HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΟ «Κοινός Νους»: Δεν υπάρχει πρόβλημα στάθμευσης, υπάρχει πρόβλημα πολιτισμού

Ο «Κοινός Νους»: Δεν υπάρχει πρόβλημα στάθμευσης, υπάρχει πρόβλημα πολιτισμού

Άρωμα Λευκάδας: Ο Κοινός Νους σχολιάζει

Είχε καιρό ο αναγνώστης με το ψευδώνυμο «Κοινός Νους» να σχολιάσει άρθρο της σελίδας μας. Τόσο, που νομίσαμε πως είτε μας έχει ξεχάσει είτε πως τα θέματα μας δεν κεντρίζουν πια το ενδιαφέρον του.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι σχόλιο στο άρθρο μας: Οι αλυσίδες, τα κολωνάκια και οι κορίνες δεν είναι παρά προσωρινά εμπόδια. Είναι καλογραμμένο, τεκμηριωμένο, άψογο σαν εμφάνιση και για μια ακόμα φορά οι επισημάνσεις του ξεπερνούν ένα απλό σχόλιο. Αυτός είναι ο λόγος που το δημοσιεύουμε σαν αυτούσιο άρθρο. Προσθέσαμε μόνον τις υπογραμμίσεις.

 

———–
Υπάρχει χώρος στάθμευσης πίσω από το πνευματικό κέντρο και απέναντι από τη μαρίνα, άσε δε που οι θέσεις στάθμευσης στην παραλία, στο πάρκο των ποιητών, Μαργαρίτα και εκεί τριγύρω είναι πάμπολες.

Τώρα βέβαια θα πει κανείς ότι θέλει το όχημά του ει δυνατόν δίπλα στο τραπεζάκι που πίνει τον υπέροχο καφέ του, ή μπροστά από την πόρτα της δουλειάς του. Κατανοητό. Το επίπεδο πολιτισμού μας όμως δεν ορίζεται από κανένα μουσείο Σικελιανού, ή φεστιβάλ φολκλόρ, ή ακόμη κι από το θερινό καρναβάλι: Ορίζεται από το σεβασμό μας στο συνάνθρωπο και «την καλή οργάνωση του αστικού μας χώρου», όχι όμως εννοούμενη ως την ελευθερία στάθμευσης (όπως υποψιάζομαι ότι εννοεί ο -κάθε- λευκαδίτης), αλλά την προτεραιότητα κυκλοφορίας σε ομάδες που ούτε μας πάει στο μυαλό (τυχαίως αναφέρω: πεζοί, παιδιά, μητέρες με καροτσάκια, συνάνθρωποι με κινητικές δυσκολίες).

Δεν υπάρχει πρόβλημα στάθμευσης, υπάρχει πρόβλημα πολιτισμού: ο χώρος στάθμευσης πίσω από το πνευματικό κέντρο δεν απέχει ούτε 5 λεπτά περπάτημα από το εν λόγω μέρος- δεν διανοήθηκε ποτέ κανείς να παρκάρει κανείς εκεί και να πάει να πιεί τον καφέ του, ή και να κάνει το σερβιτόρο, στον περί ου ο λόγος χώρο. Νομίζω ότι αυτό είναι μια αποκάλυψη!

Επίσης, ο χώρος στην είσοδο της πόλης, ένας απέραντος χώρος στάθμευσης, είναι συνεχώς γεμάτος. Δεν διανοήθηκε κανείς να βάλει τέλη στάθμευσης, ώστε αφού η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της προσφοράς, να υπάρχει μια ρύθμιση, ώστε να υπάρχει ένα κίνητρο να πάρεις το όχημά σου κάποια στιγμή και όλοι να βρίσκουν θέση στάθμευσης. Άλλη μια αποκάλυψη!

Γι΄αυτό μας κάνουν εντύπωση λιγότερο ευλογημένοι τόποι από το δικό μας (βορειότερα ενδεχομένως), που όμως οι άνθρωποι σέβονται αλλήλους και έχουν αυτό που λέμε «πολιτιζμό» (παρότι δεν έχουν καρναβάλια στο κατακαλόκαιρο…).

Δεν τολμώ να πω δε για τραπεζάκια και καταπάτηση δημόσιου χώρου: περιμένω να προκηρυχθεί εργολαβία για αερογέφυρες, ώστε και οι μη εποχούμενοι να μπορούν ασφαλώς να περπατούν στην πόλη τους, και να χαίρονται οι εραστές της «καλής οργάνωσης του αστικού μας χώρου» (δηλαδή τραπεζάκι για τρεις κι ένα παπί).

Στην Ύδρα που απαγορεύονται γενικώς τα οχήματα δεν είδα να ταλαιπωρείται κανείς…

Προηγουμενο αρθρο
Έκθεση αφιέρωμα στην Ελιά
Επομενο αρθρο
Αμπέλια και Οίνος: Ο Πλούτος του Παρελθόντος

1 Σχόλιο

  1. ΝΙΚΟΣ
    14 Οκτωβρίου 2017 at 08:49 — Απάντηση

    “Γι΄αυτό μας κάνουν εντύπωση λιγότερο ευλογημένοι τόποι από το δικό μας (βορειότερα ενδεχομένως), που όμως οι άνθρωποι σέβονται αλλήλους και έχουν αυτό που λέμε «πολιτιζμό» (παρότι δεν έχουν καρναβάλια στο κατακαλόκαιρο)”
    Ξέρετε τι λέει ο “Ελληνάρας” γι’ αυτό, δηλαδή η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας; Λέει ότι “όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, αυτοί έτρωγαν βελανίδια”. Τα λέει αυτά ο Ελληνάρας, που αν του πεις τι είναι ο Σολωμός θα σου πεί “ψάρι”. Που δεν μπορεί να πει 2 λέξεις, χωρίς η μία να είναι το…άκας! Συμφωνούμε λοιπόν “Κοινέ Νου” αρχή όλων είναι ο Πολιτισμός ή, αλλιώς, η Παιδεία. Δεν την έχουμε ως κοινωνία, τελεία και παύλα. Οι “άρχοντες”, που επιλέγουμε να μας κυβερνήσουν σε τοπικό και συνολικό επίπεδο, είναι πλήρης απόδειξη αυτού Απόδειξη επίσης είναι και οι ερμηνείες, που δίνουμε στα προβλήματα που μας βασανίζουν (ψεκασμοί, συνωμοσίες, Εξαποδώ, Νεφελείμ…).Με τέτοια μυαλά δεν έχουμε μέλλον!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.