HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοινώσεις Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας

Ανακοινώσεις Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΝ!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ η ΟΜΗΡΙΑ και η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΓΑΛΕΡΑ των εργαζομένων με το ΑΙΣΧΟΣ των ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ που εφαρμόζει η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ !!!
ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ με ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ !

Οι ατομικές συμβάσεις έργου – εργασίας διαφημίστηκαν από την Κυβέρνηση το 2016 ως μέτρο ριζοσπαστικό για τους εργαζόμενους που μέχρι τότε τους εκμεταλλεύονταν οι εργολάβοι. Η πραγματικότητα ,όμως, πολύ γρήγορα ήρθε να την διαψεύσει. Με τις ατομικές συμβάσεις έργου, οι εργαζόμενοι θεωρούνται εργολάβοι του εαυτού τους, ενώ οι συμβάσεις απαγορεύουν τις αναρρωτικές άδειες, το 130 – 140 μισθό, το επίδομα και την άδεια τοκετού καταργώντας με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα στη μητρότητα. Και σε πολλά νοσοκομεία οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες!
Στο νοσοκομείο Λευκάδας, στην καθαριότητα δουλεύουν με ατομικές εργολαβικές συμβάσεις 8 εργαζόμενοι ( ενώ στο παρελθόν ήταν 9) που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σύμβαση τους με το νοσοκομείο τελειώνει στο τέλος του χρόνου, κινδυνεύοντας να απολυθούν. Μάλιστα ο ένας συνάδελφος εκτελεί και χρέη εργάτη κατά παράβαση της σύμβασης που υπόγραψε με το νοσοκομείο. Συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι για εργασία που εκτέλεσαν (νυχτερινά και υπερωρίες όλο το 2017!!)
Λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας μια συναδέλφισσα καθαρίστρια κρίθηκε αναγκαίο να απουσιάσει για ένα χρονικό διάστημα για να αποκαταστήσει την υγεία της από τις βλάβες που της προκάλεσε το απάνθρωπο σύστημα της εκμετάλλευσης. Όμως, ενώ όπως θα ήταν αυτονόητο να της δοθεί αναρρωτική άδεια μετά αποδοχών, οι επαίσχυντες ατομικές συμβάσεις της κυβέρνησης δεν της αναγνωρίζουν το δικαίωμα να αρρωστήσει. Ταυτόχρονα, για πάνω από ένα μήνα το βάρος της αναπλήρωσης της δουλειάς το επωμίζονται οι 7 συναδέλφισές της που έχουν εξουθενωθεί.
Σε παρέμβαση του Συλλόγου εργαζομένων και του Εργατικού Κέντρου στη Διοίκηση του νοσοκομείου, η Διοίκηση δεσμεύτηκε «για την πληρωμή, εντός του μηνός, όλων των δεδουλευμένων», η οποία εξαρτάται φυσικά και από την προτεραιότητα κατανομής της ελάχιστης επιχορήγησης του νοσοκομείου, εφόσον υπάρχουν και άλλες πληρωμές που εκκρεμούν …. Για την ΆΜΕΣΗ αναπλήρωση με επιπλέον άτομο, μας ανέφερε: «ότι έκανε ερώτημα προφορικό ….. στους προϊστάμενους του» και για την παράβαση της σύμβασης εργαζόμενου με επιπλέον καθήκοντα εργάτη, μας είπε: «ότι δεν το γνωρίζει και θα το διερευνήσει…» άρα όταν τελειώσει η διερεύνηση να υποθέσουμε ότι δεν θα ξανακάνει αλλότρια καθήκοντα ο συνάδελφος.
Η στάση της Εργοδοσίας –Διοίκησης, των αόριστων υποσχέσεων, απορρέει από την ταχεία και απαρέγκλιτη προώθηση της κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης και της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων του 4 ου μνημονίου, του στόχου της υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου που είναι διαμετρικά αντίθετα από τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αυτή η επιλογή καθορίζει και τη στάση της Κυβέρνησης αλλά και της Διοίκησης απέναντι στους εργαζόμενους.

Επιβεβαιώνεται η κρυστάλλινη θέση του σωματείου, ότι οι συμβάσεις που η κυβέρνηση είχε πρωτοπορήσει για να υπογραφτούν όχι μόνο δεν έλυσαν τα οξυμένα εργασιακά προβλήματα που υπήρχαν με τους εργολάβους, αλλά δημιούργησαν και άλλα.

Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ θα έδιωχνε ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ και θα προσλάμβανε τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ με ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα !!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην συμβιβαστούν με τις άθλιες συνθήκες δουλείας και να σκεφτούν ότι το καθεστώς της ακραίας εκμετάλλευσης, ομηρίας και ανασφάλειας που βιώνουν σήμερα οι συνάδελφοι στη σίτιση, στη καθαριότητα κτλ, είναι η εικόνα από το ζοφερό μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας αν δεν οργανωθούμε, υψώνοντας τοίχος απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της Ε.Ε, ΔΝΤ και των μεγαλοεπιχειρηματιών που μας θέλουν δούλους του 21ου αιώνα για να αυξάνουν τα κέρδη τους, διεκδικώντας ταυτόχρονα δικαιώματα σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας και τις ανάγκες μας.
Αγωνιζόμαστε για το σωστό – το δίκαιο – το αναγκαίο!
Απαιτούμε:
ΆΜΕΣΗ αναπλήρωση με επιπλέον άτομο στην καθαριότητα του νοσοκομείου.
Καμία ανοχή στην απλήρωτη δουλειά. Να πληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα !!!
Κατάργηση των εξευτελιστικών ατομικών συμβάσεων.
Καμία απόλυση – μονιμοποίηση των συναδέλφων εργολαβικών, επικουρικών κλπ. Mαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις σημερινές ανάγκες !
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με μόνιμο προσωπικό, τόσο που να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων.

ΤΑ Δ.Σ

—————————–

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΛΗ 1:00μμ ΚΑΙ ΣΤΗΝ
3ΩΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 8-11πμ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ !!
ΤΗΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ !!!
ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ !!

Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, γυναίκες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, το μόνο μέλημα της είναι πως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και την καπιταλιστική ανάπτυξη για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Ανάπτυξη που θα στηριχτεί στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων, ανάπτυξη που δε έχει καμία σχέση με την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας σε αποκλειστικά δωρεάν και υψηλού επιπέδου παροχές υγείας και σύμφωνα με τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης.
Όσο και να διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι τάχα το σύστημα υγείας σταθεροποιείται, ότι γίνονται προσλήψεις, ότι αυξάνεται η χρηματοδότηση στην υγεία η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Παντού, μειώνουν τον αριθμό κλινών , κλείνουν, τμήματα, κλινικές, μονάδες υγείας με τραγικό παράδειγμα την παθολογική κλινική του νοσοκομείου που για 8 ΜΕΡΕΣ το ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ και ΒΛΕΠΟΥΜΕ…. ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΛΟΓΟ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ!!!
Με αυταπάρνηση, υπεράνθρωπες προσπάθειες και υπερεργασία και μάλιστα ΑΠΛΗΡΩΤΗ, χωρίς άδειες και ρεπό όπως προβλέπεται μετά από 24ωρη εφημερία οι δύο παθολόγοι (ένας μόνιμος και ένας επικουρικός) και ένας γενικός γιατρός, για 15 μήνες μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό κράτησαν όρθια την κλινική. Σε μια κλινική που σύμφωνα με το τσεκουρωμένο οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 5 μόνιμες θέσεις παθολόγων και 4 ειδικευομένων για να λειτουργήσει στοιχειωδώς… Το φιλότιμο όμως και η υπομονή τελείωσε… Κέρδισε η εξάντληση , η κούραση…. και η αδιαφορία των κυβερνώντων που δεν κατάφεραν αυτό το διάστημα να επανδρώσουν την κλινική με το απαραίτητο προσωπικό !!!!
Σταθεροποίηση του συστήματος υγείας για τους κυβερνώντες σημαίνει:
Για το νοσοκομείο:
10 μέρες το μήνα χωρίς 24ωρη κάλυψη καρδιολόγου και γυναικολόγου!
12 μέρες χωρίς 24ωρη κάλυψη νεφρολόγου.( Ο ένας γιατρός ο επικουρικός τελειώνει η σύμβαση του, το Σεπτέμβρη του 2017 με σοβαρό πρόβλημα να δημιουργείτε στην ομαλή λειτουργία του Τεχνητού Νεφρού)!
Με τους κλειστούς και πετσοκομμένους προϋπολογισμούς σοβαρό πρόβλημα θα προκύψει στην ομαλή διεξαγωγή των χειρουργείων(Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα η αναστολή ορθοπεδικών χειρουργείων στο Χατζηκώστα Ιωαννίνων).
Επέκταση των ελαστικών προσωρινών σχέσεων εργασίας παντού( 44 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, το 25% του συνόλου των εργαζομένων).
Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.

