HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣυγκίνηση στην τελετή μνήμης της Marfin: Πρόεδρος: Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για τους νεκρούς

Συγκίνηση στην τελετή μνήμης της Marfin: Πρόεδρος: Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για τους νεκρούς

Tο μήνυμα ότι ο άδικος θάνατος των συνανθρώπων μας δεν θα πρέπει να γίνεται πεδίο αντιπαραθέσεων έστειλε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την αποκάλυψη της πλακέτας στη μνήμη των θυμάτων

Πολύ περισσότερο από συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης, το μνημείο προς τιμή των νεκρών της Marfin είναι ένα μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την τελετή αποκάλυψης της πλακέτας το Σάββατο.

Σε σύντομη παρέμβασή της και με εμφανή συγκίνηση στη φωνή της, η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για τον άδικο και αναίτιο θάνατο τριών συνανθρώπων μας. Η μνήμη των θυμάτων, είπε ακόμη, δεν θα πρέπει να γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά αντίθετα πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στους συγγενείς των θυμάτων που ήταν στο σημείο, είπε ότι είναι το ελάχιστο που όφειλε να πράξει η Πολιτεία.

Στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, από την πλευρά του: «τιμήσαμε τη μνήμη τριών συμπολιτών μας που δολοφονήθηκαν τραγικά σε αυτό το κτίριο». Ο συμβολισμός είναι σαφής και ξεκάθαρος, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: «ποτέ ξανά η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού του μίσους και της βίας, η οποία ποτέ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί».

Επισήμανε ακόμη ότι «σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος έπρεπε να είναι παρών, ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Δεν τα καταφέραμε, κρίμα. Προχωράμε μπροστά με ζωντανές της μνήμες μιας εποχής που μας πόνεσε όλους τόσο πολύ».

Ολόκληρη η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου

Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους.
Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους.
Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε.
Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στη δική του παρέμβαση, ζήτησε συγγνώμη γιατί η πλακέτα «είναι το αυτονόητο που έπρεπε να είχαμε κάνει από χρόνια». «Ζητάω συγγνώμη γιατί δεν δικαιώθηκαν οι άνθρωποί σας, γιατί οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι», τόνισε ακόμη ο κ. Μπακογιάννης.

«Σήμερα ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο, όλοι να ανεβάσουμε τη δημοκρατία λίγο ψηλότερα. Το μήνυμα είναι σήμερα ηχηρό, σεβασμός στη μνήμη με νηφαλιότητα, είναι το “ποτέ ξανά”», είπε ακόμη.

Πηγή: Protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
Νυδρί, 1988
Επομενο αρθρο
Ο «Γλάρος» ως κομιστής επιστολών...«χρήζει παρακολουθήσεως»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.