HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ«Ένας εξωστρεφής ποιμένας» – Τιμητική εκδήλωση για τον π. Γεράσιμο Ζαμπέλη

«Ένας εξωστρεφής ποιμένας» – Τιμητική εκδήλωση για τον π. Γεράσιμο Ζαμπέλη

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε ασφυκτικά το χώρο της αίθουσας του Διοικητηρίου αλλά και τον προθάλαμο, στην τιμητική εκδήλωση που έγινε στο πρόσωπο του Αιδεσιμολογιώτατου Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεράσιμου Ζαμπέλη,  το Σάββατο 11 Μαρτίου.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν αναμενόμενη. Ο π. Γεράσιμος Ζαμπέλης έκτος από ενάρετος κήρυκας,  πολυγραφότατος συγγραφέας, ακάματος ερευνητής είναι ένα πρόσωπο αγαπητό και προσφιλές σε όλο το νησί.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας και  του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος & Ιθάκης.

Ο π. Γεράσιμος Ζαμπέλης γεννήθηκε στον Κάβαλο το 1956. Φοίτησε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, από την οποία αποφοίτησε το 1975 και στη συνέχεια σπούδασε στην Θεολογική Ακαδημία.

Διορίσθηκε Εφημέριος στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδος, στον οποίο διακονεί μέχρι σήμερα. Δικό του δημιούργημα είναι  Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού στο οποίο έχει αναπτύξει  με αξιόλογη ποιμαντική δράση.

 Στην 50χρονη διαδρομή του όντας φιλικός, προσηνής και κυρίως γήινος κατάφερε να έρθει κοντά στη νεολαία του νησιού μας, να την προσεγγίσει και να μιλήσει τη γλώσσα της. Με σημαντικότερη προσφορά κατά την ταπεινή μας άποψη: Κάτω από τη σκέπη του και με τη συνοδεία του, νέες και νέοι της Λευκάδας ταξίδεψαν στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό σε εποχές που τα ταξίδια ήταν άπιαστο όνειρο για τις οικογένειες τους. Η δημιουργία των κατασκηνώσεων είναι επίσης δικό του έργο.

Έχει εκδώσει 99 έργα, βιογραφίες, κοινωνικά θέματα, ιστορίες Ναών και Μοναστηριών με σημαντικότερο έργο του την Εκκλησιαστική Ιστορία της Λευκάδος, έργο για το οποίο βραβεύτηκε  από την Ακαδημία Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε  τοπικές και πανελλήνιας εμβέλειας εφημερίδες και περιοδικά.

Στη σημερινή τιμητική εκδήλωση προσφωνήσεις έκαναν η Μαρία Ρούσσου, Προϊσταμένη Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας και ο Κώστας Κατηφόρης, πρόεδρος  Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Θανάσης Καββαδάς, ο δήμαρχος Χαράλαμπος Καλός και ο  αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Κτενάς. Πλούσια, πολύπλευρη και παραστατική ήταν αναφορά του Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κυρίου Θεόφιλου για τον π. Γεράσιμο Ζαμπέλη.

Για τον τιμώμενο και το έργο του μίλησαν: Εμμανουήλ Μελινός, Θεολόγος, Συγγραφέας, Δ/ντής της Βιβλιοθήκης Ιεράς Συνόδου και Λίτσα Χατζηφώτη, Αρχαιολόγος, Ιστορικός, Συγγραφέας.

Η προσφώνηση της Μαρίας Ρούσσου, Προϊσταμένης Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας

Σεβασμιώτατε, Σεβαστοί Πατέρες, Αιδεσιμολογιώτατε Πρωτοπρεσβύτερε π. Γεράσιμε,

κ. Βουλευτά, κ. Δήμαρχε, κ. Αντιπεριφερειάρχη, κ. Πρόεδρε του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής, κύριοι εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων, κύριοι πρώην Δήμαρχοι, αξιότιμοι κ.κ. ομιλητές, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι

Με μεγάλη χαρά  η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας, με την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας και τη συνεργασία της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, τιμούμε έναν σημαντικό άνθρωπο και το έργο του και χαιρόμαστε  που είναι ανάμεσά μας  συνεχίζοντας  την προσφορά του.

Ο αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος παπα Γεράσιμος Ζαμπέλης, εμβληματικός κληρικός θα τολμούσαμε να πούμε, παράλληλα με τα ποιμαντικά του καθήκοντα, συσπείρωσε γύρω απ’ το ναό του γενιές παιδιών και νέων,  μιλώντας τη γλώσσα τους. 

Εδώ και πολλά χρόνια τον ακούν  και τον ακολουθούν στα κατηχητικά, στις εκδηλώσεις και στις εκδρομές που διοργανώνει αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

Με τρόπους  οικείους  συνδέει το ταξίδι για ψυχαγωγία  με την διαπαιδαγώγηση. 

