HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΑνεξερεύνητα ελληνικά νησιά: Ιδανικά για διακοπές μακριά από το πλήθος

Ανεξερεύνητα ελληνικά νησιά: Ιδανικά για διακοπές μακριά από το πλήθος

Η επίσκεψη ενός ελληνικού νησιού αποτελεί ένα όνειρο για χιλιάδες ταξιδιώτες – και πώς να τους κατηγορήσει κανείς γι’ αυτό;

Αριθμώντας πάνω από 1.400 νησιά, η Ελλάδα είναι το ιδανικότερο μέρος για να βιώσει κανείς την εμπειρία των καταγάλανων νερών του Αιγαίου, των γευστικότατων πιάτων της μεσογειακής κουζίνας και αναμφίβολα κάποιων εκ των καλύτερων παραλιών του κόσμου.

Όπως είναι λογικό, ορισμένα απ’ τα ελληνικά νησιά δέχονται ορδές τουριστών. Όπως για παράδειγμα η Σαντορίνη, η οποία έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη και ελκύει πάνω από 1.5 εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο.
Εξακολουθούν άραγε να υπάρχουν στις μέρες μας ανεξερεύνητα νησιά; Ευτυχώς, η απάντηση είναι θετική! Ιδού εφτά ασυναγώνιστου κάλλους προορισμοί που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.

Σαμοθράκη

1Τοποθετημένη στο βόρειο Αιγαίο, η Σαμοθράκη είναι ένα από τα νησιά της Ελλάδας που γοητεύει με την άγρια και τραχιά της φύση. Το ορεινό εσωτερικό της προσφέρει μερικά από τα καλύτερα ορειβατικά μονοπάτια τα οποία διανθίζονται από καταρράκτες, ενώ οι παρθένες παραλίες αγκαλιάζουν τις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού. Η Σαμοθράκη φιλοξενεί επίσης το Ιερό των Μεγάλων Θεών, ένα σημαντικό αρχαιολογικό αξιοθέατο αφιερωμένο στην τέλεση των μυστηρίων των Μεγάλων Θεών που ακτινοβόλησαν κατά την αρχαιοελληνική περίοδο.
Παρ’ όλα αυτά, η ανεπαρκής ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του νησιού και η απόστασή του από τα άλλα νησιά, καθιστά τη Σαμοθράκη απροσπέλαστο προορισμό για τους περισσότερους τουρίστες. Με όλον αυτό το φυσικό και πολιτισμικό πλούτο όμως, αυτοί χάνουν ενώ εσύ κερδίζεις.

Καστελόριζο

2Το Καστελόριζο είναι πραγματικά, ένα κρυμμένο κόσμημα. Μπορείς να πας στην Ανατολή χωρίς να εγκαταλείψεις την Ελλάδα, καθώς το νησί βρίσκεται σχεδόν έξω από τον χάρτη. Όσοι επισκεφτούν το νησί πρέπει να περιμένουν να δουν ένα γραφικό, σε σχήμα πετάλου κόλπο, κατά μήκος του οποίου βρίσκονται νεοκλασικά αρχοντικά σε παστέλ αποχρώσεις και ρουστίκ λιθόστρωτα δρομάκια. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά του λιμανιού, αλλά το μέρος που δεν πρέπει με τίποτα να χάσουν, είναι η Γαλάζια Σπηλιά, ένα εκθαμβωτικό σπήλαιο, με σταλακτιτικό στολισμό το οποίο προσεγγίζεται με βάρκα.

Η δύσκολη πρόσβαση στο Καστελόριζο είναι ένα από τα καλύτερα ατού του. Δεν θα συναντήσεις λεγεώνες τουριστών εκτός από την περίοδο αιχμής· στους επισκέπτες του νησιού, συγκαταλέγονται και διασημότητες, όπως ο Tom Hanks.

Γαύδος

3“Η Γαύδος είναι περισσότερο μια ψυχική κατάσταση παρά ένα νησί”, γράφει το Lonely Planet- και αποτελεί την τέλεια εισαγωγή για αυτόν τον αναδυόμενο, βραχώδη, χίπικο παράδεισο. Όντας ταυτόχρονα το νοτιότερο νησί της Ελλάδας και το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, η Γαύδος δε φαίνεται και πολύ ελκυστική με την πρώτη ματιά: διαμένουν μόλις 50 μόνιμοι κάτοικοι στο νησί και οι ανέσεις είναι λιγοστές για τους τουρίστες. Μολαταύτα, το νησί προσελκύει κάθε χρόνο έναν σημαντικό αριθμό “ελεύθερων πνευμάτων” που επιθυμούν να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Μακριά από τον θόρυβο των οργανωμένων διακοπών και του μαζικού τουρισμού, η Γαύδος είναι συνώνυμο της φυσικής ομορφιάς: το νησί είναι προικισμένο με πλούσια βλάστηση, ενώ οι εντυπωσιακές (και συχνά ερημικές) παραλίες σε συνδυασμό με τους απότομους γκρεμνούς συνθέτουν ένα σπάνιο φυσικό τοπίο.

