HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣήμερα είναι μια θλιβερή επέτειος για την ανθρωπότητα

Σήμερα είναι μια θλιβερή επέτειος για την ανθρωπότητα

Γράφει ο Παναγιώτης Σκληρός

Σήμερα είναι μια θλιβερή επέτειος για την ανθρωπότητα. Δεν μ’ αρέσει να γράφω στις επετείους αλλά τούτη η φωτογραφία με συγκλόνισε.

 Είναι συγκέντρωση των Ιωαννιτών Εβραίων από τους Ναζί το Σάββατο 25 Μαρτίου του 1944. Τα Ιωάννινα απώλεσαν περίπου 1.900 ψυχές καθώς το σύνολο των μελών της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν με φορτηγά πρώτα στη Λάρισα και στη συνέχεια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπίρκεναου.

 Από αυτούς τους 1.900 Γιαννιώτες Εβραίους κατόρθωσαν να επιζήσουν από το Ολοκαύτωμα μόνο 160-170…

Δεν ξέρουν πού τους πάνε αλλά μπορεί και να υποψιάζονται. Όχι βέβαια ότι δεν θα γύριζαν ποτέ πίσω. Τους είπαν «πάρτε όσα πράγματα σας είναι απαραίτητα». Πήραν όλοι από ένα μπογαλάκι, τα παιδιά τους αγκαλιά και στήθηκαν εκεί, στη μοίρα τους. Ένας ένα μπόγο στην πλάτη, άλλος ένα σάκο μπροστά του, άλλος παραμάσκαλα και περιμένουν. Κι ένας υπερήλικας με το μπαστούνι του και με το αρχοντικό του καπέλο, περήφανος εκεί, στέκει… Πήρε μαζί του μια κουβέρτα και την έριξε στον ώμο του. «Πού ξέρεις, ίσως αυτή χρειαστεί περισσότερο στην ηλικία που είμαι», θα σκέφτηκε…

Προηγουμενο αρθρο
The Trolling Tones: Η Area 51 βρίσκεται τελικά στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Τα αμυγδαλοχώρια: Άγιος Πέτρος - Καλαμίτσι

1 Σχόλιο

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.