HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΟ σεισμός της Λευκάδας στις 14 Αυγούστου 2003 σε άρθρο του BBC

Ο σεισμός της Λευκάδας στις 14 Αυγούστου 2003 σε άρθρο του BBC

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003 – 11:52 (‘Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλος σεισμός στη Λευκάδα

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8:15 το πρωί της Πέμπτης, στη Λευκάδα, όπως ανακοινώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήρι Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Σεισμολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πάτρας, το οποίο διαθέτει πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, ανακοίνωσε πως η ένταση ήταν 5,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 10 χλμ βορειοδυτικά της Λευκάδας και εστιακό βάθος 14 χλμ, ενώ οι μετασεισμοί που ακολούθησαν ήταν της τάξης των 3 Ρίχτερ.

108

Όλοι, πάντως, συμφωνούν ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ δεν αποκλείουν να ακολουθήσουν άλλες ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις, συμβουλεύοντας τους λουόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα καθώς το εστιακό της βάθος ήταν μικρό.

Δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά από κατολισθήσεις και μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Πρέβεζας, ενώ άλλα δώδεκα είναι ελαφρά τραυματισμένα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της νομαρχίας Λευκάδας, σημειώθηκαν πολλές ρωγμές σε σπίτια της περιοχής, ενώ υπάρχει πρόβλημα στην υδροδότηση, αφού το δίκτυο της πόλης έχει υποστεί ζημιές.

Σημειώθηκαν επίσης τοπικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν κοπεί σε δεκάδες σπίτια.

Στο οδικό δίκτυο του νησιού έχουν σημειωθεί καθιζήσεις και μια μεγάλη ρωγμή έχει παρατηρηθεί στην προβλήτα του λιμανιού Λυγιάς.

Ο δρόμος από το Νυδρί προς τη Λευκάδα έχει κλείσει από τις μεγάλες πέτρες, που έχουν πέσει από τη δυνατή και παρατεταμένη δόνηση.

Στο μεταξύ, τέσσερις ορειβάτες, στη θέση Γκρεμνούς, έκαναν ορειβασία την ώρα του σεισμού κι έτσι συνεργείο της Νομαρχίας Λευκάδας βρίσκεται στο σημείο για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Η ισχυρή δόνηση είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί πλήγμα στην τουριστική κίνηση καθώς Έλληνες και αλλοδαποί παραθεριστές εκδηλώνουν τη θέλησή τους να εγκαταλείψουν το νησί.

Κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

Στο νησί έχουν μεταβεί συνεργεία μηχανικών από τις γειτονικές νομαρχίες, αλλά και το Τμήμα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της Πάτρας.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΟΑΣΠ, ενώ στη Λευκάδα μεταβαίνουν, με εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη οι υφυπουργοί Λάμπρος Παπαδήμας, Γιάννης Τσακλίδης και Παντελής Τσεττικίδης, προκειμένου να συντονίσουν από κοντά τα συνεργεία των μηχανικών και τους τοπικούς φορείς και να ενημερωθούν για την έκταση των ζημιών.

Στη Λευκάδα μετέβησαν επίσης με ελικόπτερο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Γεωργακόπουλος και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Φούρλας, ενώ εξαμελές κλιμάκιο με επικεφαλής τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα Ιόνια Νησιά κ. Κάκο θα μεταβεί στο νησί, προκειμένου να συντονίσει τις εκεί ενέργειες των ανδρών της Υπηρεσίας.

bbc greek
greek@bbc.co.uk

διαβάστε ακόμα: Λευκάδα: Δέκα εννέα χρόνια από τον σεισμό του 2003

Προηγουμενο αρθρο
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης για την Επτανησιακή Λογοτεχνία στην Κεφαλονιά
Επομενο αρθρο
ΙΘ' Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.