HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΠλατεία «Μαρία Κάλλας» στη Λευκάδα!

Πλατεία «Μαρία Κάλλας» στη Λευκάδα!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Χθες παρακολούθησα την εκπληκτική ταινία «Maria by Callas” του Tom Volf και έμεινα έκθαμβη απο το ταλέντο και τη λάμψη της μεγάλης ντίβας. Ο σκηνοθέτης χωρίς να γίνει δραματικός περιγράφει με ντοκουμέντα τη Μαρίας Κάλλας, την πορεία της στην καριέρα και την προσωπική της ζωή.

Μια ταινία γεμάτη αληθινά αποσπάσματα απο παραστάσεις της ντίβας, με προσωπικές της στιγμές τόσο με τον σύζυγό της μαέστρο, Μπατίστα Μενεγκίνι όσο και με τον έρωτα της ζωής της, Αρίστο Ωνάση.

Ολα τα κείμενα της ταινίας είναι δικές της γραφές όπως προκύπτουν απο τα ημερολόγιά της αλλά και απο τα γράμματά της σε στενούς φίλους της. Λόγια που αποκαλύπτουν τα συναισθήματά της απέναντι στην κακή δημοσιότητα που έλαβε όταν ακύρωσε κάποιες παραστάσεις αλλά και λόγια μιας γυναίκας θλιμμένης που προτίμησε την καριέρα έναντι της οικογένειας.

Η σχέση της με τον Ωνάση, η προδοσία του, η επαναπροσέγγισή του, η θλιβερή μοναξιά της προκύπτουν απο τα ντοκουμέντα κι όχι από εικασίες βιογράφων παντός είδους.

Θα σταθώ στην αποκαλυπτική σκηνή της στο πατάρι του φεστιβάλ Λευκάδας το 1964 όπου η Μαρία Κάλλας τραγουδάει μια άρια από την “Cavalleria Rusticana “ τη συνοδεία του Κυριάκου Σφέτσα στο πιάνο.

Είναι μαγική η σκηνή, καθώς δε γνώριζα πως είχε μαγνητοσκοπηθεί αυτό το συγκλονιστικό μομέντο στην ιστορία της καριέρας της.Εγώ μικρό κοριτσάκι πέντε ετών με τη μητέρα και τον αδελφό μου γίναμε αυτόπτες μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής της μουσικής αλλά και της Λευκάδας.

Η ίδια θα δηλώσει αργότερα πως εκεί στο πατάρι της πλατείας Λευκάδας το 1964 ήταν η πρώτη φορά που προσπάθησε να τραγουδήσει ενώπιον κοινού αφότου είχε κάνει μια μεγάλη παύση λόγω της σχέσης της με τον Ωνάση.

Θεωρώ πως ο Δήμος της Λευκάδας έχει την ιερή υποχρέωση να δείξει σε δημόσια προβολή την εν λόγω ταινία προσκαλώντας το σκηνοθέτη στη Λευκάδα στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης του 2019 και πως ο Δήμος θα πρέπει να ονομάσει την κεντρική πλατεία της Λευκάδας ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ.

Το επόμενο Φεστιβάλ Γιορτών Λόγου και Τέχνης οφείλει να είναι αφιερωμένο στη μεγάλη ντίβα, που ανέβηκε στο πατάρι της ταπεινής πλατείας το 1964 προσδίδοντας λάμψη και φως στη μεταπολεμική Λευκάδα της φτώχειας και της ανέχειας.

Το όνομά της Casta Diva θα είναι για πάντα συνυφασμένο με τη Λευκάδα!

Προηγουμενο αρθρο
Νέα αναφορά στη Βουλή του Γιώργου Αμυρά για την παραλία Μύλος -video
Επομενο αρθρο
Επίσκεψη μαθητών 2ου Λυκείου Λευκάδας στο CERN

18 Σχόλια

  1. Νικητας ΖΑΒΙΤΣΆΝΟΣ
    9 Νοεμβρίου 2018 at 15:52 — Απάντηση

    Δεν καταλαβαίνω τα σχόλια του “Ατσαραντου” τι ακριβώς λέει; Και με ποιους είναι;

