HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΨηφίσματα Δημοτικού Συμβουλίου: Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε

Ψηφίσματα Δημοτικού Συμβουλίου: Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε

Στη δεκαετία του ’80 όταν απεργούσαν οι τράπεζες νέκρωναν τα πάντα. Με τα χρόνια και την εξέλιξη του διαδικτύου και της τεχνολογίας, με τα ΑΤΜ και το web banking, ελάχιστοι ηλικιωμένοι μόνο ταλαιπωρούνται με τις απεργίες των τραπεζοϋπαλλήλων. Σε άλλες χώρες οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν πιο έξυπνους και αποτελεσματικούς τρόπους διεκδίκησης, πέραν της απεργίας που σε κάποιες περιπτώσεις δεν φέρνει αποτέλεσμα. Τρόπους προσαρμοσμένους στη σύγχρονη εποχή. Αντίθετα εμείς ακολουθούμε τα «πατροπαράδοτα», έστω και άχρηστα, έστω και αναποτελεσματικά, έστω και ξεπερασμένα.

Τα ψηφίσματα κάθε είδους και μορφής και για παν επιστητό, έχουν γίνει ψωμοτύρι. Είναι τόση η πληθώρα, είναι τόσο ποικιλόμορφοι οι εμπλεκόμενοι, που κανένας δεν τα λαμβάνει υπόψη του. Λόγω της κατάχρησης, δεν υπήρξαν ποτέ αποτελεσματικό μέσο πίεσης ή διεκδίκησης. Χαρακτηρίζονται πάντως με «προοδευτικό» πρόσημο! Τις περισσότερες φορές γίνονται για να γίνονται, δεν έχουν συγκεκριμένη στόχευση, εκτός του εντυπωσιασμού και η «επαναστατικότητα» μερικών ξεφουσκώνει μετά το ψήφισμα.

Στη μέχρι τώρα θητεία της παρούσης δημοτικής αρχής έχουν δαπανηθεί πολλές ώρες για ψηφίσματα και σχεδόν πάντα για θέματα γενικότερης πολιτικής και όχι τοπικού ενδιαφέροντος. Ένα ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο σημαίνει σχεδόν 2 ώρες συζήτηση. Και μάλιστα τις πιο παραγωγικές ώρες του συμβουλίου που είναι οι πρώτες ώρες. Τέτοια ψηφίσματα φέρνουν στο συμβούλιο διάφοροι φορείς ή παρατάξεις, αλλά και το ίδιο το συμβούλιο.

Ουδέποτε όμως αυτά τα ψηφίσματα «έφτασαν» κάπου, επηρέασαν αποφάσεις, άλλαξαν δεδομένα. Εμείς όμως τα τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια, δίνουμε μάχες χωρίς αντιπάλους, και στη συνέχεια αφού έχουν χαθεί οι πολύτιμες πρώτες ώρες του ΔΣ, συζητάμε τα προβλήματα και τα θέματα που αφορούν το νησί.

Έχουν διατυπωθεί χλιαρά μέσα στο ΔΣ κάποιες αντιδράσεις για το άσκοπο της ενέργειας, για τον πολύτιμο χρόνο που δαπανάται, και για την αναρμοδιότητα του συμβουλίου να εκδίδει παντός είδους ψήφισμα, άσχετο με τα θέματα του νησιού. Δεν έχει όμως σοβαρά απασχολήσει το σώμα η μη αποτελεσματικότητα τους. Μήπως δηλαδή να βρει κάποιο πιο αποδοτικό τρόπο το συμβούλιο, να παρεμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η συζήτηση που προηγείται στο ΔΣ τέτοιων ψηφισμάτων, είναι για γερά νεύρα. Επειδή το θέμα είναι «ελεύθερο» κατά την άποψη μερικών, κανένας δεν παρεμβαίνει σ’ αυτά που λέει ο άλλος. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Οι αιρετοί δεν μπορούν και δεν έχουν, ουσιαστική και σε βάθος γνώση των θεμάτων που καλούνται να πάρουν θέση. Αυτού του είδους οι συζητήσεις είναι αδιάφορες, ανούσιες και επικαλυμμένες με μπόλικη σοβαροφάνεια. Κάποιος μπορεί να είναι εκτός θέματος, άλλος να αγορεύει με στόμφο χρησιμοποιώντας τσιτάτα και συνθήματα, άλλος να λέει το «ποίημα» του και ούτω καθ’ εξής.

Σε τέτοιες συζητήσεις έχουν πεταχτεί αξιομνημόνευτα «κεραμίδια». Πέρυσι τέτοιο καιρό στα σοβαρά, ειπώθηκε από σύμβουλο πως «περιμένουμε το 13ο μισθό ώστε επιτέλους να αρχίσει η ανάπτυξη της χώρας»!!

Πάντως είναι γεγονός, πως αν είχαν τη δυνατότητα οι ψηφοφόροι να άκουγαν το πλήθος ασυναρτησιών που εκστομίζονται στις περιπτώσεις συζήτησης ψηφισμάτων στο ΔΣ, ίσως ψήφιζαν με άλλα κριτήρια.

Στο ΔΣ της Παρασκευής σαν πρώτο θέμα υπάρχει ψήφισμα για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο. Το εισηγείται ο Δήμαρχος.
Στοιχηματίζω πως κάποιοι γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα ακουστεί!!

Προηγουμενο αρθρο
Μάνος Χατζιδάκις: Η επικινδυνότητα στον έρωτα είναι στο δόσιμο, στο χαμό
Επομενο αρθρο
Οξαλίς ή Αγριοτρίφυλλο: Τα όμορφα της εποχής

1 Σχόλιο

  1. Α.Ρ.T.
    12 Φεβρουαρίου 2016 at 08:45 — Απάντηση

    Τα ψηφίσματα είναι παλιό, πανάρχαιο φετήχ της Αριστεράς. Από τη παλαιολιθική εποχή. Τόσο καινούριο, τόσο προοδευτικό! Από το μικρόβιο αυτό κόλλισαν όμως όλες οι δυνάμεις του λαϊκισμού, με πρώτη-πρώτη την λαϊκή Δεξιά!!! . Επομένως, φέρτε ψηφίσματα, βουρ για την επανάσταση του μέλλοντος, δηλαδή βουρ για το 1970 (το κοντινότερο σταθμό του μέλλοντος, στη καλύτερη περίπτωση!!!!!)

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.