HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑνεβαίνουν οι τιμές των εξοχικών κατοικιών και στη Λευκάδα λόγω αύξησης του τουρισμού

Ανεβαίνουν οι τιμές των εξοχικών κατοικιών και στη Λευκάδα λόγω αύξησης του τουρισμού

Η αύξηση του τουρισμού στο Ιόνιο τα τελευταία χρόνια ανεβάζει και τις …μετοχές των Ιόνιων νησιών στην αγορά εξοχικής κατοικίας με την Κέρκυρα να πρωταγωνιστεί, αφού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης από ξένους που θέλουν να αγοράσουν σπίτι στην ευρύτερη περιοχή. Τα τέσσερα μεγαλύτερα νησιά, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθος διαθέτουν αυτή την στιγμή ένα «στοκ» 4.300 εξοχικών κατοικιών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά μεμονωμένα σπίτια και όχι συγκροτήματα κατοικιών.

Η περιοχή του Ιονίου προσελκύει κυρίως αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες- κυρίως Σουηδία και Φινλανδία, ενώ πρόσφατα έχει σημειωθεί αύξηση της ζήτησης και από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Την αγορά β’ κατοικίας στο Ιόνιο, για σπίτια υψηλών προδιαγραφών, «χαρτογραφεί» η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Algean Property, η οποία καταγράφει και αύξηση των αποδόσεων κατά τη διάρκεια του 2019 έναντι του 2018.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, για βίλες αξιώσεων που διαθέτουν έως 3 δωμάτια με θέα και εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα οι ξένοι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να δώσουν ένα ποσό που μπορεί να ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο ή ακόμη και τα 700 χιλ. ευρώ. Η άνοδος του τουρισμού σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη της αγοράς των ενοικιάσεων έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και το προφίλ των ενδιαφερομένων αγοραστών:

Ενώ μέχρι πρότινος οι περισσότεροι ήταν αγοραστές- συνταξιούχοι που ήθελαν ένα σπίτι με κήπο στα Ιόνια νησιά για ιδία χρήση, πλέον δεν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι για επενδυτικούς σκοπούς.

Τιμές και «στόκ» στα 4 μεγαλύτερα νησιά

Κέρκυρα

Όσον αφορά τώρα ειδικότερα τις τιμές και το «στοκ» στα τέσσερα μεγαλύτερα νησιά, στην Κέρκυρα το απόθεμα των εξοχικών κατοικιών αντιστοιχεί σε 2.000 σπίτια περίπου, που έχουν κτιστεί από ιδιώτες τις δεκαετίες του ’90 και του ’00. Η μέση ζητούμενη τιμή στην πιο «ώριμη» αγορά του Ιονίου είναι μεταξύ 4.000- 6.000 ευρώ ανά τ.μ. (πάντα για σπίτια προδιαγραφών -τις περισσότερες φορές με πισίνα), ενώ η μέση ζητούμενη τιμή για ενοικίαση με την εβδομάδα κυμαίνεται μεταξύ 3.500- 5.500 ευρώ την εβδομάδα.

Ζάκυνθος

Ως προς τις εθνικότητες, Βρετανοί, Ρώσοι, Άραβες, Ιταλοί και Γερμανοί προηγούνται στα αιτήματα αγοράς. Στην Ζάκυνθο το «στοκ» των εξοχικών είναι κοντά στις 1.000 με τις τιμές πώλησης επίσης να διαμορφώνονται μεταξύ 4.000- 6.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η μέση τιμή ενοικίασης είναι χαμηλότερη και φθάνει τα 4.500 ευρώ ανά εβδομάδα.

Το budget που διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι είναι μεταξύ 400.000- 600.000 ευρώ, ενώ η απόδοση φθάνει το 3,6%. Και στην περίπτωση αυτή πρώτες εθνικότητες είναι οι Βρετανοί, οι Ρώσοι, οι Άραβες, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί.

Λευκάδα

Στη Λευκάδα το απόθεμα των εξοχικών κατοικιών φθάνει τις 800, με τις ζητούμενες τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 3.000- 4.000 ευρώ ανά τ.μ.. Έως τις 4.000 ευρώ την εβδομάδα είναι οι ζητούμενες τιμές για ενοικίαση, ενώ πέραν των Βρετανών, των Ιταλών και των Γερμανών είναι πολλά τα αιτήματα για αγορά από τη Γαλλία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Κεφαλλονιά

Λιγότερες είναι οι προσφερόμενες κατοικίες στην Κεφαλλονιά, όπου το «στοκ» είναι στα 500 σπίτια περίπου. Οι ζητούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες διαμορφώνονται μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης είναι από 2.000 έως τις 4.000 ευρώ την εβδομάδα, νούμερο πάντως που μπορεί να φθάσει ακόμη τις 6.000 ευρώ ανά εβδομάδα, όταν πρόκειται για ιδιαίτερες κατοικίες. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προέρχονται κατά κύριο λόγο από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Από το newsroom του economico.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ευχαριστήριο ΚΔΑΠ- ΜΕΑ
Επομενο αρθρο
13η Μουσική Εβδομάδα Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.