέστι».

Η επιχείρηση απομάκρυνσης αφορούσε 25 άτομα, 9 εκ των οποίων ναυτικοί ελληνόκτητου πλοίου. Οι 3 ναυτικοί ήταν Έλληνες.

Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση ξεκίνησε σήμερα το πρωί από την Οδησσό με κατεύθυνση τη γέφυρα Ζατόκα, στη συνέχεια Μπέλγκοροντ και μετά Μολδαβία.

Την επιχείρηση συντόνισε ο γενικός πρόξενος στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης, ο οποίος επιστρέφει στην Οδησσό.

Στην Πολωνία ο Μπλίνκεν

Olivier Douliery, Pool Photo via AP

O Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε σήμερα στην πόλη Ρζεσζόφ που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τα οποία έχουν διασχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναμένεται ότι θα συναντηθεί με Πολωνούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου και να συζητήσει την αποστολή βοήθειας για την ασφάλεια της Πολωνίας, αλλα και ανθρωπιστικής βοήθειας, αντιδρώντας στην εισβολή.

Ο Μπλίνκεν έφτασε στην Πολωνία από τις Βρυξέλλες , όπου και συναντήθηκε την Παρασκευή με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο της συζήτησης, τις προσπάθειες της Δύσης για την άσκηση αποτροπής στη Ρωσία, μέσω ενός προγράμματος σκληρών κυρώσεων.

https://www.cnn.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Συνελήφθησαν τρία (3) άτομα, σε Λευκάδα και Κέρκυρα, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Επομενο αρθρο
Ουκρανία: Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια οι πρόσφυγες – Ποιες είναι οι χώρες υποδοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.