HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΑγριολούλουδα της Λευκάδας σε συνέχεια

Αγριολούλουδα της Λευκάδας σε συνέχεια

Προς τους Σφακιώτες ανηφορίσαμε σήμερα ψάχνοντας αγριολούλουδα. Ήταν πλούσια πράγματι η εμπειρία όχι τόσο σε ποσότητα όσο σε ποιότητα. Σχεδόν δίπλα στο δρόμο, χωρίς καμιά πληροφόρηση, ψάχνοντας, ανακαλύψαμε πανέμορφα και σπάνια αγριολούλουδα. Παιδευτήκαμε πολύ να τα τακτοποιήσουμε. Με χαρά όμως ανακαλύψαμε, ότι για τα δυο από τα τρία που θα σας παρουσιάσουμε, βρήκαμε πληροφορίες στον διαδικτυακό τόπο «Αγριολούλουδα του Ολύμπου».

Ίρις Ερμοδάκτυλος ο κονδυλόριζος (Iris tuberosa).

Ένα ακόμη πολυετές, μονοκοτυλήδονο της οικογένειας των Ιριδιδών που συγγενεύει με την Ίριδα. Έχει άνθη, κιτρινοκαστανά με σκούρα βελούδινη υφή στις άκρες των πετάλων. Το άγγιγμα τους αφήνει πράγματι μια βελούδινη αίσθηση. Είναι αυτοφυές και βρίσκεται σε πετρώδη εδάφη, ακαλλιέργητα χωράφια, δίπλα ακόμη και σε δρόμους. Το όνομα, αναφορά στο Ερμής+ δάκτυλος αναφέρεται στο σχήμα της κονδυλοφόρου ρίζας ότι δήθεν έχει το σχήμα δακτύλου του Ερμή( Φυτ. Λεξικό Π.Γ.ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ).

15

16

2021

18

DSCN2690

Ορνιθόγαλο (Ornithogalum collinum Guss.)

Ολόλευκο και αρχοντικό ξεχωρίζει από μακριά παρότι βρίσκεται σε χέρσα και εγκαταλελειμμένα χωράφια.
Τα Ορνιθόγαλο (λέγεται και αστέρι της Βηθλεέμ λόγω σχήματος) είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο αγριολούλουδο. Είναι συγγενικό λουλούδι με το κρίνο. Παγκοσμίως συναντάται μία μεγάλη ποικιλία ορνιθόγαλων, στην Ελλάδα μόνο υπάρχουν περισσότερα από 20 είδη.
Τα Ορνιθόγαλα είναι βολβώδη φυτά με αστεροειδές άνθος τους αποτελείται συνήθως από έξι πέταλα και είναι στραμμένο συνήθως προς τα πάνω.

1

2

3

Το τελευταίο εκπληκτικό λευκό λουλούδι δεν καταφέραμε να το τακτοποιήσουμε και έτσι δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

57
911
1012

14

Προηγουμενο αρθρο
Η Μελέτη της Οικολογικής δομής των Λιμνοθαλασσών της Λευκάδας σε Επιστημονικό Συμπόσιο στην Ισπανία
Επομενο αρθρο
Ο Σύλλογος εκπ/κων Π.Ε. Λευκάδας συμπαραστέκεται στο Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Μεγανησίου

1 Σχόλιο

  1. Θ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
    28 Φεβρουαρίου 2016 at 23:33 — Απάντηση

    To πρώτο αγριολούλουδο με τα υπέροχα χρώματα ξέρετε πως το λένε στο χωριό μου το Πινακοχώρι? Το σκουλαρίκι της Παναγίας!!! Ένας τίτλος ευφάνταστος και μουσικότατος πιστεύω…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.