HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ καθαριότητα στο κόκκινο;

Η καθαριότητα στο κόκκινο;

Το να είναι ανίκανο το κράτος να στελεχώσει το νεοσύστατο Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό δεν παραξενεύει κανέναν. Είναι σύμφυτο με τον «καλό» εαυτό του Σύριζα. Να ταλαιπωρείς και να κρατάς σε ομηρεία συμβασιούχος εργαζόμενους στην καθαριότητα δεν είναι ανικανότητα αλλά αλητεία.

Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Λευκάδας πρέπει να υπολειτουργεί μετά το μπάχαλο που προέκυψε με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Από τα 21 άτομα που επρόκειτο να προληφθούν, ελάχιστοι, μάλλον 5, πρέπει να κατάφεραν προς το παρόν.

Η καθαριότητα βρίσκεται στο κόκκινο αυτή την εποχή στο νησί. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας πως τώρα γίνονται ανακαινίσεις και επισκευές στα προς ενοικίαση καταλύματα, τότε τα πράγματα χειροτερεύουν. Αν σε αυτό προσθέσουμε, πως οι περισσότεροι ωφελούμενοι από τον τουρισμό αδιαφορούν για την εικόνα που δίνουν τα στρώματα και τα κρεβάτια που αφήνουν δίπλα στο δρόμο, οι εικόνες γίνονται τραγικές για όλους.

Τι έχει συμβεί όμως με τον δικό μας Δήμο αλλά και με πολλούς άλλους στην Ελλάδα. Το 2015 προσλήφθηκαν με συμβάσεις εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Με τη λήξη των συμβάσεων ο Υπουργός θέτοντας εαυτόν υπεράνω του ισχύοντος Νόμου, πρότεινε στους Δήμους να παρατείνουν τις συμβάσεις των εργαζομένων για ένα ακόμα χρόνο. Όπως θυμούμαστε τότε κάποιοι Δήμοι αντέδρασαν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, κάποιο δήμαρχο να δηλώνει:«εγώ δεν χρειάζομαι εργαζόμενους στην καθαριότητα, αλλά μηχανικούς για να δημιουργήσω Τεχνική υπηρεσία, που έχω ανάγκη!»

Το καλοκαίρι του 2017 το Ελεγκτικό συνέδριο έκρινε ως παράνομες τις συμβάσεις που είχαν ανανεωθεί.

Στους συμβασιούχους που βρέθηκαν στον αέρα υποσχέθηκε το υπουργείο πως θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για την πρόσληψη τους. Όντας εργαζόμενοι, θα μοριοδοτούνταν και άρα θα ήταν αυτοί που θα προσλαμβάνονταν.

Επειδή όμως άλλες οι βουλές του πονόψυχου υπουργού και άλλες του ΑΣΕΠ, ο διαγωνισμός δεν τους… βγήκε.

Οι χειρισμοί των σοφών μας όχι μόνο δεν έλυσαν, αλλά, αντίθετα, πρόσθεσαν προβλήματα στους δήμους σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα καθαριότητας μέσω ΑΣΕΠ.

Όπως διαβάζουμε στο διαδίκτυο συνέβησαν πολλά και κωμικοτραγικά:

«Με βάση τα αποτελέσματα, η προϋπηρεσία στον τομέα καθαριότητας ελάχιστα μέτρησε, οπότε εκείνοι που πήγαν να προσληφθούν ως εργάτες καθαριότητας μόνο σε αυτήν τη θέση δεν μπορούσαν να πάνε. Γιατί η προκήρυξη, δεν είχε κριτήριο υγείας, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί από τους προσληφθέντες δεν θα μπορέσουν να απασχοληθούν στην καθαριότητα για λόγους υγείας! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε έναν από τους δήμους του Πειραιά από τους 59 προσελθόντες να αναλάβουν εργασία στην καθαριότητα οι τέσσερις ήταν υπερβολικά παχύσαρκοι, οι επτά ήταν καρδιοπαθείς, οι δέκα με μειωμένο ωράριο λόγω ανήλικων τέκνων και οι τρεις με αναπνευστικά προβλήματα. Οι ανάγκες δηλαδή σε προσωπικό δεν καλύφθηκαν. Ποιος θα μαζεύει τα σκουπίδια;»