Για την ΠΦΥ:
Ανύπαρκτη πρόληψη η οποία είναι ατομική υπόθεση του καθενός. Κλειστά αγροτικά ιατρεία, λειτουργία Κέντρου υγείας Βασιλικής με δύο γενικούς γιατρούς και ένα αγροτικό ανειδίκευτο που εφημερεύει 13 μέρες το μήνα μόνος του!! . Μόνο ένας γιατρός στο απομονωμένο Μεγανήσι! Και όλα αυτά σε μια περίοδο με χιλιάδες επισκέπτες στη περιοχή μας….

ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ!!!
Ο μετασχηματισμός του συστήματος υγείας σε ένα ανταποδοτικό εμπορευματοποιημένο σύστημα βρίσκεται σε εξέλιξη και απαιτεί πειθήνιους και φοβισμένους εργαζόμενους οι οποίοι θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα του νοσοκομείου – επιχείρηση, των μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι των ασθενών θυσιάζοντας και τα εργασιακά τους δικαιώματα .
Γι’ αυτό και η εργοδοσία με εργαλεία τους αντεργατικούς ψηφισμένους νόμους της αξιολόγησης προσωπικού , των νέων οργανισμών που ανοίγουν ο δρόμο σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων , της υποχρεωτικής κινητικότητας…. προσπαθεί να διαιρέσει και να διασπάσει τους εργαζόμενους, τάζοντας, απειλώντας, εκφοβίζοντας…. στέλνοντας τους σαφές μήνυμα ότι «Όποιος δεν είναι μαζί μου είναι απέναντί μου». Αυτό βέβαια μπορεί να αναγνωστεί και ανάποδα «Όποιος υπηρετήσει το νοσοκομείο-επιχείρηση, τα συμφέροντα δηλαδή των μεγαλοεπιχειρηματιών θα με έχει υποστηριχτή του».
Από την υπηρέτηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, δηλαδή της υπεράσπισης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων απορρέει η στάση της εργοδοσίας και δεν πρόκειται για προσωπική στάση, έλλειψη ενδιαφέροντος ή θέμα «χαρακτήρα» όπως προσπαθούν να αναδείξουν ορισμένοι συνδικαλιστές, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους.
ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΓΕΛΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ !
Κανείς δεν σώνεται μόνος του! Ούτε με ατομικά παζάρια, ούτε με τα ψίχουλα των εκμεταλλευτών μας και των υπηρετών τους !
ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ για τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ,ΑΣΘΕΝΕΙΣ και το ΛΑΟ !
Η ενιαία δράση όλων μας!
Υγειονομικών, ασθενών, λαού ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τις ζωές μας, την υγεία μας για να σωθούν και να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη μιας χούφτας πλουσίων !
Μόνο μέσα από μια τέτοια ενότητα, ένα εργατικό-λαϊκό κίνημα που θα αναδεικνύει τις αιτίες τις τραγικής κατάστασης που βιώνει ο λαός μας, που θα συγκρούεται με τον πραγματικό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο θα μπορέσει να βάλει εμπόδια, να κερδίζει μέτρα ανακούφισης και ταυτόχρονα, ν’ ανοίξει το δρόμο για μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί αποκλειστικά τις λαϊκές ανάγκες σε υγεία –πρόνοια- φάρμακο.

Απαιτούμε:
• Άμεση και απρόσκοπτη λειτουργία της παθολογικής κλινικής όλες τις μέρες του μήνα, 24ωρες το 24ωρο!
Διεκδικούμε αγωνιστικά
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής ώστε να καλυφθούν όλα τα τμήματα και κλινικές
• Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, εργολαβικοί, ΟΑΕΔ, με ατομικές συμβάσεις. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
• Όχι στην απλήρωτη εργασία, καμιά καθυστέρηση στη πληρωμή, εφημεριών, υπερωριών.
• Να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες, μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές.
• Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ!
• Όχι στους νέους οργανισμούς των συγχωνεύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της υγείας !
• Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια για όλο το λαό. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση.
• Πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Να αυξηθεί η φορολογία στο κεφάλαιο στο 45%. Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασθενών.
• Να στελεχωθούν με επάρκεια και με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων όλες οι μονάδες του ΠΕΔΥ. Να μη κλείσει καμιά μονάδα ΠΦΥ.
• Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών
• Να σταματήσει ο εκφοβισμός και η αυθαιρεσία της εργοδοσίας!

ΤΟ Δ.Σ

Προηγουμενο αρθρο
Ο Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου για τα κρούσματα βίας σε εργαζόμενους
Επομενο αρθρο
Ο Δήμαρχος Λευκάδας και ο Αντιδήμαρχος στην εκδήλωση «Diamonds of the Greek Economy 2017»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.