HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΕξαιρετική η παρουσίαση του βιβλίου «Το αρχείο των βενετών προβλεπτών της Πρέβεζας» της Χριστίνας Παπακώστα

Εξαιρετική η παρουσίαση του βιβλίου «Το αρχείο των βενετών προβλεπτών της Πρέβεζας» της Χριστίνας Παπακώστα

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της ιστορικού Χριστίνας Παπακώστα «Το αρχείο των βενετών προβλεπτών της Πρέβεζας» το Σάββατο το απόγευμα στην αίθουσα «Νικόλαος Κονεμένος» του πολιτιστικού κέντρου.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου και το ίδρυμα «Ακτία Νικόπολις» και εκδόθηκε πριν από ένα μήνα περίπου από την Π.Ε. Πρέβεζας.


Ο Πρόεδρος του «Ακτία Νικόπολις» Νίκος Καράμπελας, προλογίζοντας την εκδήλωση σημείωσε χαρακτηριστικά «Στην Βενετοκρατία, οι Προβλεπτές ήταν οι διοικητές της περιοχής, οι εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης, οι νομάρχες θα λέγαμε ή οι σημερινοί αντιπεριφερειάρχες. Προβλεπτές ήταν αυτοί οι οποίοι επέτρεπαν ότι προβλέπονται από τους νόμους. Η Πρέβεζα για 80 χρόνια ήταν υπό την κυριαρχία της Βενετίας, από το 1718 μέχρι το 1797. Η περίοδος αυτή θεωρείται από τους ιστορικούς ως εποχή ανάπτυξης και ευημερίας για την Πρέβεζα. Μια ένδειξη της ανάπτυξης αυτής είναι ο εξαπλασιασμός του πληθυσμού της σε αυτά τα 80 χρόνια. Το αρχείο της Βενετικής Διοίκησης της Πρέβεζας, σώζεται στα γειτονικά αρχεία του Ν. Λευκάδας τα οποία αποτελούν τμήμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Η κα Χρ. Παπακώστα, μια εξαίρετη ιστορικός η οποία έχει εντρυφήσει στη Βενετοκρατία και έχει ερευνήσει τα αρχεία της Βενετίας για χρόνια. Όταν η κα Παπακώστα ταξινομούσε τα αρχεία της Λευκάδας, έφερε στο φως και το αρχείο των προβλεπτών της Πρέβεζας. Με κάλεσε τότε και πήγα στη Λευκάδα, είδα το Πρεβεζάνικο αρχείο και μου περιέγραψε το περιεχόμενό του. Θεώρησα επιβεβλημένη την καταγραφή του για να γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχει ώστε να γίνει ευκολότερη η όποια μελέτη του» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καράμπελας και πρόσθεσε ότι η Πρέβεζα έχει την τύχη να ασχολείται με την ιστορία της η Χρ. Παπακώστα την οποία συνεχάρη για την εξαιρετική έρευνά της.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου ο οποίος αναφέρθηκε σε έργα που έγιναν και πρόκειται να γίνουν στα αρχαία μνημεία της περιοχής μας όπως και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. «Πιστεύω ότι η ανάδειξη των μνημείων είναι ένα έργο καθαρά αναπτυξιακό το οποίο θα φέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία και ανάπτυξη στην περιοχή» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννου ενώ επισήμανε τα προβλήματα γραφειοκρατίας για την έκδοση του βιβλίου.

Την γενική εικόνα για τη διοίκηση και τα αρχεία στην ελληνοβενετική ανατολή έδωσε ο πρώτος ομιλητής Νικόλαος Καραπιδάκης – Καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της Εφορείας Γενικών Αρχείων του Κράτους. Ανέπτυξε όσα χρειάζεται κανείς για να μπει στην πολυπλοκότητα αυτής της υπόθεσης που λέγεται συγκυριαρχία στην ελληνοβενετική ανατολή. Ο κ. Καραπιδάκης σημείωσε ότι στην ελληνική ιστορία είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στην Βενετοκρατία, διότι από τις περιοχές που πέρασε, διέσωσε πράγματα που αλλιώς δεν θα είχαν διασωθεί. Τόνισε πως το Βενετικό σύστημα – όπως και το Βυζαντινό – ήταν ιδιαίτερα γραφειοκρατικό. Ένα Κράτος απογραφών και καταγραφών όλων των στοιχείων του πληθυσμού , των κτημάτων και ότι χρειάζεται μια διοίκηση να ξέρει για να μπορεί να ασκεί αποτελεσματικά την εποπτεία της.

Ο Δημοσθένης Δόνος – Διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας και Διδάσκων στην ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών, μίλησε για την «Πρέβεζα των αρχείων -την ανάδειξη ενός αγνώστου κόσμου και τις προοπτικές της τοπικής Ιστορίας». Ο κ. Δόνος αποτίμησε κατά κύριο λόγο τη σημασία της έκδοσης και την ιστορία της Πρέβεζας. Αναφέρθηκε στην προηγούμενη βιβλιογραφία για την Πρεβεζάνικη ιστορία και τη συνέχειά της που αποτελεί το βιβλίο της κας Παπακώστα. Όπως σημείωσε, ένα από τα ουσιώδη στοιχεία που απουσίαζαν από την προηγούμενη ιστοριογραφία ήταν παρουσίαση ενός πρωτογενούς, ενιαίου και εκτεταμένου σώματος αρχειακών πηγών, που να στοιχειοθετεί το ολόγραμμα του κοινωνικού γίγνεσθαι της Πρέβεζας στον 18ο αιώνα. Αυτά τα στοιχεία προσφέρει το βιβλίο της κας Παπακώστα, η οποία μας παραδίδει μια αναλυτική περιγραφή των 92 φακέλων των Προβλεπτών της Πρέβεζας συνοδεύοντας με αυτούσια παράθεση εγγράφων αλλά και με μια διαφωτιστική-εισαγωγική σκιαγράφηση του θεσμικού – οικονομικού πλαισίου που δραστηριοποιούνταν οι άνθρωποι της Πρέβεζας κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας.

