HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου: Χωρίς εφημεριακή κάλυψη αναισθησιολόγου από 20 έως 29/9 το νοσοκομείο

Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου: Χωρίς εφημεριακή κάλυψη αναισθησιολόγου από 20 έως 29/9 το νοσοκομείο

Σύλλογος εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου Λευκάδας  

προς: 1. Υπουργό Υγείας 
2. Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας 
3. Διοικητή 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας 
4. Διοικητή νοσοκομείου 
Κοιν.: 1.ΟΕΝΓΕ  2. ΕΙΝΗ  3. ΜΜΕ 

Θέμα: «Χωρίς εφημεριακή κάλυψη αναισθησιολόγου από 20 έως 29 Σεπτέμβρη το  νοσοκομείο Λευκάδας».  

Εδώ και πάνω από δύο χρόνια το νοσοκομείο Λευκάδας που καλύπτει υγειονομικά το νησί της Λευκάδας  και ένα μεγάλο μέρος της Ακαρνανίας, με τον πληθυσμό να εκτοξεύεται τη θερινή περίοδο λόγω του ότι αποτελεί  τουριστικό προορισμό έχει μείνει με μια αναισθησιολόγο, ιατρική ειδικότητα πρώτης γραμμής και άκρως  απαραίτητη για ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά. Παρά την επανειλημμένη ανάδειξη του σοβαρού  αυτού προβλήματος από το σύλλογο εργαζομένων δεν έχει γίνει το παραμικρό από την πλευρά της πολιτικής  ηγεσίας του υπουργείου υγείας και των διοικήσεων της 6ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου για την επίλυση του. Οι κατά  καιρούς «μπαλωματικές» λύσεις, με την πρόσληψη ιατρού αναισθησιολόγου με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το  γνωστό «μπλοκάκι» και με μετακινήσεις αναισθησιολόγων από τα γύρω νοσοκομεία δεν έχουν επιλύσει το  πρόβλημα, αντίθετα το διαιωνίζουν και το «κρύβουν κάτω από το χαλί». 

Με αποκαλυπτικό έγγραφό του – με αριθμό πρωτοκόλλου (9453/17- 9 -2021) ο διοικητής του νοσοκομείου  ενημερώνει – «ελαφρά τη καρδία» – τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, τα γύρω νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ «ότι από τις 20  έως 29 Σεπτεμβρίου δεν θα εφημερεύει το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου και τα περιστατικά θα  διακομίζονται στα πλησιέστερα νοσοκομεία». 

Η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή περίθαλψη των ασθενών που μπορεί η κατάστασή τους να  επιδεινωθεί και να χρειαστούν διασωλήνωση όπως έγινε τις τελευταίες μόνο μέρες, όπου τέσσερις συνάνθρωποί  μας νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο, επιδεινώθηκε η υγείας τους, διασωληνώθηκαν και διακομίστηκαν σε  νοσοκομεία που διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ μιας και η δική μας με τις έξι κλίνες παραμένει κλειστή από τότε, που «μετά  βαΐων και κλάδων» εγκαινιάστηκε το νέο νοσοκομείο, το Μάιο του 2019, από την προηγούμενη κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ. 

Και ερωτάμε τους υπευθύνους; 

«Ποιος θα κρίνει ποιο περιστατικό θα διακομιστεί; Οι ασθενείς είναι περιστατικά που η κατάσταση της  υγείας τους είναι δυναμική και μπορεί να αλλάξει από λεπτό σε λεπτό. Τι θα γίνει αν ένας ασθενής προσέλθει στο  νοσοκομείο ή νοσηλεύεται με σταθερή κλινική εικόνα και σε λίγες ώρες επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του σε  μη αναστρέψιμο βαθμό; Ποιος εγγυάται την ασφάλεια της διακομιδής όταν το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει καν ιατρούς και  κάθε φορά που πρέπει να διακομισθεί ασθενής σε άλλα νοσοκομεία αυτή γίνεται με ανειδίκευτους αγροτικούς  μιας και το νοσοκομείο διαθέτει ελάχιστους ειδικευμένους ιατρούς. Τι θα γίνει στην περίπτωση που η υγεία του  ασθενούς επιδεινωθεί στη διαδρομή; Πόσες διακομιδές μπορεί να στηρίξει το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ; Πόσοι  γιατροί από τους ελάχιστους της εφημερίας θα βρίσκονται στο δρόμο για διακομιδές; Τι θα γίνει με ένα επείγον  περιστατικό που θα χρειαστεί χειρουργείο, με ένα τροχαίο…; Τι θα γίνει με τις γυναίκες που έρχονται για να  γεννήσουν; Θα γίνεται φυσιολογικός τοκετός; Κι αν υπάρξει κάποια επιπλοκή; Αν διακομιστεί και αρχίσει ο τοκετός  στη διαδρομή;…».