Λευκάδα

4Η Λευκάδα είναι ένα ανόθευτης ομορφιάς νησί που αδίκως επισκιάζεται από τους γειτονικούς δημοφιλείς προορισμούς, όπως για παράδειγμα απ’ την Κέρκυρα, για χάρη της οποίας συχνά την προσπερνούν.
Η Λευκάδα φιλοξενεί μικρό αριθμό θερέτρων, που βρίσκονται κυρίως κατά μήκος της ανατολικής ακτής, αφήνοντας το υπόλοιπο νησί σχετικά ανεξερεύνητο.
Η δυτική ακτή ειδικότερα, είναι ένα τέλειο μέρος για να απομονωθεί κανείς. Εδώ ο επισκέπτης θα βρει αμμουδερές παραλίες με φόντο τους απόκρημνους γκρεμούς και τα βαθυγάλαζα, πεντακάθαρα νερά του Ιονίου. Ταυτόχρονα στο ορεινό εσωτερικό της, στα απομακρυσμένα χωριά οι κάτοικοι ζουν ακόμα σύμφωνα με τις παραδόσεις και οι μεγαλύτερες γυναίκες φορούν παραδοσιακά φορέματα.

Σύμη

5Λίγα νησιά προσφέρουν το καλωσόρισμα της Σύμης. Φτάνοντας στο λιμάνι του Γιαλού, οι επισκέπτες θα αντικρίσουν τη θέα των πολύχρωμων νεοκλασικών, γεγονός το οποίο οδηγεί κάποιους στο συμπέρασμα ότι είναι το ομορφότερο λιμάνι της Ελλάδας. Αν και το νησί έχει αποφύγει να πέσει στην παγίδα του μαζικού τουρισμού, είναι μολαταύτα ένας δημοφιλής προορισμός για μονοήμερες εκδρομές και ο πληθυσμός των ξένων κατοίκων (κυρίως των Ιταλών και των Βρετανών) που έχει επιδοθεί στην αναπαλαίωση των παλιών σπιτιών, διαρκώς αυξάνεται.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα βρίσκεται και η παλιά πόλη-φρούριο του νησιού, η Άνω Σύμη, καθώς και πολλές εκκλησίες. Η Σύμη είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους κατόχους ιστιοπλοϊκών, καθώς πολλές από τις παρθένες παραλίες της προσεγγίζονται μόνο με βάρκα.

Λήμνος

6Παρά την προφανή της θέση στην είσοδο του Αιγαίου, η Λήμνος παραμένει ένας σχετικά υποανάπτυκτος, τουριστικά, προορισμός. Ευτυχώς για τους λίγους επισκέπτες της, η πρωτεύουσα Μύρινα έχει κρατήσει το πνεύμα του παραδοσιακού ψαρολίμανου και η ζωή στο νησί παραμένει σχετικά παραδοσιακή.
Έχοντας επίπεδο έδαφος, το εσωτερικό της είναι ένας συνδυασμός χωραφιών, αμπελιών και ρηχών λιμνών ενώ το νησί διαθέτει πάνω από τριάντα αμμουδερές παραλίες. Μπορεί να μην είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, αλλά προσφέρουν αναντίρρητα ηρεμία και ησυχία στον επισκέπτη. Το νησί φιλοξενεί επίσης τα ερείπια της Πολιόχνης, μίας από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης.

Σπέτσες

7Τοποθετημένη μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική χώρα, οι Σπέτσες είναι ένα νησί που διαφέρει απ’ τα υπόλοιπα: τα αυτοκίνητα απαγορεύονται μέσα στα όρια της πόλης κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να εξερευνήσεις τους θησαυρούς της πόλης των Σπετσών με τα πόδια, με σκούτερ ή ακόμα και με άμαξα. Η πόλη των Σπετσών που απλώνεται κατά μήκος της ανατολικής ακτής είναι ξακουστή για την έντονη νυχτερινή ζωή της.
Το υπόλοιπο του νησιού είναι αραιοκατοικημένο και αποτελείται από ορμίσκους με χαλίκι και μικρές, σκιερές παραλίες, με την παραλία της Αγίας Παρασκευής να χαίρει της μεγαλύτερης φήμης. Στο εσωτερικό του νησιού υπάρχει μια πληθώρα από θεαματικά πεζοπορικά μονοπάτια μέσα στο πευκόδασος, ενώ η απόσταση από τις παραλίες είναι μικρή, γεγονός που μπορεί ανά πάσα στιγμή, να προσφέρει στον οδοιπόρο μια χαλαρωτική βουτιά στον ωκεανό.

Πηγή: www.lefkadaslowguide.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση ΚΚΕ για την ημέρα κατά του ρατσισμού
Επομενο αρθρο
Η τόλμη, η φαντασία και οι προκλήσεις της εξουσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.