Οι συμβασιούχοι πολλών δήμων που απολύθηκαν μετά τον διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, θεώρησαν εμπαιγμό την όλη διαδικασία, γιατί τους είχαν πει ότι θα πάρουν πολλά μόρια όσοι είχαν εμπειρία στην καθαριότητα και θα κέρδιζαν τη μονιμοποίησή τους μέσω του διαγωνισμού. Ενδεικτικά, σε κάποιους Δήμους μόνο το 10% των υπηρετούντων παρέμειναν στις θέσεις τους. Όσοι πάντως δεν προσλήφθηκαν έκαναν ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας να παραμείνουν στους δήμους. Οι συμβασιούχοι επιδιώκουν με τα ασφαλιστικά μέτρα να λάβουν προσωρινή διαταγή ώστε να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τουλάχιστον να βγουν οι οριστικοί πίνακες της προκήρυξης 3Κ, την ίδια ώρα που καταγγέλλουν εμπαιγμό σχετικά με τον τρόπο που διενεργήθηκε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.

Έτσι έχουν τα πράγματα στους περισσότερους Δήμους και ίσως και στον δικό μας. Εκτός από την ανακοίνωση που έβγαλαν τη Μεγάλη εβδομάδα στην οποία μιλούσαν για καθυστέρηση στις προσλήψεις, και ενώ η τουριστική σαιζόν είναι προ των πυλών, δεν είχαμε νέα ανακοίνωση. Έτσι δεν γνωρίζουμε πως ο Δήμος τα φέρνει βόλτα με την καθαριότητα. Αν πάντως κρίνουμε από τις εικόνες η κατάσταση θα πρέπει να είναι μάλλον δυσάρεστη.

Η εικόνες δείχνουν να υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την Κυριακή το απόγευμα. Είναι στο έμπα του Αγίου Νικήτα. Εκεί που αφήνεις το αυτοκίνητό σου για να διασχίσεις το πλακόστρωτο.

Για τρία χρόνια μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να ξεχωρίσει δυο γαϊδουριών άχυρο, ταλαιπωρεί και προσβάλει συμβασιούχους, αφού τους κρατά εγκλωβισμένους. Δημιουργεί προβλήματα σε πολλούς δήμους. Μην ακούτε που ρίχνουν το φταίξιμο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό μια χαρά λειτούργησε. Αυτή είναι η δουλεία του και την έκανε καλά. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιες τέτοιες Αρχές και ανακόπτουν τις αυθαιρεσίες των κυβερνήσεων. Αυτοί που μετέρχονται τις χειρότερες μεθόδους και παθογένειας της μεταπολίτευσης είναι η κυβέρνηση Σύριζα.

Από αυτή την ιστοσελίδα είχαμε δημοσιεύσει συνέντευξη του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου ο όποιος μεταξύ των άλλων είχε αναφερθεί και στην παράνομη ανανέωση των συμβάσεων.

«Είμαι της αντίληψης ότι με 1,5 εκ. ανέργους δεν τα κάνεις αυτά. Δεν κοιτάς επιλεκτικά, σε μια ομάδα ανθρώπων που θεωρούν ότι θα ζουν αιωνίως με τα ρουσφέτια. Κοροϊδεύεις και τους ίδιους τους ανθρώπους που τους κρατάς συνεχώς, σε ομηρεία. Είναι παλιό το κόλπο βέβαια και πρέπει κάποτε να κοπεί. Η ομηρεία των συμβασιούχων εξυπηρετεί τα κόμματα που θέλουν μια μάζα ανθρώπων, διαθέσιμους για εξευτελισμό και μετά για μονιμοποίηση. Εκεί έξω υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι. Δεν μπορούν να γίνουν όλοι συμβασιούχοι. Στη χώρα πρέπει να ανοίξουν δουλειές και όχι περισσότερες συμβάσεις. Να κοιτάξουμε που χρειάζονται οι δήμοι και το Δημόσιο, πραγματικά, κόσμο και να μείνουν οι μόνιμοι. Από κει και πέρα ο ιδιωτικός τομέας θα σώσει την ανεργία, όχι οι πονηρές «συμβάσεις».

