HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠαναγιώτης Ξεν. Γληγόρης: προτάσεις για τους Δασικούς Χάρτες

Παναγιώτης Ξεν. Γληγόρης: προτάσεις για τους Δασικούς Χάρτες

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Κο ΑΜΥΡΑ.

Εκλήθην σε σύσκεψη με θέμα τους αναρτηθέντες δασικούς χάρτες στον Νομό μας, με επίσημο προσκεκλημένο τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Αμυρά και την συμμετοχή του Γεν. Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κο. Αραβώση.

Για το ίδιο θέμα εκλήθην και συμμετείχα σε διαδικτυακή σύσκεψη- ανταλλαγή απόψεων η οποία έγινε  με πρωτοβουλία του κ. Αμυρά.

Αποδέχτηκα τις  προσκλήσεις και στις  τοποθετήσεις μου  – πέρα των άλλων- υπέβαλλα τις κάτωθι προτάσεις.

1.     Το παράβολο των ενστάσεων – αντιρρήσεων να είναι ανά ιδιοκτήτη και όχι ανά ιδιοκτησία. Η τεκμηρίωση του αιτήματος στηρίζεται στο γεγονός ότι η Λευκάδα – ακριβολογώντας ένα μεγάλο μέρος του Νησιού- ανήκε στις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής του Κτηματολογίου και υπήρξαν τεράστια λάθη στην κτηματογράφηση με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων σε ολόκληρο το νησί  να έχουν υποστεί ταλαιπωρία ψυχοφθόρα, χρονοβόρα και δαπανηρή.

Πρότεινα μάλιστα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχουν επανακαθορισμό στο κτηματολογικό φύλλο  να μην καταβάλουν τέλος ενστάσεων κατά του αναρτηθέντος δασικού χάρτη για όσες ιδιοκτησίες κι αν ενίστανται.

2.     Να υπάρξει οριζόντια ρύθμιση για τα ακίνητα που φέρουν τον χαρακτηρισμό Α-Δ (Αγροτικά σε παλαιότερες αεροφωτογραφίες δασικά σήμερα). Ο Νομός μας έχει ποσοστό 15% περίπου εκτάσεων που έχει χαρακτηριστεί Α-Δ. Οι ιδιοκτήτες εκτάσεων που στους αναρτηθέντες δασικούς χάρτες φέρουν χαρακτήρα Α-Δ να μπορούν να υποβάλλουν αντίρρηση με την διαδικασία προδήλου σφάλματος ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ. Επίσης εκτάσεις που φέρουν το χαρακτηρισμό στους αναρτημένους δασικούς χάρτες ως Α.Δ. να εμφαίνονται μετά από διόρθωση ως Α.Α..

3.      Ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν να επισκεφθούν συγκεκριμένα σημεία για  να εντοπίσουν το πρόβλημα και να προταθούν και λύσεις από αρμόδια πρόσωπα . Τα Σ.Υ.Α.Δ.Χ. (Σημεία Υποστήριξης Αναρτηθέντων Δασικών Χαρτών) πρέπει να αποτελέσουν σημείο αναφοράς των πολιτών. Ο κος Δασάρχης Λευκάδος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι στην Λευκάδα υφίσταται και λειτουργεί Σ.Υ.Α.Δ.Χ. και μάλιστα υπάρχει και μεγάλη προσέλευση. Προτείνω να ζητήσει ο Δήμος την στελέχωση υπηρεσίας του με έδρα το Διοικητήριο για την δημιουργία δεύτερου  ΣΥΑΧΔ.

4.     Να λειτουργήσει ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΑΔΧ στον ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ καθ΄ότι στο Μεγανήσι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα των ιδιοκτητών- ιδιοκτησιών με βάση τους αναρτηθέντες δασικούς χάρτες.

