HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣυμμετοχή χορευτικού τμήματος Νέας Χορωδίας στις εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Ιονίου στη Ζάκυνθο

Συμμετοχή χορευτικού τμήματος Νέας Χορωδίας στις εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Ιονίου στη Ζάκυνθο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή του χορευτικού τμήματος παραστάσεων της Νέας Χορωδίας Λευκάδας στις εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Ιονίου (Εχινάδων Νήσων-Ναυπάκτου) στη Ζάκυνθο.

        Το χορευτικό τμήμα παραστάσεων της Νέας Χορωδίας Λευκάδας συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Ναυμαχία του Ιονίου (Εχινάδων Νήσων-Ναυπάκτου) που πραγματοποιήθηκαν  στις 23 Σεπτεμβρίου 2023 στη Ζάκυνθο.

        Το ιστορικό αυτό γεγονός εορτάζεται για 21 συνεχή χρόνια στη Ζάκυνθο και διοργανώνεται από το «Μιλάνειο» Ναυτικό Μουσείο Ζακύνθου. 

       Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας του Παπικού κράτους και άλλων Ευρωπαϊκών δυνάμεων κατά του ενιαίου στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη νικηφόρα Ναυμαχία που έγινε στις 7 Οκτωβρίου 1571 έλαβαν μέρος πολλοί Επτανήσιοι και Κρήτες.

     Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου 23-09-2023 με προσκύνημα στον πολιούχο της Ζακύνθου Άγιο Διονύσιο. Στο σημείο αυτό συγκεντρώθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις: Φιλαρμονική Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Φιλαρμονική Δημοτικής Ενότητας Αρτεμισίων Ζακύνθου, Φιλαρμονική Εταιρεία Αγίου Ματθαίου Κέρκυρας «Λορέντζος Μαβίλης», Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Ζακύνθου «Η Μεγαλόνησος», Χορευτικό Συγκρότημα Πλάνου «Αντώνης Μιλάνος» του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Τσιλιβί», Πολιτιστικός Σωματείο «Υακίνθη» και Μουσικοχορευτικός Όμιλος «Νέα Χορωδία Λευκάδας».

     Στη συνέχεια ακολούθησε πανηγυρική παρέλαση Φιλαρμονικών και Συλλόγων στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης της Ζακύνθου, με ολιγόλεπτη στάση στην πλατεία Αγίου Μάρκου για ανάκρουση εμβατηρίων από τις Φιλαρμονικές.

    Κατόπιν έγινε επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο Ναυμάχων και κατάθεση στεφάνων στη Στήλη Ναυμάχων στην Πλατεία Σολωμού από εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και των πολιτιστικών φορέων. Ακολούθησε έπαρση σημαίας και ρίψη στεφάνου στη θαλάσσια περιοχή που αποβιβάστηκαν οι νικητές (Αγ. Νικόλας του Μώλου). Την εκδήλωση πλαισίωσαν σκάφη ιδιωτών και του Λιμεναρχείου Ζακύνθου.

   Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε παρέλαση των Φιλαρμονικών και των πολιτιστικών Συλλόγων στο Ιστορικό Κέντρο, κρατώντας αναμμένους πυρσούς, με κατάληξη στο Αμφιθεατράκι της Πλατείας Σολωμού όπου πραγματοποιήθηκαν οι συναυλίες των Φιλαρμονικών και οι παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών από τους πολιτιστικούς Συλλόγους.

    Ο Όμιλός μας παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της Λευκάδας αποσπώντας το ζεστό χειροκρότημα καθώς και τα κολακευτικά σχόλια του κοινού. Ιδιαίτερη εντύπωση και θαυμασμό προκάλεσαν τόσο οι γυναικείες νυφιάτικες φορεσιές όσο και οι γιορτινές φορεσιές των παντρεμένων γυναικών.

    Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε ανταλλαγή δώρων. Ο Όμιλος μας πρόσφερε στην διοργανώτρια και ψυχή της εκδήλωσης κα Μιλάνου Σταματία μία κούκλα ντυμένη με Λευκαδίτικη νυφιάτικη φορεσιά καθώς και συλλεκτικές και διαφημιστικές εκδόσεις που ευγενικά μας παραχώρησαν το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας. Η κα Μιλάνου από τη μεριά της πρόσφερε σε όλα τα μέλη της αποστολής μας αναμνηστικές κονκάρδες και προς το Δ.Σ. αντίγραφα θαλασσογραφιών του αείμνηστου συζύγου της Αντώνη Μιλάνου (ζωγράφου, ιδρυτή του «Μιλάνειου» Ναυτικού Μουσείου και εμπνευστή της εκδήλωσης) καθώς και συλλεκτική έκδοση με τα εκθέματα του Μουσείου. Αφού μας ευχαρίστησε για τη συμμετοχή και τα δώρα μας, ανακοίνωσε δημόσια ότι η Λευκαδίτισσα κούκλα θα τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στο «Μιλάνειο» Ναυτικό Μουσείο στο Τσιλιβί Ζακύνθου.

    Το Δ.Σ. της Νέας Χορωδίας Λευκάδας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά:

  • Την κα Μιλάνου Σταματία για την ευγενική πρόσκληση να συμμετάσχουμε στις εορταστικές εκδηλώσεις που για 21 συναπτά χρόνια συνεχίζει να διοργανώνει, με προσωπικό αγώνα, επιμονή και μεγάλο ζήλο και της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Επίσης την ευχαριστούμε για την μοναδική φιλοξενία που μας παρείχε, την αγάπη που μας περιέβαλε και την έγνοια της να μας εξυπηρετήσει στο μέγιστο βαθμό τόσο κατά την προετοιμασία του ταξιδιού όσο και κατά τη διαμονή μας στη Ζάκυνθο.
  • Τη δασκάλα του χορευτικού μας κα Ερμιόνη Γρηγόρη για την προετοιμασία, την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος, την άρτια εμφάνιση του χορευτικού και πιο πολύ για την αγάπη και προσοχή που δείχνει σε όλους τους χορευτές και τις χορεύτριες και ιδιαίτερα στην παιδαγωγική προσέγγιση των νέων παιδιών.
  • Τις χορεύτριες και τους χορευτές για την άψογη συνεργασία, την υπέροχη παρουσία τους και την αστείρευτη καλή τους διάθεση. Ξεχωριστές ευχαριστίες και πολλά συγχαρητήρια ανήκουν επάξια στα νεαρά παιδιά μας που με τα χαμόγελα και τη ζωντάνια τους μας γεμίζουν ικανοποίηση και αισιοδοξία για το μέλλον.
  • Την κα Ντίνα Μικρώνη για τη μεγάλη βοήθεια που μας πρόσφερε (και πάντα μας προσφέρει) στο ντύσιμο των χορευτριών και την εν γένει επιμέλεια των παραδοσιακών φορεσιών, με την ιώβεια υπομονή που την διακρίνει.

Από το Δ.Σ.

Προηγουμενο αρθρο
Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα δίπλα στην πλωτή γέφυρα
Επομενο αρθρο
Δήμος Λευκάδας: τα προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές της Νότιας Λευκάδας, οφείλονται σε βλάβη της ΔΕΔΔΗΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.