HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΚωνσταντίνος Σκλαβενίτης: Περπατώντας στην παλιά πόλη της Λευκάδας

Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης: Περπατώντας στην παλιά πόλη της Λευκάδας

Σε μια γλυκιά και δροσερή βραδιά, στον ιδανικότερο χώρο που θα μπορούσε να βρεθεί, με εξαιρετικές και ποιοτικές τοποθετήσεις, έγινε την Τετάρτη το βράδυ στο Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός», η παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη «Περπατώντας στην παλιά πόλη της Λευκάδας».

Ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης ο γνωστός σκιτσογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», ο δημιουργός γνωστών κόμικς με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του, μας παρουσίασε πέρυσι την έκθεση «Περπατώντας στη Λευκάδα», με 30 σκίτσα που αποτύπωναν γνωστές γωνιές της Λευκάδας.

Φέτος κάποια από αυτά τα σκίτσα μαζί με τις καινούργιες δημιουργίες του (έφτασε στο Κάστρο, στο ΤΑΟΛ, στο νησάκι του Αϊ Νικόλα) έγιναν ένα εξαιρετικό και καλαίσθητο βιβλίο. «Το βιβλίο αποτελεί αισθητικό κόσμημα», ανέφερε στον πρόλογό του ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού κέντρου Σπύρος Αρβανίτης.

Τα σκίτσα του Κωνσταντίνου και οι φωτογραφίες που τράβηξε η Χαρά Παπαδάτου το 1975 σε μια αρμονική και ελπιδοφόρα συνύπαρξη είχαν εκτεθεί στο χώρο παρουσίασης του βιβλίου.

Όπως αναφέρει η Χαρά Παπαδάτου στον πρόλογο του βιβλίου:

Το ανά χείρας τεύχος με τις καλαίσθητες, ευαίσθητες και ρομαντικές απεικονίσεις της Χώρας από τον Κ. Σκλαβενίτη με συγκίνησε ιδιαίτερα. Και αυτό διότι προ πολλών ετών (1975) έκανα το ίδιο οδοιπορικό, με μέσο τον φωτογραφικό φακό. Μια ευκαιρία για αναπόληση και σύγκριση του τότε και του τώρα. Η Χώρα μας, η πόλη μας, είναι η μοναδική ξύλινη πόλη στην Ελλάδα. Η μοναδική θαλασσινή πολιτεία. Και η μορφολογία που εκπορεύεται από το γεγονός αυτό, μοναδική και αυτή.

Ένας πρωτότυπος, τόσο στην ‘Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συνδυασμός του λίθινου ισογείου και της ξύλινης ανωδομής, που η απαρχή τους ανιχνεύεται στο μακρινό παρελθόν της φραγκοκρατίας, τότε που οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταφερθούν από την ΝΗΡΙΚΟ, την επί 2.500 χρόνια πρωτεύουσα του νησιού, στην περιοχή τού κάστρου, στην ουσία μέσα στην θάλασσα, στις εκτός του Φρουρίου συνοικίες, Μπούργκο (περιοχή σημερινού ΤΑΟΛ) και Άλλη Μεριά (προς την Ακαρνανία).

Ζούσαν σε ένα πλωτό περιβάλλον. Αυτή η αίσθηση του πλωτού θεωρώ ότι οδήγησε στον εμπλουτισμό της ξυλοδεσιάς με στοιχεία, τα οποία την καθιστούν ιδιαίτερα ανθεκτική στους σεισμούς, δηλαδή στην παλινδρομική κίνηση. Και αυτή η παράμετρος ήταν η ναυπηγική τέχνη.

Πλεούμενα λοιπόν τα σπίτια μας που πλέουν με σιγουριά στο πέλαγος του χρόνου. Με τα αρμενάλια τους, τα μπρατσόλια τους, τις κορίνες τους, τους μπότζους τους, τα φουγάρα τους, όροι όλοι από την ναυπηγική τέχνη. Και συνέχισαν αργότερα όταν το 1684 οι Ενετοί μεταφέρουν την πρωτεύουσα στην Αμαξική, στην σημερινή της θέση.

Και ο σπουδαίος λογοτέχνης Ανδρέας Καραντώνης, που επισκέφθηκε το νησί στις αρχές τής δεκαετίας του 1960, στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης, και γνώρισε την Λευκάδα μέσα από τις μουντές εικόνες ενός ρημαγμένου από τούς σεισμούς και την υγρασία της θάλασσας οικισμού, ξεπερνώντας την επιφανειακή φτωχική εικόνα της, έγραψε ότι είναι «ένα γοητευτικό κράμα γερασμένου ρομαντισμού, εμπρεσιονισμού και κινηματογραφικού ρεαλισμού»

Σήμερα θα αλλάζαμε μόνον μια λέξη. Την λέξη γερασμένου. Διότι η Χώρα τώρα ανθεί. Και η διεισδυτική ματιά του Κ. Σκλαβενίτη, η εικαστική του ικανότητα στην παρατήρηση του περιβάλλοντος, που έγινε με μεγάλη αγάπη, μας μεταφέρει με ιδιαίτερη ευαισθησία τον ζωντανό πλέον ρομαντισμό, εμπρεσιονισμό, και κινηματογραφικό ρεαλισμό τού Ανδρέα Καραντώνη.

Η ανθρώπινη κλίμακα που η πόλις ακόμη διατηρεί, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές της κτιριακές δομές, σκιαγραφούνται με ιδιαίτερη ικανότητα από τον χρωστήρα του Κ. Σκλαβενίτη και προσφέρουν μια ποιητική προσέγγιση τής Χώρας αλλά και της ανθρώπινης κοινότητας που την κατοικεί.

Για το βιβλίο μίλησαν ο εικονογράφος Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, η αρχιτέκτων Χαρά Παπαδάτου, η εικαστικός Κλεοπάτρα Δίγκα και ο Νίκος Θερμός των εκδόσεων Fagottobooks.

Συγχαίρουμε τον Νίκο Θερμό όχι μόνο για την άρτια και εξαιρετική έκδοση του βιβλίου αλλά και για όλες τις μέχρι τώρα εκδοτικές του δημιουργίες σε θέματα, Ιστορίας, Παράδοσης και Λαογραφίας του νησιού. Η προσφορά του είναι ανυπολόγιστη.

Προηγουμενο αρθρο
Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα δικαιώματα των ΑμΕΑ
Επομενο αρθρο
Καταγγελία συλλόγου εργαζομένων για σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.