HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑρχαιολογικός θησαυρός στο φως: Κούροι και αρχαίο νεκροταφείο στη Φθιώτιδα!

Αρχαιολογικός θησαυρός στο φως: Κούροι και αρχαίο νεκροταφείο στη Φθιώτιδα!

Εντυπωσιακός είναι ο αρχαιολογικός θησαυρός που ανακαλύφθηκε τυχαία, όταν ένας αγρότης στην περιοχή της Λοκρίδας στη Φθιώτιδα, την ώρα που έκανε γεωργικές εργασίες στο κτήμα του, «χτύπησε» σε κάτι που έμοιαζε με άγαλμα

Εντυπωσιακός είναι ο αρχαιολογικός θησαυρός που ανακαλύφθηκε τυχαία, όταν ένας αγρότης στην περιοχή της Λοκρίδας στη Φθιώτιδα, την ώρα που έκανε γεωργικές εργασίες στο κτήμα του, «χτύπησε» σε κάτι που έμοιαζε με άγαλμα.

Ο ιδιοκτήτης του χωραφιού κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η περιοχή αποκλείστηκε και έγινε αρχαιολογική ανασκαφή. Λίγο αργότερα, στο φως ήρθαν τουλάχιστον 4 Κούροι αλλά και τμήμα αρχαίου νεκροταφείου!

Αμέσως, ενημέρωσε την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ομάδα αρχαιολόγων πραγματοποίησε ανασκαφές στο συγκεκριμένο τμήμα και έφερε στο «φως» κομμάτια από αγάλματα και μέρος αρχαίου νεκροταφείου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις ή πέντε Κούρους αρχαϊκής περιόδου, οι οποίοι μάλιστα είναι μεγάλοι, σχεδόν διπλάσιοι από το μέγεθος ενός ανθρώπου.

Η εύρεση των αρχαίων κρατήθηκε για μέρες επτασφράγιστο μυστικό.

Εδώ και δεκαπέντε ημέρες, η περιοχή φυλάσσεται και οι επιστήμονες προχωρούν τις ανασκαφές, συλλέγοντας στοιχεία για τον προσδιορισμό της ταυτότητάς τους. Οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο ότι τα σημαντικά αυτά ευρήματα ανήκουν στην αρχαϊκή περίοδο και οι τάφοι χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα Π.Χ.

Η ανακοίνωση του Υπουργείο Πολιτισμού

Κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα, έχουν έρθει στο φως από τα μέσα Οκτωβρίου τέσσερις κορμοί πώρινων αγαλμάτων φυσικού μεγέθους και ένα τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος.

Η αρχαιολογική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή την υπόδειξη νέας αρχαιολογικής θέσης από ιδιοκτήτη αγροτεμαχίου της κτηματικής περιφέρειας Αταλάντης, όταν κατά τη διάρκεια άροσης, εντόπισε πώρινο κορμό γυμνού ανδρικού αγάλματος αρχαϊκών χρόνων στον τύπο του κούρου (σωζ. ύψους 0.86μ.) και ειδοποίησε άμεσα την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Μετά την παράδοση και μεταφορά του γλυπτού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας κ. Ε. Καράτζαλη ανέθεσε στην αρχαιολόγο κ. Μαρία Παπαγεωργίου τη διεξαγωγή δοκιμαστικών τομών στον αγρό, κατά τη διάρκεια των οποίων αποκαλύφθηκαν κατά χώρα άλλα τρία πώρινα γλυπτά αρχαϊκών χρόνων και τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος.

Στην πρώτη δοκιμαστική τομή στο βόρειο τμήμα του αγροτεμαχίου βρέθηκε πώρινο γλυπτό φυσικού μεγέθους αρχαϊκών χρόνων (σωζ. ύψους 1.22μ.), που σώζεται από την κεφαλή ως το ύψος των μηρών και παριστάνει όρθια, γενειοφόρο μορφή νεαρού άνδρα με προτεταμένο το αριστερό σκέλος. Το παραπάνω γλυπτό βρέθηκε μαζί με τμήμα κάτω κορμού μικρότερου πώρινου αναγλύφου που απεικονίζει ιστάμενη γυμνή ανδρική μορφή από την οσφυϊκή χώρα ως τις κνήμες (σωζ. ύψους 0.82μ.), το οποίο επίσης φέρει συμφυή πλίνθο στην οπίσθια επιφάνεια.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ανασκαφικής έρευνας (2/11/18) εντοπίσθηκε ένας ακόμη κούρος σε φυσικό μέγεθος (σωζ. ύψους 0.95μ.) που σώζεται από το ύψος του λαιμού ως τους μηρούς, απεικονίζει γυμνό νέο με ελαφρά προτεταμένο το αριστερό σκέλος και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Η τριεδρική πλίνθος που βρέθηκε ακριβώς δίπλα του πιθανόν ανήκει στο ίδιο γλυπτό.

Η πρόσφατη ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα που έχει διενεργηθεί σε μικρό μόνον τμήμα του αγρού, αποκάλυψε σε βαθύτερα στρώματα από αυτό της ανεύρεσης των αρχαϊκών γλυπτών, οργανωμένο νεκροταφείο στο οποίο μέχρι στιγμής διερευνήθηκαν επτά τάφοι που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον 5ο αι.π.Χ. ως τον 2ο αι.π.Χ. με αξιόλογα ευρήματα.

Προηγουμενο αρθρο
Ορφέας
Επομενο αρθρο
Ο Βασίλης Χειμαριώτης υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΚΙΝΑΛ στα Ιόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.