Ο κ. Δόνος ανέδειξε ένα μοναδικό αλλά κρίσιμο στοιχείο που προσδιορίζει το νέο αρχειακό υλικό και το οποίο επιφέρει τομή στην ιστοριογραφία της Πρέβεζας. «Η Πρέβεζα από τον 15ο αιώνα και εντεύθεν, αποκτά διακριτά ιστορικά χαρακτηριστικά. Οι άνθρωποι, η φυσική θέση και η αρχιτεκτονική άποψη της πόλης, περιγράφονται και αποτιμώνται. Με την παρουσίαση του αρχειακού υλικού στην παρούσα εργασία, θα καταγραφεί για πρώτη φορά στην ιστορία της Πρέβεζας, μια ογδοηκονταετία κανονικότητας, δηλαδή μιας κοινωνικής ζωής οργανωμένης μέσω ενός σταθερού, χωρικού και θεσμικού πλαισίου που καθορίζεται από τον Πολιτισμό του άστεως» σημείωσε ο κ. Δόνος και υπογράμμισε πως το πλούσιο υλικό του βιβλίου και η συνεχής μέριμνα των τοπικών ιστορικών γι’ αυτή την περίοδο προδιαγράφουν την ευκαιρία να εξετάσουμε την Πρεβεζάνικη κοινωνία του 18 αιώνα ενσωματώνοντας το ακαδημαϊκό «ιστορεί» και πλευρές της τοπικής ιστοριοδιφίας σεβόμενοι έτσι την ιδιοτυπία του τοπικού.

Ο τρίτος ομιλητής, Δημήτρης Αρβανιτάκης – διδάκτωρ Ιστορίας και υπεύθυνος Τμήματος Εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη, μιλώντας για το βιβλίο εστίασε στο περιεχόμενό του και προχώρησε σε κάποιες σκέψεις που του προκάλεσε το διάβασμά του. Αναφερόμενος στην Χρ. Παπακώστα τονίζει ότι της δίνεται η ευκαιρία να καταθέσει στοιχεία και προβληματισμούς για την κατανόηση της ιστορίας της Πρέβεζας αλλά και τις διαφοροποιήσεις και τις προσαρμογές του θεσμικού πλαισίου σε σχέση με τις άλλες πόλεις της Ηπείρου και του Ιονίου.

Η Χριστίνα Παπακώστα ανέφερε πως επέλεξε να ασχοληθεί με την ιστορία των Βενετικών Ηπειρωτικών εξαρτημάτων, δηλαδή με την ιστορία της Πάργας, της Πρέβεζας και της Βόνιτσας. «Η γνωριμία μου με τον Ν. Καράμπελα στις αρχές της νέας χιλιετίας και ο εντοπισμός ενός πλήθους αγνώστων αρχειακών τεκμηρίων στο Κρατικό Αρχείο της Βενετίας, έφτασαν την πόλη της Πρέβεζας στο κέντρο των επιστημονικών μου αναζητήσεων» υπογράμμισε η κα Παπακώστα και επισήμανε οτι σε χρονικό διάστημα εργασίας ενός χρόνου ταξινόμήθηκαν 8.500 φάκελοι. Μεταξύ των εγγράφων που αφορούσαν τη Λευκάδα, υπήρχε και ένα πλήθος εγγράφων που αφορούσαν την Πρέβεζα και τον 18ο αιώνα φυλάσσονταν στην γραμματεία του Προβλεπτή της Πρέβεζας και αποτέλεσε την αρχειακή σειρά με τον τίτλο προβλεπτής της Πρέβεζας. Η κα Παπακώστα περιέγραψε τις διαδικασίες που χρειάστηκαν μέχρι την έκδοση του βιβλίου και αναφέρθηκε στους δύο Βενετούς Διοικητές της πόλης που εγκαταστάθηκαν στο Κάστρο της Μπούκας, όπου εκεί στα πλαίσια της γραμματείας της Βενετικής Διοίκησης οργανώθηκε και το αρχείο της, ο χώρος όπου φυλάσσονταν δηλαδή όλα τα έγγραφα, αρκετά απο τα οποία χάθηκαν μετά την καταστροφή του Κάστρου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Πρέβεζας Χρυσόστομος, ο Βουλευτής Κ. Μπάρκας, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαΐλης, Αντιδήμαρχοι, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Παππάς, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου Περικλής Βασιλάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Μπούρης, ο – όπως φαίνεται – υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Σπ. Κυριάκης, υποψήφιοι Δήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θωμάς Δήμας, εκπρόσωποι Φορέων κ.ά.

Άρης Τσελίκος

Πηγή: www.topikifoni.gr

Προηγουμενο αρθρο
Πρόσκληση Περιφερειακής Συνέλευσης Περ. Τμήματος ΕΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Επομενο αρθρο
Γκουαϊδό σε Τσίπρα: «Ελα μια εβδομάδα στο καθεστώς Μαδούρο και τα λέμε»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.