HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΗ φύση δεν ξεχνά – Εικόνες

Η φύση δεν ξεχνά – Εικόνες

Τη νύχτα, προφανώς, και λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σημειώθηκε κατολίσθηση βράχων και χώματος μέσα στον περιφραγμένο χώρο του εργοταξίου που βρίσκεται στο πρώην νταμάρι της Απόλπαινας.

Όπως ακούσαμε μάλιστα, βράχος αφού έσπασε την περίφραξη πέρασε το δρόμο και έπεσε δίπλα στο λαγκάδι. Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στα μηχανήματα που υπήρχαν στο εργοτάξιο. Ο δρόμος Απόλπαινας Τσουκαλάδων στο συγκεκριμένο σημείο είναι καθαρός. Όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι, αποφασίστηκε απαγόρευση κυκλοφορίας για προληπτικούς λόγους,

Πρέπει να ήταν στο τέλος της δεκαετίας του ’60 (το 1968 ή το 1969) όταν αποφασίστηκε -από τους τότε άρχοντες- να δημιουργηθεί το νταμάρι της Απόλπαινας. Δούλεψε αρκετά χρόνια.

Τα φουρνέλα τράνταζαν κάθε τόσο την πόλη. Μια πληγή ανοίχτηκε στο καταπράσινο τοπίο. Πληγή ορατή από μεγάλη απόσταση. Μόλις περάσεις την πλωτή γέφυρα είναι σχεδόν στην ευθεία των ματιών σου. Εκεί που υπήρχε μια καταπράσινη πλαγιά δημιουργήθηκε μια άσπρη τρύπα να χάσκει.

Αυτό το νησί δεν ήταν πάντα σε ραστώνη. Η κοινωνία αντέδρασε τότε. Ο τύπος της εποχής, άνθρωποι απλοί και σημαίνοντες, άρχισαν να διαμαρτύρονται για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Συζητήσεις επί συζητήσεων ακολούθησαν μετά το «κλείσιμο» του νταμαριού. (μην ξεχνάμε ότι η απόφαση λειτουργίας του πάρθηκε στην περίοδο της χούντας)

Θυμούμαστε μάλιστα και μια άποψη που είχε διατυπωθεί. Και τότε και τώρα, θα μπορούσε να θεωρηθεί «αστεία», αλλά είναι ενδεικτική του προβληματισμού που υπήρξε διάχυτος στην κοινωνία. Υποστηρίχτηκε, να ψεκάσουμε με πράσινο χρώμα την «πληγή» για να μην ξεχωρίζει από μακριά το… κακό!

Πέρασαν πάνω από 40 χρόνια από τότε που σταμάτησε να λειτουργεί το νταμάρι. Ο χώρος άρχισε να πρασινίζει. Προσωπικά, βλέπαμε με πολύ χαρά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερη πρασινάδα, από θάμνους και δέντρα, να κάνει την εμφάνισή της. Το τοπίο είχε αρχίσει να γλυκαίνει. Πιστεύαμε πως αν συνεχιζόταν η επανόρθωση -με τη σοφία που διακρίνει τη φύση- στο μέλλον η πληγή θα μπορούσε να επουλωθεί ολοκληρωτικά.

Η φύση όμως δεν ξεχνά. Το βάθος της πληγής μάλλον ξεπερνούσε τις δυνατότητες ακόμα και της φύσης. Όπως δείχνουν οι σημερινές εικόνες, βράχια και χώμα αποκολλήθηκαν και καταπλάκωσαν το χώρο του εργοταξίου. Οι ειδικοί θα αποφανθούν για το τι μέλλει γενέσθαι… Αλλά μετά τις σημερινές κατολισθήσεις, η τρύπα βάθυνε και υπάρχουν τμήματα που πιθανόν να βρίσκονται στον… «αέρα».

Προηγουμενο αρθρο
Κλειστός ο δρόμος Απόλπαινας Τσουκαλάδων λόγω κατολίσθησης
Επομενο αρθρο
Συνάντηση Επιμελητηρίου Λευκάδας με επαγγελματίες φωτογράφους του νησιού μας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.