Το ψήσιμο του πασχαλινού οβελία στη Λευκάδα κατά τα πατροπαράδοτα
Μέρα Λαμπρής σήμερα και η Λευκάδα ξύπνησε μ’ έναν ολοφώτεινο ήλιο. Ο ήλιος κρύφτηκε στη συνέχεια αλλά ο καιρός είναι ζεστός. Είναι ο ιδανικός καιρός για το σούβλισμα του παραδοσιακού οβελία.
Η φύση της Λευκάδας είναι πανέμορφη αυτή την εποχή και προσθέτει στη σημερινή μέρα ευωδιές και αρώματα, πέραν της γνωστής μας μυρωδιάς από το ψήσιμο του οβελία, που από το πρωί επικρατεί σε κάθε γωνιά του νησιού. Αυλές, κήποι, εξοχές, τεχνικές ψησίματος, επιστρατεύτηκαν για το ψήσιμο του οβελία.
Μέχρι και πριν από μια εικοσαετία, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά της Λευκάδας έψηναν το αρνί ή το κατσίκι την Δευτέρα του Πάσχα. Με τα χρόνια -το ζήσαμε στις μέρες μας- το έθιμο ξεχάστηκε. Ελάχιστοι παρέμειναν –αν έμειναν- που ψήνουν τη Δευτέρα.
Στου Μπακόλα στη Κουζούντελη…
Χρόνια ο Νιόνιος αναλαμβάνει και ψήνει τα πασχαλιάτικα σφαχτά με τέχνη και μαεστρία. Από τις 5:00 σήμερα το πρωί ξεκίνησε. Εκτός του ψητού φτιάχνει κοκορέτσι και όλα τα συνακόλουθά του.
Ο γιος του Κώστας ετοιμάζεται για το αυριανό γλέντι που θα στηθεί στο μαγαζί για την πρωτομαγιά.
Η καθιερωμένη επίσκεψη στου Φώντα στην Απόλπαινα…
Και ο φούρνος είχε φούριες σήμερα…
1 Σχόλιο
ξεχασατε το ψήσιμο στον ξυλόφουρνο. Η σουβλα ειναι ξενόφερτη.