HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣακελλαροπούλου: Ανακηρύχθηκε επίτιμη διδάκτορας του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου

Σακελλαροπούλου: Ανακηρύχθηκε επίτιμη διδάκτορας του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου

Σε επίτιμη διδάκτορα του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, ανακηρύχθηκε σήμερα στη Ζάκυνθο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, διήρκεσε μισή περίπου ώρα και σε αυτήν παρευρέθηκαν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές. Η ανακήρυξη της κ. Σακελλαροπούλου σε επίτιμη διδάκτορα, έγινε από τον πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητή Ανδρέα Φλώρο.

Σε ανάρτηση της η πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει:

«Η φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος γιορτάζεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ανθρωπότητα. Η κλιματική αλλαγή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες κρίσεις, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η πανδημία που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, συνθέτουν μια ζοφερή, ανησυχητική πραγματικότητα. Μέσα σ’ αυτήν είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε, μέσα σ’ αυτήν έχουμε και την ελευθερία να δράσουμε. Να εργαστούμε για την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος, να υιοθετήσουμε βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης. Να δεσμευτούμε σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας που ενισχύει την παραγωγικότητα των πόρων και μειώνει την εξάρτηση από κρίσιμες πρώτες ύλες. Η έμφαση στα θέματα του περιβάλλοντος ως ζητήματα επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης που έδωσε από την αρχή η Προεδρία, συναρτημένη με το προσωπικό μου ενδιαφέρον γι’ αυτά το οποίο ανάγεται στα χρόνια της θητείας μου ως δικαστή, αυτήν ακριβώς την οικολογική εγρήγορση επιδιώκει.

Ήταν λοιπόν μια ιδιαίτερη στιγμή η αναγόρευσή μου, ειδικά τη σημερινή ημέρα, σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στο όμορφο νησί της Ζακύνθου, που διαθέτει δύο πολύ σημαντικούς βιότοπους σπανίων θαλασσίων ειδών, που προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις -τον Βιότοπο Αναπαραγωγής της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta caretta στον Κόλπο του Λαγανά και τον Οικότοπο Διαβίωσης και Αναπαραγωγής της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus, στις δυτικές και βόρειες ακτές του νησιού- φιλοξενείται ένα τμήμα ιδιαίτερης σημασίας σε καιρούς που ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου. Προσφέροντας ένα ευρύτατο φάσμα επιστημών του περιβάλλοντος, εμβαθύνει στην κατανόηση των πολλαπλών διαστάσεων των περιβαλλοντικών ζητημάτων και εξοπλίζει με δεξιότητες για την αντιμετώπισή τους.

Γιατί η διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος έχει υπαρξιακή σημασία για τον πολιτισμό μας και ο μόνος τρόπος για να την επιτύχουμε είναι η θεμελίωση και η εμπέδωση μιας ηθικής της ευθύνης. Ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές, για ένα αύριο με προοπτική και ελπίδα.»

Προηγουμενο αρθρο
Τραγωδία στα Ιωάννινα: Αυτοπυροβολήθηκε 35χρονος
Επομενο αρθρο
Απόβαση στη Νορμανδία – 78 χρόνια μετά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.