HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤα κόκκινα κολωνάκια ως αισθητικές και πολιτικές παρεμβάσεις

Τα κόκκινα κολωνάκια ως αισθητικές και πολιτικές παρεμβάσεις

Από όσο θυμάμαι, τα κόκκινα κολωνάκια (κορίνες), παλιότερα είχαν προσωρινή χρήση. Συνήθως σηματοδοτούσαν κάποιο έργο στο οδόστρωμα, προστατεύοντας το παράλληλα.

Τα τελευταία χρόνια άλλαξε το σχήμα και η χρήση τους -έγιναν μόνιμα. Η προηγούμενη δημοτική Αρχή τα έσπειρε στην κυριολεξία παντού. Η τωρινή συνεχίζει. Πρόσφατο παράδειγμα η τοποθέτηση τους στη οδό Καραβέλα για να αποτρέπουν την στάθμευση των αυτοκινήτων. Όπως ήταν αναμενόμενο, το πρόβλημα όχι απλώς δεν λύθηκε αλλά επιδεινώθηκε. Τα αυτοκίνητα σταθμεύουν έξω από τα κολωνάκια. Αυτό που έγινε δηλαδή, ήταν το στένεμα το δρόμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η τοποθέτηση σταθερών εμποδίων δείχνει να καθιερώθηκε ως πάγια επιλογή. Αποτελεί τρόπο άσκησης πολιτικής. Πρόκειται για αισθητική αλλά και πολιτική παρέμβαση.

Το πρόβλημα που υπάρχει τόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και γενικότερα, είναι η μη τήρηση κανόνων και νόμων που ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία της ζωής των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους.

Η εφαρμογή των νόμων που ρυθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, σε κοινωνίες που δεν θέλουν να «ζουγκλοποιηθούν», πετυχαίνεται με συγκεκριμένους τρόπους. Με την συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών και με την επιβολή προστίμων, ώστε να συνετίζονται οι παραβάτες. Δεν είναι τυχαίο που η λέξη «εκπαίδευση» έχει σαν δεύτερο συνθετικό το «παιδεύω».

Τα εμπόδια ούτε λύνουν προβλήματα ούτε αποτρέπουν τον παραβάτη να παρανομήσει λίγο παραπέρα. Μπορούν άνετα να παρακαμφθούν – όπως και γίνεται! Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που προσπαθούν να λύσουν. Η επιλογή τους, ως μέσον αποτροπής της στάθμευσης, έχει ρίζα τον λαϊκισμό. Δείχνουμε ότι ενδιαφερόμαστε για ένα πρόβλημα αλλά δεν θέλουμε να κακοκαρδίσουμε τους παραβάτες. Στην ουσία κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Οι δρόμοι παρουσιάζουν  τριτοκοσμική εικόνα. Χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα μεγαλώνει μέχρι που γιγαντώνεται και είναι αδύνατο να συμμαζευτεί.

Πέραν των νόμιμων απαγορευτικών πινακίδων, τα κολωνάκια και κάθε είδους εμπόδιο, είναι αναποτελεσματικά σαν μέτρο, άσχημα αισθητικά, επικίνδυνα σαν ιδεολογία και τρόπο άσκησης πολιτικής. Δίνουν λάθος μήνυμα και κυρίως δεν θίγουν τις αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Προηγουμενο αρθρο
Παρεμβάσεις βουλευτή Θανάση Καββαδά
Επομενο αρθρο
Μοσχάρια στον Παράδεισο!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.