  2. Ατσαραντος
    7 Νοεμβρίου 2018 at 20:53 — Απάντηση

    Η Λευκάς κα Φραγκούλη “σηκώθηκε” -όσο έχει σηκωθεί…-από τον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων της παρ’όλες τις δύσκολες συνθήκες (σεισμοί , φτώχεια …..κ.α.) , από αυτούς δηλαδή που όπως αναφέρετε ζούσαν στον ωραίο & ευτυχισμένο αυτό κόσμο.
    Την λάμψη της τώρα την οφείλει όχι μόνο στην φυσική της ομορφιά αλλά & στις αναρίθμητες προσωπικότητες που γέννησε.
    Τώρα από που προέκυψε ο τοπικισμός στην όλη κουβέντα δεν κατάλαβα……
    Προσωπικά τουλάχιστον τάχθηκα υπέρ της ανέγερσης προτομής στην κεντρ, πλατεία.
    Όσον αφορά την ονομασία αυτής τυχόν αλλαγή της θεωρώ ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις .
    Και κάτι άλλο κα Φραγκούλη επειδή το αναφέρατε,
    δεν ξέρω κατά πόσον “πηγαινοέρχονταν οι μισοί Λευκαδίτες στις εξορίες….”

    .

  3. Justine Frangouli
    7 Νοεμβρίου 2018 at 15:08 — Απάντηση

    Μάλιστα κύριε ανώνυμε Ατσάραντε… Η Λευκάδα δεν σηκώθηκε ούτε από τον Ωνάση, ούτε από την Κάλλας, ούτε από τους πρωτοπόρους που έκαναν Γιορτές Λόγου και Τέχνης.
    Σηκώθηκε από τους Λευκαδίτες που ζούσαν στον ωραίο κι ευτυχισμένο κόσμο τους με τους μισούς να πηγαινοέρχονται στις εξορίες.
    Επιλήσμονες!

  4. Justine Frangouli
    7 Νοεμβρίου 2018 at 15:00 — Απάντηση

    Από όλο αυτό το διάλογο μου προέκυψε η διαπίστωση ότι οι Λευκαδίτες είναι τοπικιστές… Ισως γι αυτό να μην έχει κάνει ποτέ το μεγάλο βήμα της εξωστρέφειας ένα νησί εκπληκτικής ομορφιάς, μοναδικής ιστορίας και κουλτούρας…Ισως γι αυτό να μένουμε πάντα στα ωραία ίδια μας!

  5. Ατσαραντος
    6 Νοεμβρίου 2018 at 20:57 — Απάντηση

    Γιατί λοιπόν τόσα και τόσα χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο δεν το κάνει;
    Αν δεν κάνω λάθος τα τελευταία 4 έτη τοποθετήσαμε τουλάχιστον τρείς προτομές στο ευρύτερο ιστορικό κέντρο με την αμέριστη συνδρομή του Δημου Λευκάδος και κατ’ουσίαν και του Δημοτικού Συμβουλίου (δεν σχολιάζω ποιών……………)
    Κατά τα σχολιασθέντα μεταξύ κου Μελά και κας Φραγκούλη προφανώς συμφωνώ με τον κο Μελά ότι δεν σήκωσε η Κάλλας την Λευκάδα από τα πέτρινα χρόνια .
    Και κάτι άλλο ,
    κάποιοι σχολιαστές ας είναι περισσότερο προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν εκφράσεις του τύπου “παρακρατικές συμμορίες” ,”τότε επίσημο κράτος” ,”καταδιωκώμενοι αγωνιστές” κλπ ,κλπ
    για μια πονεμένη περίοδο…
    Ευχαριστώ

  6. αμελιαζ
    6 Νοεμβρίου 2018 at 18:47 — Απάντηση

    Επιμενω αλλα δεν ακουτε.
    Γραφετε μονο τα δικα σας.
    Και μιλαω για το δημοτικο συμβουλιο που εχει αρμοδιοτητα και για κανενα αλλο νομικο προσωπο…
    Το δημοτικο συμβουλιο εχει εδω και χρονια αποφασισει να στηθει στο παρτερι μπροστα απ την πρωην νομαρχια προτομη της Μαριας Καλλας ,ενεκα του ιστορικου πραγματι γεγονοτος της εμφανισης της.