Προηγουμενο αρθρο
Το ευχαριστώ του Ηρακλή σε Τηλυκράτη
Επομενο αρθρο
Πηγαδισάνοι Λευκάδας

2 Σχόλια

  1. anwnimos
    2 Μαΐου 2018 at 10:53 — Απάντηση

    Χωριάτη δες λίγο πιο έξω από το Συριζοχωριό σου… Πνιγήκαμε στο σκουπίδι χθες ενώ ήξερε η Δημοτική αρχή ότι θα έχουμε τεράστια προσέλευση κόσμου κι ενώ ήξερε ότι λόγω Πρωτομαγιάς (που πλέον ο Σύριζα την έκανε αργία από απεργία δηλαδή πληρώθηκε κόσμος χθες για να κάθεται, πληρώθηκε κόσμος για να μη μαζέψει τα σκουπίδια). Κι όμως δε φρόντισε να έχει εναλλακτική μπας και το αναλάβει κάνας ιδιώτης και την κατηγορήσουν για ιδιωτικοποίηση ενώ μοιράζει γύρω γύρω ένα σωρό εργολαβίες με απευθείας ανάθεση, και στον Καστό και Κάλαμο βάζει ιδιώτη. Πήγαινε να δεις στη χωματερή τα νέα τεράστια βουνά σκουπιδιών αυτής της δημοτικής αρχής που κάθε πρωί όλη η πόλη ασθμαίνει από την μπόχα. Που μετά από τέσσερα χρόνια ακόμα να δουλέψει ο δεματοποιητής. Ούτε την περιοχή για τα ογκώδη δεν έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν για να πάνε τα κλαδιά και τα μπάζα. Μετά από τέσσερα χρόνια ούτε την ανακύκλωση δεν έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν. Ακόμα και για την κακομοιριά η Δημοτική Αρχή ευθύνεται που δεν επιβάλει κανόνα και ποινές. Καλομαθαίνει τον κόσμο και στο τέλος μάθαμε όλοι τώρα να λέμε για την έλλειψη παιδείας και για κακομοιριά και έτσι δεν αποδίδεται η ευθύνη στον αρμόδιο για τη διαχείριση του ζητήματος δηλαδή τη Δημοτική Αρχή. Μάλιστα έχει το θράσσος η Δημοτική Αρχή να κατηγορεί τον κόσμο μεσω των γνωστών τρολ για τη ρύπανση αντί να πάει να τα μαζέψει και να επιβάλλει πρόστιμα.
    Έχει το θράσσος να βγάζει ανακοίνωση προτρέποντας τον κόσμο να μη βγάζει τα σκουπίδια γιατί δεν μπορεί να τα μαζέψει….Αν είναι δυνατόν και δεν τρώει κράξιμο. Σε αντιστοιχία με τη δήλωση προτροπή του Τόσκα αν μπουν οι ληστές να κάνουμε ότι κοιμόμαστε! Όταν είσαι Δημοτική Αρχή και κατηγορείς τον κόσμο για ευθύνες τότε του τις αποδίδεις και επιβάλλεις ποινές αλλιώς είσαι τσάμπα μάγκας και το κάνεις για αντιπερισπασμό για να αποφύγεις την κριτική.

  2. Χωριάτης
    1 Μαΐου 2018 at 23:08 — Απάντηση

    Θα είχε ενδιαφέρον , περα απο βαθυστόχαστες απόψεις, να εξετάζατε πότε ακριβώς και απο ποιούς τοποθετήθηκαν δίπλα στους κάδους αυτά τα “σκουπίδια” . Ποιό πέρα δεν προσέξατε κλαδιά δένδρων, θάμνους και μπάζα; Ο Δήμος φταίει ή η κακομοιριά μας; Την Δευτέρα φροντίσατε να μάθετε αν μαζεύτηκαν ;

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.