HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΠανηγύρισε το ξωκκλήσι της Θεοτόκου στους Πηγαδισάνους

Πανηγύρισε το ξωκκλήσι της Θεοτόκου στους Πηγαδισάνους

Πανηγύρισε και φέτος το γραφικό ξωκκλήσι της Θεοτόκου στους Πηγαδισάνους. Χτες το βράδυ τελέστηκε Εσπερινός και σήμερα Θεια Λειτουργία παρουσία πλήθους χωριανών και μη.

Μεγάλη γιορτή για τους Πιατσανίτες. Η Θεοτόκος, το γραφικό ξωκκλήσι που βρίσκεται πάνω από τον οικισμό των Πηγαδισάνων, γιορτάζει την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα, την Ζωοδόχο Πηγή.

Παλιά την προηγούμενη μέρα γινόταν ο εσπερινός. Πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά επισκεπτόταν το παμπάλαιο εκκλησάκι. Ανήμερα της γιορτής οι Πιατσανίτες γιόρταζαν το δεύτερο Πάσχα τους. Το οικογενειακό τραπέζι αντάξιο του λαμπριάτικου. Κρατούσαν το μισό αρνί που έψαιναν την Δευτέρα του Πάσχα, για τη Θεοτόκο. Πανηγύρι μεγάλο για το χωριό. Στο παλιό καφενείο του Μάλφα στηνόταν γλέντι παραδοσιακό. “Θυμάμαι το 1931 το πανηγύρι ήταν το κάτι άλλο” μας αφηγείται ο μπάρμπα Δήμος.

Η Θεοτόκος για πολλά χρόνια δεν είχε καμπάνα, μήτε καμπαναριό. Χτυπούσανε μια ζάντα που κρένονταν από τον κορμό ενός δέντρου. Πολλά χρόνια αργότερα ο παπά Φώντας με τη βοήθεια των συγχωριανών του έχτισαν το καμπαναριό.
Μεγάλη γιορτή η αυριανή για τους Πιατσανίτες, που χρόνια τώρα για όρκο τους έχουν .. μα τη Θεοτόκο.
Σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού “Η Πρόοδος” ανέλαβε τον καθαρισμό των δρόμων που οδηγούν στο εκκλησάκι, τον καλλωπισμό του αύλιου χώρου και του ναού, ενώ μετά τον εσπερινό ετοίμασε σουβλάκια και μπύρες για τους επισκέπτες.
Χρόνια Πολλά με υγεία και του χρόνου να μαστε καλά.

Πηγή: Καρυά Λευκάδας (Karya village)

Προηγουμενο αρθρο
Αισιόδοξα τα μηνύματα για την καλοκαιρινή τουριστική κίνηση
Επομενο αρθρο
Μια ανάσα πριν τη δημοπράτηση η σύνδεση της Λευκάδας με την Αμβρακία Οδό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.