HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣυνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Λευκάδας για την αντιπυρική περίοδο 2023

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Λευκάδας για την αντιπυρική περίοδο 2023

Δελτίο Τύπου

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Λευκάδας για την αντιπυρική περίοδο 2023

Συνεδρίασε τη Δευτέρα (8/5/2023), υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, Ανδρέα Κτενά, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας για την αρτιότερη προετοιμασία όλων των φορέων ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου 2023.

Κατά τη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός της περσινής αντιπυρικής, ο οποίος κρίθηκε θετικός, καθώς το καλοκαίρι που μας πέρασε τα λίγα συμβάντα, αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά, και δεν έλαβαν έκταση.

Επιπλέον, συζητήθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Λευκάδας, αλλά και θέματα συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση συμβάντων πυρκαγιών που τυχόν προκύψουν κατά την νέα αντιπυρική περίοδο, που μόλις ξεκίνησε.

«Συνεχίζουμε στην συνταγή της συνεργασίας και του συντονισμού, που ακολουθήσαμε και τα προηγούμενα χρόνια, και η οποία έχει αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. 

Η προστασία ζωών, αγαθών και περιουσιών είναι ύψιστη προτεραιότητα και πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συμβάλλουμε για αυτό στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας. Φυσικά, τον πρώτο ρόλο έχει η Πυροσβεστική και εμείς ως Περιφέρεια στηρίζουμε έμπρακτα το έργο της, τόσο βελτιώνοντας εξοπλισμό και υποδομές μέσω του ΕΣΠΑ, όσο και στο πεδίο, συνδράμοντας με προσωπικό, υδροφόρες, μηχανήματα έργου και ότι άλλο μας ζητηθεί.

Η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Λευκάδας είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και έτοιμη να ανταποκριθεί άμεσα, ώστε να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κρίση. Επιπλέον, μέσα από συνεχείς ανακοινώσεις και αναρτήσεις, δίνουμε έμφαση στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στην ενημέρωσή του για την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Νομού Λευκάδας, Πύραρχος, Κωνσταντίνος Τσίγκας, επισήμανε την ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να επικαιροποιήσουν τα τους επιχειρησιακά τους σχέδια, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξ Αιτίας Δασικών Πυρκαγιών «ΙΟΛΑΟΣ 2» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση, τονίστηκε η ανάγκη για την εκτέλεση βασικών προληπτικών ενεργειών, και κυρίως η υποχρέωση των ιδιοκτητών να καθαρίζουν και να διατηρούν καθαρά, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, τα οικόπεδά τους σύμφωνα με την νέα Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (ΦΕΚ 2549/Β’/19.04.2023) [https://www.fireservice.gr/documents/20184/3499166/FEK-2023-Tefxos+B-02549-downloaded+-20_04_2023.pdf], αλλά και η ανάγκη προληπτικών μέτρων και συνεχούς επιτήρησης των χώρων απορριμμάτων των Δήμων.

Στη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας συμμετείχαν:

  • εκ μέρους της Π.Ε. Λευκάδας:
    • Γιάννης Ροντογιάννης (Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Λευκάδας), 
    • Κολυβά Ευγενία (Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Λευκάδας),
    • Αντώνης Θεοχάρης (Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λευκάδας), 
  • ενώ εκ μέρους Αρχών και λοιπών Φορέων:
    • Κωνσταντίνος Τσίγκας (Διοικητής Πυροσβεστικών Δυνάμεων Νομού Λευκάδας)
    • Νικόλαος Χαλκιάς (Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας), 
    • Χριστοφάνης Σιώζος (Αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής Λευκάδας), 
    • Ανδρέας Σίδερης (Πολιτικός Υπάλληλος της ΕΛ.ΑΣ. αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας)
    • Παναγιώτης Λεονταράκης (Λιμεναρχείο Λευκάδας),
    • Δημήτριος Μπάκας (αρμόδιος 4ης ΜΣΕΠ για θέματα Πολιτικής Προστασίας),
    • Ευάγγελος Σκάρπος (Δασάρχης Λευκάδας),
    • Αναστασία Μαρκεζίνη (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λευκάδας), και
    • Πλάτωνας Σταματέλος (ΔΕΔΔΗΕ – Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας)
Προηγουμενο αρθρο
1η έκθεση - γιορτή αλόγου από τον Ιππικό Όμιλο Λευκάδας «Κένταυρος»
Επομενο αρθρο
Καλό ταξίδι καπετάνισσα Αφροδίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.