HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΗ Λευκάδα του ’80 σε άσπρο – μαύρο (Στο πανηγύρι της Φανερωμένης)

Η Λευκάδα του ’80 σε άσπρο – μαύρο (Στο πανηγύρι της Φανερωμένης)

Μοναδικές και συγκλονιστικές εικόνες από το Μοναστήρι της Φανερωμένης αλλά και της Λευκάδας της δεκαετίας του ‘80. Ο ελαιώνας της Λευκάδας σε όλο το εύρος και τη μεγαλοπρέπειά τού. Οι ελιές -το ευλογημένο δέντρο της Λευκάδας- «έζησαν» τούτο το νησί σε δύσκολους καιρούς. Στη δεκαετία του ’80 ο ελαιώνας είχε δεχτεί ελάχιστες επεμβάσεις. Αγκάλιαζε ακόμα στοργικά την πόλη. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό ακόμα και για μας που η «ανάπτυξη» της πόλης έγινε στις μέρες μας.

100

Ο «θείος ελαιώνας» της Λευκάδας αποτελούνταν από υπεραιωνόβιες ελιές που φυτεύτηκαν με παρακίνηση των Ενετών το 1684. Αμέσως μόλις οι Ενετοί κατέλαβαν το νησί, υποχρέωσαν τους Λευκαδίτες να εντείνουν την ελαιοκαλλιέργεια. Μάλιστα, επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονταν με τη διαταγή και έδιναν αμοιβές (κίνητρα) για τη δεντροφύτευση των ελαιόδεντρων. Σε απογραφή που έγινε το 1770 προέκυψε ότι μέσα σε 86 χρόνια φυτεύτηκαν 44.169 ελαιόδεντρα.

101

Το μοναστήρι της Φανερωμένης ήταν τότε απλό και λιτό. Αποτελούνταν από ένα μόνο κτίριο. Τίποτα δεν φαίνεται να διαταράσσει την απόλυτη αρμονία του κτιρίου με το φυσικό περιβάλλον.

102

Στο πανηγύρι της Φανερωμένης, κατά την περιφορά της εικόνας της Παναγίας, το μέτρο, η λιτότητα, και η απλότητα, είναι φανερά. Η Λευκάδα της «αθωότητας»!

103

104

Άλλες εποχές …

Οι φωτογραφίες είναι της Καίτης Κακαβούλη, το κείμενο είναι της Βιολέττας Σάντα

* Για να δείτε όλες τις φωτογραφίες της Καίτης Κακαβούλη κάντε [κλικ εδώ]

Προηγουμενο αρθρο
Ευχαριστήριο Μήνυμα Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα windsurf στη Λευκάδα

2 Σχόλια

  1. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΦΑΣ
    20 Ιουνίου 2016 at 07:37 — Απάντηση

    ωραιότατο παλιό γραφικό ξωκλήσι τότε με υπέροχους επτανησιακής τεχνης θρησκευτικούς πίνακες, με καταπληκτική θέα στο Ιόνιο. Δυστυχώς από οταν μετατράπηκε σε κυψέλη άχρηστων κηφήνων, το εσωτερικό βάφτηκε με ενα χρώμα που παραπέμπει σε γαλλικό μπουντουάρ, με βυζαντινής τέχνης (θέ μου σχώραμε) τοιχογραφίες και rooms που εξαφάνισαν τη θέα …..(η μάλλον θέα έχει στις τουαλέτες των rooms.)

  2. Κατωπόδης Βασίλης
    23 Οκτωβρίου 2015 at 07:45 — Απάντηση

    Και τα μόνα που μπορούσες να αγοράσεις στο πανηγύρι ήταν κάτι κουλούρια περασμένα σε σπάγκο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.