HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΈνα αυτοσχέδιο κουρείο μετά το σεισμό του  1948 στον Ανθώνα

Ένα αυτοσχέδιο κουρείο μετά το σεισμό του  1948 στον Ανθώνα

Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1948 είναι τραβηγμένη η φωτογραφία που παρουσιάζουμε παρακάτω.

Ενώ η πόλη έχει ισοπεδωθεί από τον καταστρεπτικό σεισμό, στον Ανθώνα έχουν μεταφερθεί πολλοί  από τους άστεγους δημιουργώντας έναν καταυλισμό και ανάμεσα τους ένα αυτοσχέδιο κουρείο.

 
Ο Ανθώνας πρέπει είχε πολλές χρήσεις μετά τον σεισμό του 1948. Ήταν ίσως το μοναδικό, ελεύθερο από κτίρια, ασφαλές μέρος μέσα στον ιστό της πόλης.

Η  επόμενη φωτογραφία αφορά  το ίδιο μέρος την ίδια περίοδο.


Τι ήταν ο Ανθώνας:

«Στο χώρο που καλύπτει το παλιό Νοσοκομείο, το Νηπιαγωγείο και ο παιδικός σταθμός, υπήρχε στα παλιότερα χρόνια ένας περίλαμπρος κήπος. Κήπος του Βαλαωρίτη ονομάστηκε στην αρχή και στη συνέχεια Ανθώνας, λόγω της λουλουδιστής εικόνας που συνέθεταν οι ροδοδάφνες και οι αγριοτριανταφυλλιές. Ο χώρος είχε δεντροφυτευτεί αρχικά από τους Άγγλους αποκλειστικά με ευκαλύπτους για λόγους υγιεινής. Στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με λεύκες, πλατάνια, ροδοδάφνες και τριανταφυλλιές. Τριγύρω του κήπου υπήρχε κτιστή λιθοδομή και περίτεχνο κάγκελο. Μια εξαγωνική εξέδρα είχε τοποθετηθεί στη νότια πλευρά του κήπου, η οποία είχε αποτελέσει το επίκεντρο διαφόρων δρώμενων στον Ανθώνα ανάλογα την εποχή. Εκτός της Φιλαρμονικής που έδινε τις γνωστές παραστάσεις της, ο χώρος προσφέροταν και για αυθόρμητα και αυτοσχέδια δρώμενα τα καλοκαιρινά βράδια από τους κατοίκους της πόλης. (χοροί, μουσικές, σκέτς). Με δεδομένο ότι εκείνα τα χρόνια η κεντρική πλατεία ήταν απλησίαστη στους κοινούς θνητούς, πλην των αρχόντων, ο Ανθώνας αποτελούσε το χώρο που όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες έβρισκαν δροσιά κάτω από τα δασύφυλλα δέντρα και διασκέδαση. Ο κήπος στο πέρασμα του χρόνου καταστράφηκε σιγά -σιγά από τις οικιστικές παρεμβάσεις.»

Προηγουμενο αρθρο
 Συμμετοχή του Δήμου Λευκάδας στο  Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg VI “Ελλάδα – Αλβανία” 2021-2027
Επομενο αρθρο
Πραγματοποιήθηκε η λαϊκή συνέλευση για τα ανεπιτήρητα βοοειδή στην Εγκλουβή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.