  7. μακης μελας
    6 Νοεμβρίου 2018 at 17:05 — Απάντηση

    Κυρια Φραγκουλη δεν συγχεω τιποτα και μπορω να υποστηριξω τις αποψεις μου. Ξεκινησατε με αγνοια της σημερινης ονομασιας της Κεντρικης πλατειας , περασατε σε αδριαντα της Καλλας στη πρωτη σας απαντηση της 2ας Νοεμβριου , και καταληξατε στα φακελλωματα
    , στις μεταθεσεις κλπ , και στα κονδυλια που δεν εβγαιναν επειδη η Λευκαδα ηταν κοκκινη…Καλως! Και 15 χρονια μετα απο την Κατοχη και τον Εμφυλιο , το 1964 ενα τυχαιο γεγονος διχως προετοιμασια τα καλυψε ολα και τα πετρινα τα χρονια αρχισαν ν αλλαζουν ! Δυο φορες καλως! Βλεποντας την μεγαλη εικονα που εσεις θελετε , αποδεχομαι οτι και η εσωστρεφεια ειναι κακος συμβουλος. Καλο βραδυ.

  8. Justine Frangouli
    6 Νοεμβρίου 2018 at 15:24 — Απάντηση

    Συγχέετε τα όσα έγραψα και τα κάνετε δικά σας. Κι εγώ είπα να μείνει το όνομα της πλατείας ως έχει διότι αναφέρεται στην Εθνική Αντίσταση. Επειδή θυμάστε τη Λευκάδα του 60 και του 70 ως ώριμος άνθρωπος κι εγώ ως παιδάκι, αλήθεια τότε δεν ήταν πέτρινα χρόνια; Δεν φακελλώνονταν οι αριστεροί, δεν μετατίθενταν στην παραμεθόριο οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν έμπαιναν στις φυλακές της χούντας αργότερα οι αντιφρονούντες;

    Οσο για την ΕΔΑ και τον μακαριστό Ξενοφώντα Γρηγόρη ως βουλευτή Λευκάδος, αυτή είναι μια πραγματικότητα που περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα διότι το νησί θεωρούνταν ‘κόκκινο’ και δεν έβγαιναν κονδύλια για την καλυτέρευσή του.

    Οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης δημιουργήθηκαν από τους πρωτοπόρους του Ορφέα, Δημήτρη Φατούρο και αργότερα τον Αντώνη δημιουργήθηκαν γι αυτό το λόγο, για να φτιαχθεί η εικόνα του νησιού τα πέτρινα χρόνια. Η παράσταση της Μαρίας Κάλλας στο πατάρι ήταν η επιτομή της τουριστικής και πολιτιστικής προβολής της Λευκάδας τα χρόνια του 60.

    Ας βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα ! Η εσωστρέφεια είναι κακός σύμβουλος, θεωρώ.

  9. μακης μελας
    6 Νοεμβρίου 2018 at 00:52 — Απάντηση

    Κυρια Φραγκουλη , σημειωσα τι ειχε προτεινει ο Βασιλης Θερμος πριν χρονια και για την Καλλας και για την Μπαλτσα. Γνωριζετε συγχρονη ιστορια καλυτερα απο εμενα. Κατα την αποψη μου η πλατεια ονομαστηκε Εθνικης Αντιστασης για να τιμηθει η Αντισταση του λαου την περιοδο 1941 1944. Ο εμφυλιος αρχισε το 1943 μεταξυ των ανταρτικων σχηματισμων , το 1944 ειχε δευτερη περιοδο με τη μαχη της Αθηνας και τα Δεκεμβριανα , και την τριτη του περιοδο απο το 1946 ως που τελειωσε το 1949. Η σκια του εμφυλιου μπορει να σκεπαζε την Λευκαδα τα πρωτα μετεμφυλιοπολεμικα χρονια ,(πετρινα τα λετε εσεις) , ομως σιγα σιγα μετα τις πρωτες Γιορτες Λογου και Τεχνης , τα αποκαλυπτηρια της προτομης του Σικελιανου , τον οποιο ο διορισμενος Νομαρχης τον εκρινε ανθελληνα και πηγε για μπανιο , αντι να συρει την κορδελλα των αποκαλυπτηριων της προτομης κι ουτε καν ειδοποιησε ο γελοιος και περιμεναν με τις ωρες ο μακαριστος Δωροθεος , ο Δημαρχος Τακης Γιαννουλατος η κα Σικελιανου κλπ. η εικονα αρχισε να αλλαζει. Το 1964 η Λευκαδα ειχε ΕΔΑιτη εκλεγμενο Βουλευτη , ειχε εκλεγμενο Δημαρχο απο την Αριστερα , ειχε αριστερα κοινοτικα συμβουλια σε πολλες κοινοτητες κλπ , ποια πετρινα χρονια; Πληγωμενη απο τον εμφυλιο ναι , ηταν η Λευκαδα , αλλα οχι σε πετρινα χρονια μια δεκαπενταετια μετα το 1949… Συμφωνουμε λοιπον τουλαχιστον εσεις κι εγω να τοποθετηθει η προτομη της Καλλας στην πλατεια αλλα εγω λεω οτι η ονομασια της πλατειας πρεπει να μεινει ως εχει, Εθνικης Αντιστασης κι η προτομη να θυμιζει , οτι τραγουδησε εκει , η “εμβληματικοτερη τραγουδιστρια της παγκοσμιας οπερας”.

