HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣVillaggio di Sale – Η αναβίωση του εγκαταλελειμμένου οικισμού των Καρυωτών και των αλυκών Αλεξάνδρου

Villaggio di Sale – Η αναβίωση του εγκαταλελειμμένου οικισμού των Καρυωτών και των αλυκών Αλεξάνδρου

Διπλωματική Εργασία

Φοιτήτριες: Αριστέα-Ευαγγελία Κουκουνούρη, Σοφία Μικρώνη

Επιβλέπουσες: Κατερίνα Κοτζιά, Κορίνα Φιλοξενίδου

Τίτλος: Villaggio di Sale

Υπότιτλος:  Η αναβίωση του εγκαταλελειμμένου οικισμού των Καρυωτών και των αλυκών Αλεξάνδρου Λευκάδας

Σχολή: Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Ιωαννίνων

Έτος: Ιούλιος 2021

Η διπλωματική εργασία αφορά στον ανασχεδιασμό του εγκαταλελειμμένου οικισμού των Καρυωτών και των παροπλισμένων αλυκών Αλεξάνδρου Λευκάδας. Οι δύο τόποι, που απέχουν μεταξύ τους 10 λεπτά με τo αυτοκίνητο, συνδέονται προγραμματικά με την δημιουργία ενός Μουσείου γύρω από το αλάτι: την συλλογή, την επεξεργασία και την χρήση του. Στόχος του Μουσείου είναι να συμβάλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λευκάδας, αλλά και γενικότερα  της Ελλάδας, στο βαθμό που αυτή συνδέεται με την -όχι και τόσο παλιά- παραγωγική περίοδο λειτουργίας των αλυκών. Υπό αυτό το πρίσμα, το Μουσείο επιχειρεί να προβάλλει τόσο υλικά όσο και άυλα εκθέματα, με στόχο να ενισχύσει την πολιτιστική τοπική ταυτότητα.

Ο οικισμός των Παλιών Καρυωτών εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του το 1957 ενώ οι αλυκές Αλεξάνδρου έπαψαν να λειτουργούν το 1988, και σήμερα, παρότι χαρακτηρισμένες ως «Προστατευόμενο Βιομηχανικό Μουσείο και τόπος του Δικτύου Natura 2000», βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη.

Η πρόταση προσεγγίζει ζητήματα επανάχρησης και επανοικειοποίησης γνωστοποιώντας τις πολιτιστικές συνήθειες και τα λαογραφικά έθιμα της περιοχής. Το νέο Μουσείο, μέσω βιωματικών εργαστηρίων, προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές, να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα και να μάθει για τον τρόπο ζωής και τις χειρωνακτικές εργασίες που έκαναν κάποτε οι κάτοικοι του παλιού χωριού.

 Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την διπλωματική εργασία εδώ:  https://issuu.com/sofiamikroni/docs/villaggio_di_sale

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε την εργασία σε μορφή PDF: ΕΔΩ

——————————————————————————————————-

Η Αριστέα – Ευαγγελία Κουκουνούρη είναι γεννημένη στα Ιωάννινα, πρόσφατα αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχει πραγματοποιήσει την Πρακτική της Άσκηση στο Αρχιτεκτονικό γραφείο K-Studio.

Παράλληλα με τις σπουδές της έχει συμμετάσχει σε πανελλήνιους και παγκόσμιους διαγωνισμούς και αρχιτεκτονικές εκθέσεις όπως η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικά εργαστήρια και προγράμματα όπως το AA VisitingSchool Programme, το PortoAcademySummerSchool, το Do.co.mo.mo StudentWorkshop καθώς και αρκετά προγράμματα του Erasmus+ με θέματα όπως η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

H Σοφία Μικρώνη γεννήθηκε το 1996 στα Ιωάννινα και είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κατάγεται από τη Λευκάδα, στην οποία και επέστρεψε μετά το πέρας των σπουδών της, τον Ιούλιο του 2021.Έχει λάβει συμμετοχή σε πανελλήνιους και παγκόσμιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και πλέον εργάζεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο ΑΚΚΜ &ASSOCIATES που επικεντρώνεται στην δημιουργία κατοικιών και τουριστικών θέρετρων. Η συναισθηματική σχέση και το ενδιαφέρον για τον τόπο της αποτέλεσαν ένα προσωπικό κριτήριο για την επιλογή του θέματος της ερευνητικής και της διπλωματικής της εργασίας.

Κατά τη διάρκεια των ερευνητικών τους εργασιών ήρθαν αντιμέτωπες με τον τρόπο που οφείλει ο αρχιτέκτονας να διαχειριστεί τον ανασχεδιασμό των εγκαταλελειμμένων οικισμών. Η Αριστέα στην ερευνητική της ασχολήθηκε με το ρόλο του νομοθετικού πλαισίου αναβίωσης των εγκαταλελειμμένων οικισμών και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται η αναβίωση σε σχέση με την παράδοση και τη βιωσιμότητα, ενώ η Σοφία έκανεένα casestudy πάνω στον εγκαταλελειμμένο οικισμό των Καρυωτών στη Λευκάδα με έμφαση σε ζητήματα κοινωνικής συνοχής και μνήμης, αλλά και ισορροπιών, ανάμεσα στις επιθυμίες της κοινότητας και τον ρόλο της κρατικής παρέμβασης στις ζωές των κατοίκων. Το ενδιαφέρον ήταν ότι προέκυψαν κοινοί προβληματισμοί και στις δύο ερευνητικές και γι’ αυτό αποφάσισαν να ασχοληθούν με το ζήτημα της επανάχρησης και της αναβίωσης των δύο εγκαταλελειμμένων τόπων. Η επιλογή του παλιού οικισμού των Καρυωτών και των αλυκών Αλεξάνδρου Λευκάδας ως πεδίο διεξαγωγής της διπλωματικής εργασίας, οφείλεται στην μεγάλη πολιτιστική και περιβαλλοντική τους αξία. Οι τοπικές ιδιαιτερότητες αποτελούνένα σημαντικό κριτήριο για να αναβιώσουν αυτές οι  ξεχασμένες περιοχές και η ταυτότητά τους θα μπορούσε να είναι μέρος μίας πολιτιστικής έκθεσης. 

Προηγουμενο αρθρο
Δήμαρχος Λευκάδας: Είμαστε έτοιμοι για την δημοπράτηση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Νεκρός 38χρονος εθελοντής πυροσβέστης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

1 Σχόλιο

  1. Παναγιωτης Σκληρος
    6 Αυγούστου 2021 at 19:56 — Απάντηση

    Μπραβο σας παιδια!!!! Αυτη ειναι πρόταση!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.