HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣούπερ μάρκετ βάζουν αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο στην Ισπανία

Σούπερ μάρκετ βάζουν αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο στην Ισπανία

Είναι τέτοιες οι τιμές του αποκαλούμενου «υγρού χρυσού», ώστε ολοένα και περισσότερα είναι τα περιστατικά κλοπής. 

Σε ύψη ρεκόρ έχει εκτιναχθεί η τιμή ελαιολάδου λόγω των σοβαρών προβλημάτων ξηρασίας σε πολλές χώρες παραγωγής λαδιού. 

Η παγκόσμια τιμή λαδιού εκτοξεύτηκε στα 8.900 δολάρια /τόνο τον Σεπτέμβρη λόγω «της ακραίας ξηρασίας» στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. 

Ήδη, η μέση τιμή Αυγούστου ήταν ανεβασμένη κατά 130% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022 – και δεν παρουσιάζει σημάδια υποχώρησης. 

Η Ισπανία, η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγός χώρα, πλήττεται εδώ και μήνες από μια πρωτοφανούς έντασης ξηρασία, βιώνοντας παράλληλα το τρίτο πιο ζεστό καλοκαίρι της, με τη θερμοκρασία 1,5 βαθμούς υψηλότερη του κανονικού. 

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας για την αγορά εμπορευμάτων Mintec, η παραγωγή ελαιολάδου αυτή τη σεζόν στην Ισπανία ήταν μειωμένη κατά περίπου 610.000 τόνους – πτώση άνω του 50% σε σχέση με τη συνήθη ποσότητα παραγωγής των 1,3-1,5 εκατ. τόνους. 

«Στην ήδη περίπλοκη κατάσταση συμβάλλουν οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας (δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης χώρας παραγωγής ελαιολάδου σύμφωνα με τον διακυβερνητικό οργανισμό International Olive Council), όπου επικρατούν συνθήκες ξηρασίας» σημειώνει η αναλύτρια της Mintec, Κάιλι Χόλαντ. 

Κλοπές ελαιολάδου 

Η τιμή ελαιολάδου στην Ανδαλουσία σκαρφάλωσε στο €8.45/κιλό τον Σεπτέμβριο, «η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για το ισπανικό ελαιόλαδο και κατά 111% υψηλότερη από την περυσινή», σύμφωνα με τη Mintec. 

Είναι τέτοιες οι τιμές του αποκαλούμενου «υγρού χρυσού», ώστε ολοένα και περισσότερα είναι τα περιστατικά κλοπής

Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εκλάπη από ελαιοτριβείο του Μαρίν Σαράνο Ελ Λαγάρ τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Αυγούστου, με την οικογενειακή επιχείρηση να χάνει εν μια νυκτί λάδι αξίας 420.000 ευρώ. 

Είχε προηγηθεί η κλοπή 6.000 λίτρων παρθένου ελαιολάδου, αξίας 50.000 ευρώ, από ελαιοτριβείο στο Τεραβέρνε.

Λόγω της εκτόξευσης και για να αποφευχθούν φαινόμενα κλοπών και στο λιανεμπόριο, μεγάλα σούπερ μάρκετ τοποθετούν αντικλεπτικά στα μπουκάλια έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. 

Η δραματική πτώση στην παραγωγή δεν πλήττει μόνο την ντόπια αγορά, λένε οι ειδικοί. Οι εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πέσει κατά 25% λόγω των υψηλών τιμών και του ανταγωνισμού φθηνότερου λαδιού από χώρες όπως η Τυνησία, η Τουρκία και το Μαρόκο.

Σημειώνεται πως τo ελαιόλαδο δεν είναι το μόνο πολύτιμο προϊόν της καθημερινότητας που καταγράφει εκτόξευση στην τιμή του. Το κακάο, ο χυμός πορτοκαλιού, το σιτάρι και η σόγια σημείωσαν άνοδο αυτό το καλοκαίρι – καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ασθένειες επηρέασαν την παραγωγή κακάο της Δυτικής Αφρικής, μια ασθένεια στις καλλιέργειες έπληξε τα εσπεριδοειδή στη Φλόριντα και τη Βραζιλία, ενώ η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία που επέτρεπε την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Πηγή: CNBC/NPR/Forbes/ https://www.kathimerini.gr/

Προηγουμενο αρθρο
4ήμερη εκδρομή ενορίας Ευαγγελιστρίας αεροπορικώς σε Ρόδο και Σύμη
Επομενο αρθρο
Σημαντική διάκριση του Δήμαρχου Μεγανησίου Παύλου Δάγλα, στα OTA Awards (Βραβεία Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.