HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤο ΤΑΟΛ χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις

Το ΤΑΟΛ χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ & ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ «ΤΑΟΛ» χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη που βρίσκονται σε εξέλιξη και που αποδεικνύουν ότι κοινή ρίζα των συσσωρευμένων προβλημάτων είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η πολιτική της «πράσινης» μετάβασης της Ε.Ε.. Οι πρωτόγνωρες αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν αναμενόμενες, λόγω των πολιτικών αστοχιών και των ανισοτήτων στις ρυθμίσεις της ΚΑΠ που εφαρμόσθηκαν την τελευταία δεκαετία και έχουν στόχο την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής.

Ζητάμε άμεσα και επιτακτικά:
1)Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Δεν είναι δυνατόν οι εφοπλιστές να παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο και οι αγρότες να μη παίρνουν.
  • Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και πλαφόν 7 λεπτά /κιλοβατώρα.
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων , ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

2)Επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ και επαναφορά του πρασινίσματος , διότι με την φετινή οριζόντια περικοπή που εφαρμόστηκε, χωρίς να γίνει σταδιακή σύγκλιση των δικαιωμάτων σε βάθος τριετίας, οι επιδοτήσεις των αγροτών μειώθηκαν στο μισό, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι αγρότες να θέλουν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.

3)Πάταξη των «ελληνοποιήσεων» ξένων προϊόντων.

4)Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

5)Αποζημιώσεις 100% από τον ΕΛΓΑ.

6)Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στη καταστροφή των αμπελιών λόγω της κλιματικής αλλαγής.

7)Αποκατάσταση ζημιών στη Θεσσαλία.

     Καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει ουσιαστική λύση στα ανωτέρω αιτήματα μας, διότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά, προκειμένου να ανασταλούν οι ραγδαίοι ρυθμοί εγκατάλειψης,  αφού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας.

                                                                             Λευκάδα 20-2-2024
                                                                                  Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Προηγουμενο αρθρο
Εργατικό Κέντρο Λευκάδας: Ανακοίνωση για απεργία στις 28 Φλεβάρη
Επομενο αρθρο
Βόλτοι Εγκλουβής, 1966

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.