  10. Justine Frangouli
    5 Νοεμβρίου 2018 at 16:31 — Απάντηση

    Αγαπημένε Μάκη, ας μη συγχέουμε προσωπικότητες και ιστορία. Η Αγνή Μπάλτσα έχει τη δική της θέση στην ιστορία της πόλης, αλλά η Μαρία Κάλλας δεν προσέφερε μια απλή παράσταση στην πλατεία της Λευκάδας με το μαγικό ταλέντο της. Προώθησε την εικόνα ενός πληγωμένου απ΄τον εμφύλιο νησιού.
    Ο Βασίλης Θερμός γνώριζε την σημασία γι αυτό το πρότεινε. Η προτομή της Κάλλας να τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία για να θυμίζει πως τα πέτρινα χρόνια η Λευκάδα είχε τη μούσα της! Αυτό!

  11. μακης μελας
    5 Νοεμβρίου 2018 at 12:01 — Απάντηση

    Θα προσθεσω μερικες πληροφοριες για την κεντρικη πλατεια της Λευκαδας απο την ιστορια της πρωτα και μετα θα σημειωσω την αποψη μου: Στο βορειο ανατολικο ακρο της υπηρχε η εκκλησια των Καθολικων που επεσε με τον σεισμο του 1825. (Χ. Παπαδατου ερευνωντας ). Θα πρεπε να υπαρχει ενθυμιση. Το 1797 με των ερχομο των Δημοκρατικων Γαλλων εκει εγινε η γιορτη της Δημοκρατιας , φυτευτηκε το δενδρο της ελευθεριας , καηκαν καποια βιβλια και μαζι μ αυτα το βιβλιο των προνομιων της κοινοτητας της Αγιας Μαυρας κλπ.(Ροντογιαννης Ιστορια τ β’ σελ . 9 κ .εξ.) Θα πρεπε λοιπον να υπαρχουν απο χρονια εκει οι λεξεις “ελευθερια , ισοτης”. Το 1864 την ημερα της ενωσης (21 Μαιου) εγινε μετα την πρωινη γιορτη στο φρουριο , δευτερη μεγαλη εκδηλωση . Θα πρεπε απο τοτε να υπαρχει εκει ενθυμιση του γεγονοτος της Ενωσης. Το 1917 στις 23 Μαιου στην “κοινη αποκτησει καθιερωθεισαν πλατειαν της Ελευθεριας” , κυρηχθηκε εκπτωτος ο βασιλιας Κωνσταντινος και η δυναστεια του. Θα πρεπε να υπαρχει ενθυμηση. Το 1935 στο μεγαλο αγροτικο ξεσηκωμο το αιμα φτωχων Λευκαδιων εβαψε τις πλακες της. Θα πρεπε να υπαρχει ενθυμιση. Ακολουθησαν οσα παραπανω σε σχολια περιγραφονται για μετα την κατοχη και μεχρι και την εμφανιση της Καλλας και η ονομασια της ως πλατεια Εθνικης Αντιστασης. Θα μπορουσα να γραψω πιο πολλα , αλλα τα αφηνω…Δεν μπορουμε να βρουμε λυση , η πλατεια να μην αλλαξει το σημερινο της ονομα και η προτομη της Καλλας να τοποθετηθει; Και για να ειμαι αντικειμενικος την ιδεα για την τοποθετηση της προτομης της Καλλας στη πλατεια την παρουσιασε πρωτος ο Βασιλης Θερμος οταν ηταν στην διοικηση του Πνευματικου Κεντρου πριν χρονια , συνδιασμενη με πωλησεις δισκων της τραγουδιστριας , με πωλησεις δισκων της Μπαλτσα κλπ προταση που οδηγησε και σε αντιπαραθεσεις ….και τοτε. Παντως για να κλεισω , και η Καλλας εχει θεση εκει. Στην ιστορια εχει περασει .