Έχει «μαλλιάσει η γλώσσα» τόσο της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών όσο και η δική μας να δοθούν  κίνητρα στους ιατρούς για πρόσληψη στα δημόσια νοσοκομεία και ιδιαίτερα στα επαρχιακά. Γνωρίζετε πολύ καλά  ότι οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών έχουν πετσοκοφτεί τα τελευταία χρόνια. Ότι ένας επιμελητής Β΄ έχει  καθαρές βασικές αποδοχές 1.200 ευρώ. Ότι σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία και στο νοσοκομείο Λευκάδας οι  ιατροί πραγματοποιούν 11 εφημερίες το μήνα που αρκετές φορές μαζί με τις πρόσθετες για να καλυφθούν οι  μηνιαίες εφημερίες τμημάτων και κλινικών φτάνουν και τις 15. Με αυτά τα αντικίνητρα, το πανάκριβο κόστος  διαμονής μιας και είμαστε και τουριστικός προορισμός τι νομίζετε ότι θα σκεφτεί ένας ιατρός να κάνει; Άλλωστε η «ελεύθερη αγορά» που τόσο πιστεύετε και θεοποιείτε έχει λύσει αυτά τα προβλήματα για τα ιδιωτικά νοσοκομεία  και τους κλινικάρχες που τους ενισχύετε με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, όχι όμως για τα δημόσια νοσοκομεία! Τα 2.200 ευρώ καθαρές αποδοχές που πρόσφερε η κυβέρνηση στους ιδιώτες ιατρούς ως δέλεαρ για να  βοηθήσουν στα νοσοκομεία δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσετε!!! 

Γνωρίζουμε πολύ καλά και το αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι, ότι η πολιτική σας που θέλει τα νοσοκομεία – «επιχειρήσεις» και το σύστημα Υγείας ενταγμένο στους αδυσώπητους νόμους της «αγοράς», αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους και το λαό βάζοντας σε θανάσιμο κίνδυνο την υγεία τους. Την ώρα  που μας κουνάτε το δάκτυλο, προσπαθώντας να κρύψετε τις εγκληματικές ευθύνες σας για τη διαχείριση της  

πανδημίας και τη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας σταματήστε επιτέλους να μας κοροϊδεύετε ότι το «νέο  ΕΣΥ» που ευαγγελίζεστε θα διορθώσει τα «κακώς κείμενα» που δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις. Απαιτούμε: 

• Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία κανενός ασθενή. • Να εγκριθεί επιτέλους από το Υπουργείο η αναμόρφωση του οργανισμού του νέου  νοσοκομείου και να προκηρυχτούν όλες οι κενές θέσεις.  

Ζητάμε και διεκδικούμε αγωνιστικά : 

• Να γίνουν μαζικές επείγουσες προσλήψεις ιατρών, με ουσιαστικά κίνητρα για τη στελέχωση των επαρχιακών νοσοκομείων και όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων (νοσηλευτικό , παραϊατρικό  διοικητικό και λοιπό προσωπικό). 

• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων επικουρικών, ΙΔΟΧ, ΟΑΕΔιτών και όχι υποσχέσεις για  τρίμηνες…. παρατάσεις. Είναι άκρως απαραίτητοι στα νοσοκομεία. Όπως επίσης και όσοι τους  αναστείλατε τη δουλειά. 

• Να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ και να προσληφθούν ιατροί για τη στελέχωσή του. 

• Αυξήσεις στους μισθούς και στην απαράδεκτη χαμηλή αποζημίωση για τις εφημερίες και την  εργασία υπερωριακή, νυχτερινή, Κυριακές-Αργίες των εργαζομένων στις δημόσιες δομές  Υγείας. 

• Όχι στις ΣΔΙΤ, στις συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων. 

• Να σταματήσει η σκανδαλώδης πριμοδότηση και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Προηγουμενο αρθρο
Η πρώτη κάθετος Νυδριού-Μεγάλου Αυλακιού είναι γεγονός
Επομενο αρθρο
Σε εξέλιξη οι εργασίες για τον οδικό άξονα που θα συνδέει Βόνιτσα – Λευκάδα (Video)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.