Δείχνει να χαίρεται  κι ο ίδιος απ’ την απόλαυση του νεανικού ποιμνίου του. Δεν  χάνει το χιούμορ του σε κάθε περίπτωση και μ’ αυτό αντιμετωπίζει την ευθύνη, τις δυσκολίες και τα προβλήματα όταν προκύπτουν.

Παράδειγμα δραστήριου και δημιουργικά φιλόδοξου παπά, γίνεται σύμβολο της χαράς και του γήινου κληρικού, που κρατάει τα παιδιά και τους νέους ευχάριστα δεμένους μεταξύ τους και με την εκκλησία.

Στο πρόσωπό του τιμάται ο κλήρος και γενικά ο άνθρωπος που δεν αρκείται στα υποχρεωτικά καθήκοντα που επιβάλλει ο βασικός του ρόλος και στην οικογένειά του, δεν μένει αμέτοχος στην ιστορία και την καθημερινότητα του τόπου.

Μελετά  και  διευρύνει τους ορίζοντες και τις δραστηριότητές του σε παράπλευρους τομείς,  στοχεύοντας στην πρόοδο με το maximum των δυνατοτήτων του. 

Τις νύχτες της ξεκούρασης διαβάζει και γράφει  και είναι παραγωγικότατος. 99 εκδόσεις, που έχετε τη δυνατότητα να δείτε στην έκθεσή μας σήμερα εδώ και στη συνέχεια για μια βδομάδα στη Βιβλιοθήκη. Βιογραφίες, ιστορίες εκκλησιών και μοναστηριών, σημαντικά ιστορικά και θρησκευτικά θέματα, επίκαιρα ζητήματα,  προβλήματα των νέων, οι οικογενειακές σχέσεις, ο τόπος καταγωγής του είναι μερικά απ’ τα θέματά του, με πλούσιο λεξιλόγιο και κατανοητό ρέοντα λόγο.

Αποκορύφωμα η πεντάτομη ιστορία της εκκλησίας της Λευκάδας. 

Καθόλου άσχημα ανάμεσα σε εξομολογήσεις, ακολουθίες, ποικίλες μουσικές – χορευτικές και άλλες εκδηλώσεις και τη συμμετοχή του σε πολυάριθμες επιτροπές. Αξιοζήλευτο συγγραφικό, παιδαγωγικό και κοινωνικό εντέλει έργο. 

Κατά τη συμμετοχή του  στα Εφορευτικά Συμβούλια της Βιβλιοθήκης η συνεργασία μας υπήρξε άψογη. Συνεχίζει να διαχειρίζεται το απόσταγμα της σοφίας του σαν μοχλό αντιμετώπισης των επίγειων βαρών, που δυσκολεύουν την πορεία των ανθρώπων. Και απ’ αυτό το βήμα τον ευχαριστούμε πολύ.

Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας, που εφέτος συμπληρώνει 70 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς, χαιρόμαστε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους φορείς για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού.

Για τη διοργάνωση ευχαριστούμε θερμά το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεόφιλο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά, το Δήμαρχο κ. Καλό και το ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου, καθώς και την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Κατηφόρη για την άψογη διαχρονικά συνεργασία.

Ευχαριστούμε θερμά τον πατέρα  Ιωαννίκιο Ζαμπέλη  για την καθοριστική του συμβολή στην προετοιμασία αυτής της εκδήλωσης. Ακολούθησε  τ’ αχνάρια του πατέρα του και χαιρόμαστε τη συνεργασία μαζί του στο Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης αλλά και τη συμπόρευση σε πολλούς τομείς. Ευχαριστούμε τις καλές συναδέλφους στη Βιβλιοθήκη, τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, την κ. Ιωάννα Φίλιππα, καθώς και την ταλαντούχα Λυδία Βρακατσέλη για την όμορφη παρουσίαση εικόνων απ’ την πορεία του παπα Γεράσιμου.

Καλωσορίζουμε και ευχαριστούμε τους εκλεκτούς – έγκριτους προσκεκλημένους ομιλητές, τον κ. Εμμανουήλ Μελινό, Θεολόγο, Συγγραφέα, Δ/ντή της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και την κ. Λίτσα Χατζηφώτη, Αρχαιολόγο, ιστορικό, συγγραφέα, που θα μας φωτίσουν την προσωπικότητα και το πολύπλευρο έργο του λόγιου, πνευματικού ανθρώπου, του παπα Γεράσιμου.

Σας ευχαριστούμε όλους που με την παρουσία σας αποδίδετε τη δέουσα τιμή.
Μαρία Ρούσσου

Προηγουμενο αρθρο
Μουσικό ταξίδι-αφιέρωμα της «Νέας Χορωδίας Λευκάδας» στην ξενιτιά
Επομενο αρθρο
H Κεφαλονιά πήρε την πρωτιά της Λευκάδας ως καλύτερο ελληνικό νησί για τους Βρετανούς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.