    null

  12. Justine Frangouli
    5 Νοεμβρίου 2018 at 00:10 — Απάντηση

    Όταν μιλάμε για Μαρία Κάλλας, μιλάμε για την εμβληματικότερη τραγουδίστρια της παγκόσμιας όπερας, που άρχισε να ξανατραγουδάει δημόσια απ΄το πατάρι του Φεστιβάλ Λευκάδας. Αν αυτό δεν σας είναι αρκετό…

  13. dope
    2 Νοεμβρίου 2018 at 16:53 — Απάντηση

    εσεις κ, Φραγκουλη λετε εμφυλιος και σωστα, η Μαχη πως τον λεει, για να δουμε και τα περι ληθης, παρακρατικες συμμοριες η χωροφυλακη και ο στρατος, αρα ηταν συμμοριτες, οι επισημες δυναμεις, αυτοι που κρατησαν την χωρα, με οσα στραβα και δεν γιναμε αλβανια, βουλγαρια, και μαλιστα κολοβωμενοι

  14. dope
    2 Νοεμβρίου 2018 at 16:44 — Απάντηση

    το τοτε επισημο κρατος ειναι αυτο που εφερε αυτο το κρατος ,το κρατος που ηθελαν τα παλλκαρια σου εφερε προσφυγες και ναυαγισμενες ψυχες που τους περιθαλψαμε

  15. Ιουστίνη Φραγκούλη
    2 Νοεμβρίου 2018 at 10:47 — Απάντηση

    Εφόσον ονομάζεται πλατεία Εθνικής Αντίστασης πάω πάσο. Να στηθεί όμως εκεί μπροστά ο αδριάντας της ντίβας που ανεπδειξε την τραυματισμένη απο τον εμφύλιο Λευκάδα. Η τέχνη είναι ισάξια της ιστορίας!

  16. αμελιαζ
    1 Νοεμβρίου 2018 at 22:35 — Απάντηση

    Το δημοτικο συμβουλιο εχει εδω και χρονια αποφασισει να στηθει στο παρτερι μπροστα απ την πρωην νομαρχια προτομη της Μαριας Καλλας ,ενεκα του ιστορικου πραγματι γεγονοτος της εμφανισης της.Η πολη πολλαπλως θα ωφελειτο. Οι μετεπειτα δημοτικες αρχες…απεμπολισαν αυτη την αποφαση….
    Αυτα προς γνωσιν..

  17. Μαριλού
    1 Νοεμβρίου 2018 at 22:09 — Απάντηση

    Ακριβώς Μάχη. Συμφωνώ μαζί σου.

  18. Μάχη
    1 Νοεμβρίου 2018 at 09:09 — Απάντηση

    Η κεντρική πλατεία της Λευκάδας ονομάζεται ” Πλατεία Εθνικής Αντίστασης”. Είναι ο τόπος που κρεμάστηκαν από τις παρακρατικές συμμορίες στο Πεντοφάναρο, σε συνεργασία με το τότε επίσημο κράτος, τα κεφάλια των εφτά καταδιωκόμενων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. ” Όποιος λαός ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει”
    Σεβασμός στην ιστορία του τόπου μας.
    Όσο για την Μαρία Κάλλας φυσικά και συμφωνώ ότι πρέπει να τιμηθεί. ¨Όχι έτσι όμως.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.