HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤο ελληνικό γιαούρτι της Δανίας και η μακεδονική γη – Made in (which) Macedonia

Το ελληνικό γιαούρτι της Δανίας και η μακεδονική γη – Made in (which) Macedonia

Το 2016 η αυστριακή ένωση καταναλωτών προσέφυγε στη δικαιoσύνη εναντίον της δανέζικης εταιρείας με την κατηγορία ότι χρησιμοποιούσε παραπλανητικά τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» καθώς το συγκεκριμένο προϊόν ούτε παραγόταν στην Ελλάδα ούτε παρασκευαζόταν από γάλα που είχε αρμεχθεί στη χώρα μας. Το αυστριακό δικαστήριο, εναρμονιζόμενο με την πολιτική της ΕΕ σχετικά με την παραπλάνηση του καταναλωτή δικαίωσε την προσφυγή.

Το 2016 είναι μακριά και ομολογουμένως την παραπάνω υπόθεση την είχα ξεχάσει μέχρι που ένα μικρό βαζάκι κάπαρη «μακεδονική γη» μου τη θύμισε, δημιουργώντας μου έναν αντίστροφο συνειρμό: Γιατί οι Δανοί επέμειναν (και επιμένουν) σ’ αυτή την ονομασία; Η απάντηση είναι: επειδή «πουλάει». Γιατί οι Σκοπιανοί επέμειναν και επιμένουν στο όνομα της Μακεδονίας; Η απάντηση είναι ακριβώς η ίδια: επειδή «πουλάει» (ή μήπως επειδή πουλιέται…) Πόσο πουλάει; Όσο και το «ελληνικό» γιαούρτι της Χ χώρας που κουβαλάει και μια αρχαιοελληνική κολώνα στην ετικέτα κι ας είναι και κακόγουστη. Ίσως και πιο πολύ, γιατί γιαούρτι κουτσά στραβά μπορεί να φτιάξει ο καθένας στο σπίτι του αλλά Αλέξανδρος Μακεδόνας δε γίνεσαι εύκολα.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι η γειτονική χώρα των Σκοπίων αναγνωρίζεται με το πολυπόθητο όνομα Μακεδονία. Ας υποθέσουμε ακόμη ότι γίνεται μέλος και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που τόσο επιθυμεί. Η προπαγάνδα που γίνεται εντός και εκτός των συνόρων της σχετικά με το θέμα θα ήταν κουτό να μη χρησιμοποιηθεί στον οικονομικό- παραγωγικό τομέα κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και να γεμίσει η αγορά «μακεδονικά» προϊόντα. Στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελούσε αθέμιτο ανταγωνισμό για τον Έλληνα παραγωγό και αν θέλουμε να το τραβήξουμε λίγο ίσως κινδύνευε ο κύριος αυτός και με καμιά καταγγελία ότι κακώς χρησιμοποιεί το χαρακτηρισμό μακεδονικό για κάτι που δεν παράγεται στη «Μακεδονία». Αλλά ας μην το τραβήξουμε, γιατί δε γίνονται τραβηγμένα πράγματα ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη…

Ας γυρίσουμε στο θέμα του γιαουρτιού πάλι. Γιατί οι Αυστριακοί στράφηκαν εναντίον των Δανών; Δύο λόγους μπορώ να σκεφτώ. Πρώτον οικονομικοί, γιατί στη θέση των ελληνικών εταιρειών που πουλάν ελληνικό γιαούρτι αύριο μπορεί να είναι αυστριακές εταιρείες που παρασκευάζουν ένα παραδοσιακό αυστριακό προϊόν και δε θέλουν να έχουν αυτού του είδους τον ανταγωνισμό. Δεύτερον λόγοι τιμιότητας και προστασίας της αλήθειας. Νομίζω πως δε χρειάζεται περισσότερη εξήγηση, το ψέμα μιλάει από μόνο του: είναι ψέμα. Αυτό δε χρειάζεται να είσαι Έλληνας και να μιλάς για τη Μακεδονία για να μιλήσεις για απάτη. Ο καθένας θίγεται από μια κατάσταση που παρουσιάζεται διαφορετική απ’ ότι είναι. Και για μένα αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος: η παραποίηση της πραγματικότητας. Δεν ξέρω αν φταίει η όρασή μου ή η ακοή μου αλλά όλο και με επιταχυνόμενους ρυθμούς ακούω το άσπρο να γίνεται εκρού και βαθμιαία μπεζ, καφέ και τελικά μαύρο. Η όρασή μου φταίει ή η ακοή μου;

Κατηφόρη Χρυσούλα

Προηγουμενο αρθρο
Ο πολύχρωμος Άγιος Νικήτας
Επομενο αρθρο
Πρέσπες: Υπεγράφη η συμφωνία για το ονοματολογικό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.