HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΈνα παλιό φορτηγό Mercedes-Benz με όνομα!

Ένα παλιό φορτηγό Mercedes-Benz με όνομα!

Πέρυσι τέτοιο καιρό δημοσιεύσαμε την φωτογραφία με ελάχιστα στοιχεία για την ιστορία αυτού του φορτηγού. Οι αναγνώστες ευτυχώς με τα σχόλια τους μας διαφώτισαν και μάθαμε την ιστορία του.

Λευκαδίτικο νούμερο έχει το φορτηγό Mercedes LP 334, που βρήκαμε στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το γνωστό μας παλιό νούμερο ΙΝ, πριν από τον αριθμό της πινακίδας. ΙΝ 1455.

Τα γράμματα μπροστά από τον αριθμό στην πινακίδα  δηλώνουν τον τόπο καταγωγής του αυτοκίνητου καθώς και την περίοδο ταξινόμησης.  Το ΙΝ   δόθηκε στη Λευκάδα, μάλλον, προς το τέλος της δεκαετίας του 1970. Στις μέρες μας σπανίως βλέπουμε στους δρόμους της Λευκάδας να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με το ΙΝ στην πινακίδα τους.

 Το φορτηγό ανήκε στους Αίμωνα, Αριστοτέλη και Θωμά Καββαδά με το λαδεμπόριο,από το Βλυχό της Λευκάδας (Αφοί Καββαδά). Δεν ήταν ένα απλό mercedes, αλλά mercedes με όνομα που όλοι στην Λευκάδα τότε το γνώριζαν: ο Τήλορας , δηλαδή που έχει ορατότητα πολύ μακριά (=τηλε +ορω-βλέπω)! Πολύ δυνατό αυτοκίνητο και αληθινός Τήλορας!!! Στη φωτογραφία αυτή το βλέπουμε στα βαθιά του γεράματα γύρω στα 1992-3. Είχε δύο κρεβάτια πάνω κάτω και άνετα καθίσματα,ευρύχωρο κουβούκλιο ,άνετο. Πίσω από την θέση του οδηγού ,στο ύψος του κεφαλιού, διακρίνεται και σε αυτή την φωτογραφία η εικονίτσα του Αγίου Χριστοφόρου,προστάτη των οδηγών… αληθινά προστάτη των οδηγών,ποτέ δεν συνέβηκε το παραμικρό με αυτό το φορτηγό!!!αυτά κι άλλα πολλά,όπως στις εποχές εκείνες είχε κουβαλήσει τα προικιά και τα συμπέθερια πάρα πολλών γάμων στο νησί.Δεν περιορίστηκε μόνο σε βαρέλια και δοχεία με ελαιόλαδο που ήταν η κύρια χρήση του….
Ο αριθμός της πινακίδας ΙΝ 1455 δεν ξεχνιέται: δύο χρόνια μετά από την Άλωση την Κωνσταντινούπολης…

Προηγουμενο αρθρο
Ομολόγησε ο πιλότος την δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά
Επομενο αρθρο
Δημήτρης Παξινός: Αναζητώντας τη Δικαιοσύνη

4 Σχόλια

  1. Αποστόλης
    4 Ιουλίου 2021 at 18:42 — Απάντηση

    Μετά την απόσυρση του συγκεκριμένου φορτηγού, ο κινητήρας του(om 326) τοποθετήθηκε σε ένα καίκι στη Λευκάδα.Ίσως και να βρίσκεται ακόμα “εν ζωή”. Δε γνωρίζω όμως κάτι περισσότερο.Αν γνωρίζει κάποιος κάτι καλό θα ήταν να μας πει.

  2. Καββαδας Δημήτρης
    18 Ιουνίου 2021 at 23:27 — Απάντηση

    Το φορτηγό ανήκε στους Αίμωνα, Αριστοτέλη και Θωμά Καββαδά με το λαδεμποριο,από το Βλυχό της Λευκάδας(Αφοί Καββαδά). Δεν ήταν ένα απλό mercedes, αλλά mercedes με όνομα που όλοι στην Λευκάδα τότε το γνώριζαν: ο Τήλορας ,δηλαδή που έχει ορατότητα πολύ μακριά (=τηλε +ορω-βλεπω)!Πολύ δυνατό αυτοκίνητο και αληθινός Τήλορας!!!Στη φωτογραφία αυτή το βλέπουμε στα βαθιά του γεράματα γύρω στα 1992-3.Ειχε δύο κρεβάτια πάνω κάτω και άνετα καθίσματα,ευρύχωρο κουβούκλιο ,άνετο.Πισω από την θέση του οδηγού ,στο ύψος του κεφαλιού, διακρίνεται και σε αυτή την φωτογραφία η εικονιτσα του Αγίου Χριστοφόρου,προστάτη των οδηγών…αληθινά προστάτη των οδηγών,ποτέ δεν συνέβηκε το παραμικρό με αυτό το φορτηγό!!!αυτά κι άλλα πολλά,όπως στις εποχές εκείνες είχε κουβαλήσει τα προικιά και τα συμπέθερια πάρα πολλών γάμων στο νησί.Δεν περιορίστηκε μόνο σε βαρέλια και δοχεία με ελαιόλαδο που ήταν η κύρια χρήση του….
    Ο αριθμός της πινακίδας ΙΝ 1455 δεν ξεχνιέται: δύο χρόνια μετά από την Άλωση την Κωνσταντινούπολης…

    .

    • Βιολέττα Σάντα
      18 Ιουνίου 2021 at 23:37 — Απάντηση

      Ευχαριστούμε θερμά κύριε καββαδά για την πλήρη ενημέρωση σχετικά με την ιστορία και την διαδρομή του φορτηγού στο νησί μας. Θα μεταφέρουμε αυτούσιο το σχόλιο σας στο κείμενο του άρθρου για πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών.

  3. Στεφανος Καββαδας
    18 Ιουνίου 2021 at 08:17 — Απάντηση

    Καλημέρα, το φορτηγο ανήκε στα αδέρφια Αριστοτελη και Θωμα Καββαδα, εμποροι τοτε. Η φωτογραφία ειναι τραβηγμένη στο Βλυχο, εξω απο το σπιτι της οικογένειας. Μπράβο σε όποιον βρήκε ρηεν φωτογραφία

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.