HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚάτι πρωτοφανές και ανησυχητικό για την ιστορία και το μέλλον του πλανήτη συνέβη την περασμένη Πέμπτη

Κάτι πρωτοφανές και ανησυχητικό για την ιστορία και το μέλλον του πλανήτη συνέβη την περασμένη Πέμπτη

Ο υδράργυρος στο βόρειο ημισφαίριο παραβίασε για πρώτη φορά την κόκκινη γραμμή θερμοκρασίας για λίγες ώρες

Την περασμένη Πέμπτη, 3 Μαρτίου, συνέβη κάτι πρωτοφανές για την ιστορία του πλανήτη, αλλά η είδηση δεν εμφανίστηκε παρά μόνο σε ελάχιστα Μέσα. Σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, η θερμοκρασία, έστω και για λίγες ώρες, διέσχισε την κόκκινη γραμμή και ήταν μεγαλύτερη από δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από το “κανονικό”, για πρώτη φορά στην καταγραμμένη ιστορία και πιθανόν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ύπαρξης του ανθρώπινου πολιτισμού.

Αυτή η καταγραφή είναι σημαντική δεδομένου ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, οι κυβερνήσεις του κόσμου όρισαν τους δύο βαθμούς Κελσίου ως κόκκινη γραμμή που πρέπει πάση θυσία να μην παραβιαστεί. Επιπλέον, τα έως τώρα δεδομένα, δείχνουν ξεκάθαρα πως στην πραγματικότητα, φέτος ο χειμώνας δεν ήρθε ποτέ στο μεγαλύτερο μέρος του ημισφαιρίου. Κάθε μήνας που τελειώνει δίνει απλά στον επόμενο, τη θέση του στην κορυφή των ρεκόρ θερμοκρασίας και τα επίπεδα εξακολουθούν να ανεβαίνουν.

Αυτή η ανησυχητική γεύση από το μέλλον είναι μόνο προσωρινή. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ενταθεί το πρόβλημα και να υπάρχουν σταθερά τέτοιες καταγραφές θερμοκρασίας. Αλλά, το μέλλον έρχεται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι η επιστήμη είχε τελικά προβλέψει.

Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο του οποίου οι σποραδικές εκδηλώσεις πάντα ανεβάζουν τη θερμοκρασία του πλανήτη. Αλλά δεδομένου ότι η θερμότητα του φαινομένου είναι σε επίπεδα πάνω από την ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, οι δείκτες είναι όλο και ψηλότερα, σημειώνει η Boston Globe.

Αυτή την περίοδο, τα νερά του Ειρηνικού απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες θερμότητας που αποθηκεύτηκαν εκεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και καθώς η θερμότητα ξεχύνεται έξω στην ατμόσφαιρα, οι συνέπειες είναι συντριπτικές. Στο Νότιο Ειρηνικό, για παράδειγμα, είχαμε την καταγραφή των υψηλότερων σε ταχύτητα ανέμων, τον περασμένο μήνα, όταν ο τροπικός κυκλώνας Winston ισοπέδωσε τα νησιά Φίτζι. Σε οικονομικούς όρους, η καταιγίδα αφάνισε το δέκα τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, περίπου ισοδύναμο με δεκαπέντε ταυτόχρονους τυφώνες Κατρίνα.

Τα μηνύματα είναι σαφή. Πρώτον, η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι μια μελλοντική απειλή – είναι η σημερινή πραγματικότητα, και τελικά δεν απειλεί τα εγγόνια μας, αλλά το σημερινό πολιτισμό, σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή: www.lifo.gr

Προηγουμενο αρθρο
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νέου τουριστικού οδηγού του Δήμου
Επομενο αρθρο
Όροι και απαιτήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.