5. Να     παραμείνει σε ισχύ το πιστοποιητικό ΑΚΑΪΑΣ . Τυχόν πυρκαγιά σε δασική έκταση   δεσμεύει την έκταση    με βάση το Νόμο ( άρθρο 35 του Ν. 998/1979 , όπως τροποποιήθηκε και ισχύει ) για 30 έτη. Οι πολίτες πρέπει να πείσουν τον όμορο ιδιοκτήτη  της ιδιοκτησίας τους και αυτός τον αμέσως επόμενο όμορο ιδιοκτήτη κ.ο.κ. ότι   τυχόν πυρκαγιά  στην ιδιοκτησία τους ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ  όπως κάποιοι θέλουν να  πιστεύουν , εσφαλμένα φυσικά , αφού η πυρκαγιά και μόνο  δεσμεύει την ιδιοκτησία για 30 τουλάχιστον έτη. 

6.  ΑΡΘΡΟ 3 ΤΟΥ Ν. 998/1979 όπως τροποποιήθηκε  και ισχύει:      

Στην παρ. β   να προστεθεί εδάφιο β  στο οποίο να αναφέρεται ότι: 

Δεν υπάγονται στις διατάξεις  του παρόντος  και οι  εφαπτόμενες εκτάσεις    των ήδη   χαρακτηρισθέντων  με πράξεις της  Διοίκησης  εκτάσεις και ειδικότερα αυτές  που έχουν χαρακτηρισθεί  τελεσιδίκως  ως  Π Α . 

Δικαιολογητικός λόγος της ως άνω προτάσεως   αποτελεί   η ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑ που παρουσιάζουν κατά μεγάλο ποσοστό  οι εκτάσεις που εφάπτονται μεταξύ τους   και   επιπλέον  η ενασχόληση της διοικήσεως  μέχρι σήμερα  με τα αρμόδια όργανά της ( Δασολόγους , επιτροπές κ.λ.π )  να αποφανθεί  επί αιτημάτων πολιτών  που είχαν την δυνατότητα  να  προσφύγουν σ αυτές, στερώντας όμως την  δυνατότητα  αυτή από πολίτες   που είχαν οικονομική αδυναμία  να προσφύγουν  στα ως άνω όργανα ( ενδεικτικώς,  έξοδα για σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων ,  έξοδα μετακινήσεων κ.λ.π  κ.λ.π ).  

Από την πλευρά μου υπάρχουν ακόμη αρκετές  προτάσεις που θα μεταφερθούν στο Υπουργείο  για συζήτηση. 

Οι προτάσεις μου   υπεβλήθησαν και κατόπιν συνεννοήσεως  με   Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων  του Νησιού μας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο  πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες (ενδεικτικώς  ,  Μαραντοχωρίου , Εγκλουβής ,  Λαζαράτων , Εξάνθειας,  Νεοχωρίου κ.λ.π ). 

  ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΑΙΟΣ  2021 

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΕΝ. ΓΛΗΓΟΡΗΣ 

    ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 

Προηγουμενο αρθρο
Self test: Τέλος η παραλαβή από τα φαρμακεία – Στο «παιχνίδι» μπαίνουν τα σούπερ μάρκετ
Επομενο αρθρο
Ηλιοβασίλεμα στον ορίζοντα του Ιονίου (Λευκάδα)

2 Σχόλια

  1. Αέλλα
    9 Ιουνίου 2021 at 11:37 — Απάντηση

    Κανείς δεν κάνει αναφορά στους παλιούς δασικούς χάρτες (π.χ. 45′). Που ειδικά λοιπόν στο Μεγανήσι, δείχνουν εκτάσεις με ελιές, που ο κόσμος τις δούλευε, ως δασικές εκτάσεις. Πώς θα ξεκαθαριστούν τα Δ-Δ σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο με αυτά που προτείνονται; Θα πρέπει να πας με αποδείξεις πίσω 150 χρόνια. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά.

  2. Δαγλας Παναγιώτης
    9 Ιουνίου 2021 at 07:33 — Απάντηση

    Κύριε Γρήγορη σ ευχαριστούμε για την ολοκληρωμένη πρόταση σας .Καλυπτει σε μεγάλο ποσοστό τα προβλήματα της Λευκάδας .

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.