HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΌταν σουρουπώνει στη Λευκάδα III
Προηγουμενο αρθρο
Καλό μήνα
Επομενο αρθρο
Αποκριάτικος χορός Νέας Χορωδίας Λευκάδας

2 Σχόλια

  1. Basilis
    2 Μαρτίου 2024 at 20:16 — Απάντηση

    Λευκάδα το όμορφο νησί του Ιονίου, άρχισε να φαίνεται ή λάμψη του, θυμίζει κάτι παλιό, αλλά και συγχρόνως και νέο, κάτι σταθερό είναι ή απλότητα των ανθρώπων, από όπου και αν τό ψάξεις μόνο θετικά θα βρείτε, φυσικά τό μόνο από τά αρνητικά είναι το πρόβλημα με το πάρκινγκ, και ή βουβή διασκέδαση τά καλοκαιρινά βράδια, ελπίζουμε κάτι να γίνει, έγραψε ό Vasilis s

  2. ΦΑΙΔΡΑ
    2 Μαρτίου 2024 at 08:21 — Απάντηση

    Χρωματική παλέτα με αποχρώσεις του γκρί η φωτογραφία του σούρουπου.
    …Παλαιότερα, το γκρι ήταν στενά συνδεδεμένο με το χρώμα των μαλλιών και του γήρατος, με τις αξίες της γνώσης και της σοφίας. Τώρα το γκρι είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τον άσχημο καιρό και με αρνητικές έννοιες που του αποδίδονται: γκρίζα ομίχλη, βροχερός καιρός, κυκλώνας, συννεφιά…ο ουρανός του Παρισιού, το λυκόφως, Νοέμβριος, γκρι της μελαγχολίας! Όμως αυτό το διακριτικό, ταπεινό, λιτό χρώμα-χαμαιλέοντα με ασαφή όρια είναι επίσης το χρώμα των υλικών (μπετόν, τσιμέντο, τοίχος, γκρι της πόλης και της βιομηχανίας…. το χρώμα των γκρίζων ψυχών, ούτε καλών ούτε κακών, «χρώμα της ανθρωπότητάς μας,»…
    Ο διαμεσολαβητικός χαρακτήρας του γκρι, μεταξύ του άσπρου και του μαύρου, μετριασμό του μαύρου ή μείωση της καθαρότητας του άσπρου, και η κεντρική του θέση στην καρδιά των χρωμάτων, προκαλεί πολλαπλούς συνειρμούς και συμβολισμούς. Ασημί γκρι, κασσίτερος, σίδηρος, πέρλα, πέτρα, φυλακή… γκρι του καπνού, μόλυβδος, σκόνη, τοίχος… γκρι του ελέφαντα, ποντίκι, τρυγόνι… γκρι του μαργαριταριού, του Γουστάβου (Άιφελ)… γκρι του Ντελακρουά, του Ρενουάρ, του Βελάσκεθ… γκρι της διοίκησης… γκρίζα αγορά, φαιά ουσία, γκρίζα εξουσία, γκρίζα ζώνη, γκρίζο σχέδιο” ….
    Τι συγκρατώ κυρίως από το γκρι; Το μυστήριό του, την αλχημεία του, την κομψότητα και την απαλότητά του. Όπως αναφέρει και ο Φιλίπ Κλοντέλ, συντάκτης του εισαγωγικού σημειώματος του λεξικού χρωμάτων* «η απαλότητα που παρέχει και επιτρέπει το θάμπωμα, την εξαφάνιση του κόσμου και της ζωής μας, όλων των αιχμηρών σχημάτων, είτε ψυχικών είτε σωματικών». Το γκρι που καθιερώνει «μία νέα, ήρεμη (απαλή) τάξη του κόσμου». (Εύα Τζιμούρτα Ιστορικός Τέχνης – Διαπολιτισμική Επικοινωνία).

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.