HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣπάνια υβριδική έκλειψη ηλίου βύθισε στο «σκοτάδι» Δυτική Αυστραλία και Ινδονησία – Θεαματικές εικόνες

Σπάνια υβριδική έκλειψη ηλίου βύθισε στο «σκοτάδι» Δυτική Αυστραλία και Ινδονησία – Θεαματικές εικόνες

Από τις 224 εκλείψεις ηλίου του 21ου αιωνα, μόλις οι 7 θα είναι υβριδικές.

Ολική έκλειψη ηλίου γνωρίζουμε. Δακτυλιοειδή επίσης. Υβριδική, όμως; Ο όρος είναι σπάνιος, όπως και το αστρονομικό φαινόμενο που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα όσοι κάτοικοι του νότιου ημισφαιρίου έστρεψαν ψηλά το κεφάλι. 

Για τη σημερινή χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε απομακρυσμένα σημεία για να θαυμάσουν το φαινόμενο σε όλο του το μεγαλείο. Κάποιοι απλοί παρατηρητές με γυαλιά στα μάτια, κάποιοι λάτρεις των ουράνιων φαινομένων, εξοπλισμένοι με τηλεσκόπια.

Σπάνια υβριδική έκλειψη ηλίου βύθισε στο «σκοτάδι» Δυτική Αυστραλία και Ινδονησία – Θεαματικές εικόνες-1
Πηγή: ΕΡΑ

Αλλοι είχαν κατασκηνώσει, με αντίσκηνα ή τροχόσπιτα, περιμένοντας το θαυμαστό φαινόμενο.

Σπάνια υβριδική έκλειψη ηλίου βύθισε στο «σκοτάδι» Δυτική Αυστραλία και Ινδονησία – Θεαματικές εικόνες-2
Πηγή: ΕΡΑ

Η έκλειψη αρχικά θα γίνει ορατή στις περιοχές του Ινδικού Ωκεανού και όσο περνά η ώρα σε εκείνες του Ειρηνικού. Καλύτερη θέα του φαινομένου θα έχουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αυστραλίας, του Ανατολικού Τιμόρ και των ανατολικών νησιών της Ινδονησίας.

https://twitter.com/weatherzone/status/1648910689573167109?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1648910689573167109%7Ctwgr%5Eb80f399386ec1b947b7ac723ffb19e75a2a38a4f%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.kathimerini.gr%2Flife%2Fscience%2F562379983%2Fspania-yvridiki-ekleipsi-ilioy-vythise-sto-skotadi-dytiki-aystralia-kai-indonisia-theamatikes-eikones%2F

«Αρχικά, υπήρξε ένα ξαφνικό σκοτείνιασμα που πλησίαζε αργά για 15 λεπτά. Οι άνθρωποι σταμάτησαν να μιλούν, η θερμοκρασία έπεσε και ο αέρας σταμάτησε. Ηταν κάτι το απίθανο να  νιώθεις τα πάντα γύρω σου να ηρεμούν» λέει η δρ. Σαμπίνε Μπελστέντ από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας που βρέθηκε στο Εξμάουθ για να παρακολουθήσει το φαινόμενο.

Οπως λέει, λίγα δευτερόλεπτα πριν την έκλειψη «είδα δάκρυα στα μάτια και ανθρώπους να ανατριχιάζουν». 

Σπάνια υβριδική έκλειψη ηλίου βύθισε στο «σκοτάδι» Δυτική Αυστραλία και Ινδονησία – Θεαματικές εικόνες-3
Πηγή: ΕΡΑ

Η υβριδική ηλιακή έκλειψη συνδυάζει τον τύπο της διακτυλιοειδούς και της ολικής. Συμβαίνει όταν Σελήνη και Ηλιος ευθυγραμμίζονται, αλλά με τρόπο «ελλειπτικό», έτσι ώστε η σκιά του φεγγαριού εμφανίζεται με ένα δακτύλιο φωτός γύρω της. 

Σπάνια υβριδική έκλειψη ηλίου βύθισε στο «σκοτάδι» Δυτική Αυστραλία και Ινδονησία – Θεαματικές εικόνες-4
Πηγή: ΑΡ

Σημειώνεται πως η επόμενη σπάνια υβριδική έκλειψη ηλίου θα σημειωθεί το 2031. 

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/ lifeGuardian/Washington Post

Προηγουμενο αρθρο
Επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη στο Δήμο Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Ο υπερτουρισμός αποτρέπει τους ταξιδιώτες του Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.