HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΈνας Σχολικός Αγιασμός αλλιώτικος από τους άλλους στην πόλη της Λευκάδας

Ένας Σχολικός Αγιασμός αλλιώτικος από τους άλλους στην πόλη της Λευκάδας

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε παρακάτω είναι αχρονολόγητες. Συμπεραίνουμε όμως τη χρονική περίοδο στην οποία αναφέρονται.

Αφορούν τον αγιασμό που τελείται  στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς. Οι μαθήτριες με τους εκπαιδευτικούς τους στέκονται αριστερά και οι άρρενες μαθητές στα δεξιά.

 Ο αγιασμός τελέστηκε  στο γνωστό Γυμνάσιο Θηλέων, στον ΟΤΕ, στο προαύλιο που υπάρχει από την μεριά της Μητροπόλεως. Το πρωτότυπο αυτού του αγιασμού είναι η συγκέντρωση όλων των εξαταξίων γυμνασίων της πόλης, Αρρένων και θηλέων μαζί. Επίσης, όπως θα δείτε στη συνεχεία των εικόνων, έκτος από τους ιερείς και τους καθηγητές που χαιρετίζουν την νέα σχολική χρόνια, υπάρχει και ένας στρατιωτικός με βαθμό, μάλλον, Ταγματάρχη που ομιλεί στους μαθητές.


Μαθητές που πρωτοπήγαν στο Γυμνάσιο από το 1969 και μετά, δεν θυμούνται να έγινε ποτέ άλλοτε στην πόλη μας τέτοιου είδους…  μαζικός αγιασμός με παρουσία όλων των Αρχών του νησιού και κυρίως με στρατιωτικό ομιλητή. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως αυτός ο αγιασμός έγινε το 1967 ή το 1968, δηλαδή στην αρχή της χούντας, οπότε, θεωρούνταν… «επιβεβλημένη» η ενημέρωση των μαθητών για τα… «αγαθά της επαναστάσεως της 21ης Απριλίου 1967» από στρατιωτικό. Όσο για τους καθηγητές κανένας σήμερα δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση τους.


Τον αγιασμό τέλεσε ο τότε Μητροπολίτης Λευκάδας Νικηφόρος, δίπλα του ο διάκονος Μανώλης Αραβανής και στα δεξιά του ο ιερέας Νίκος Κακαβούλης. Στα δεξιά στους επισήμους εικονίζονται: Θεοδ. Ζωιτάς δήμαρχος, Γιώργος Καββαδάς Γυμνασιάρχης, Κώστας Γιαντζίας γυμναστής, Σπύρος Βρεττός καθηγητής, Σκίτσας(;) Πυροσβεστική.
Στη φωτογραφία εικονίζεται καθαρά το υπό ανέγερση Δημαρχείο, το οποίο ονομάστηκε αργότερα και… βενζινάδικο, κατεδαφίστηκε το 1990. Σήμερα στη θέση του είναι πλατεία.


Στο μικρόφωνο ο καθηγητής …Δάγλας, ο ιερέας Νίκος Κακαβούλης και οι μαθήτριες με κάθε επιφύλαξη:  … Λουπέτη, Ευαγγέλια Ζαβιτσάνου, Μαρία Αραβανή, Νίνα Βεργίνη -Χόρτη.


Ομιλητής ο καθηγητής Σπύρος Βρεττός, ίσα που ξεχωρίζει ο Οδυσσέας Μανωλίτσης και οι μαθήτριες: Κατερίνα Ζακυνθινού, Ειρήνη Ζαβιτσάνου, Μαρία Αρβανίτη.


Στα αριστερά με τη γραβάτα, ο γυμναστής Κώστας Ροντογιάννης.


Ομιλητής ο στρατιωτικός, αριστερά η καθηγήτρια Ελένη Σταματέλου – Κοντομίχη. Το κορίτσι πίσω που κρατά τα μαγούλά της πρέπει να είναι καθηγήτρια, κρατεί  τσάντα. (Πρόκειται για την Κασσιανή Κούρτη-Παναγοπούλου, όπως μας συμπλήρωσε ο κ. Μάκης Μελάς.)


Η αποχώρηση από την τελετή. Ο μητροπολίτης Νικηφόρος, στα δεξιά ο γυμναστής Γιώργος καββαδάς, πίσω ο δήμαρχος θεοδ.  Ζωιτάς και ο γυμναστής Κώστας Γαντζίας.

Φωτογραφίες: Καίτη Κακαβούλη
Κείμενο: Βιολέττα Σάντα

(παρακαλούμε τους αναγνώστες, όσοι γνωρίζουν,  να προσθέσουν ή να διορθώσουν στοιχεία και ονόματα.)

Προηγουμενο αρθρο
Πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων Απόλλωνα  Καρυάς
Επομενο αρθρο
Θ.Καββαδάς: Ό,τι είπαμε προεκλογικά το κάνουμε πράξη: ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια...

3 Σχόλια

  1. Μαρία τσονα
    9 Δεκεμβρίου 2023 at 10:11 — Απάντηση

    Πρέπει να είναι το 1971 είναι οι συμμαθήτριές μου.

  2. μακης μελας
    6 Δεκεμβρίου 2023 at 13:55 — Απάντηση

    Η κα Κασσιανή Κούρτη η καθηγήτρια που κρατάει την τσάντα…

    • ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΣΑΝΤΑ
      6 Δεκεμβρίου 2023 at 14:41 — Απάντηση

      Ευχαριστούμε κύριε Μελά, πρόκειται για την Κασσιανή Κούρτη-Παναγοπούλου. Ψάχνοντας με το όνομα στης πληροφορηθήκαμε πως διορίστηκε στη Λευκάδα το 1967 και έμεινε 5 χρόνια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.