HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑναχώρησαν από την Ελλάδα τα C-130 με στρατιωτικό εξοπλισμό για την Ουκρανία

Αναχώρησαν από την Ελλάδα τα C-130 με στρατιωτικό εξοπλισμό για την Ουκρανία

Αναχώρησαν από την Ελλάδα τα C-130 που μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό που στέλνει η χώρα μας στην Ουκρανία, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για πυρομαχικά, τυφέκια τύπου καλάσνικοφ και εκτοξευτές.

Με απόφασή του πρωθυπουργού, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει αμυντικό υλικό με δύο C-130 τα οποία αναχώρησαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για Πολωνία.

Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στις ΗΠΑ, στρατιωτική βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ ενέκρινε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δίνοντας σχετικές οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Πρόκειται για ένα ακόμη σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού τη στιγμή που υπερασπίζεται το κυρίαρχο, θαρραλέο και υπερήφανο έθνος του», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Εν τω μεταξύ, την παράδοση 1.000 αντιαρματικών και 500 αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger στην Ουκρανία γνωστοποίησε χθες το Βερολίνο, παρά τις αρχικές ενστάσεις ως προς την αποστολή στρατιωτικού υλικού. Επίσης, η Γερμανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη, όπως ανακοίνωσε χθες το ομοσπονδιακό υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταφορών.

Η Γαλλία στέλνει αμυντικά όπλα και καύσιμα προς την Ουκρανία, προκειμένου να στηρίξει την μάχη της απέναντι στην εισβολή του ρωσικού στρατού, όπως έκανε χθες γνωστό η γαλλική Προεδρία.

Η Ολλανδία θα στείλει 50 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust-3 και 400 ρουκέτες, αναφέρει το υπουργείο σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο και σε συνεργασία με τη Γερμανία, αποφάσισε την αποστολή συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot σε ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία, καθώς και 200 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger».

Λιθουανία, Βέλγιο, Εσθονία, Ρουμανία, Ιταλία, Σλοβενία, Τσεχία, Πορτογαλία έκαναν επίσης γνωστό ότι στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όπλα, καύσιμα, πολυβόλα, αντιαεροπορικά Javelin, ιατρικό εξοπλισμό, προσωπικό εξοπλισμό, πυρομαχικά.
Επίσης, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Ρουμανίας, ρουμανικά ασθενοφόρα θα παραλάβουν παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους που περιμένουν σε μεγάλες ουρές να διασχίσουν τα σύνορα με τη Ρουμανία στο βορειοανατολικό σημείο διέλευσης Σίρετ, επιταχύνοντας τη διαδικασία. Από την πλευρά του, ο Μάριο Ντράγκι κήρυξε την Ιταλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να διαθέσει συνολικά 110 εκατ ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό.

Το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη βοήθεια που στέλνει η κάθε χώρα στην Ουκρανία.

Το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει ή εγκρίνουν σημαντικές παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού σε Ουκρανία.

Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ή ανοίγουν τα σύνορά τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η Κροατία, η Πολωνία και η Ρουμανία υποδέχονται ήδη Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Ιταλία παρέχει επίσης άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και η Τουρκία έχει εμβαθύνει τους αμυντικούς της δεσμούς με την Ουκρανία και έχει προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Σουηδία θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα, κράνη και θωράκιση σώματος, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Η Σουηδία προτείνει τώρα άμεση υποστήριξη προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτή περιλαμβάνει 135.000 μερίδες μάχης, 5.000 κράνη, 5.000 θωρακίσεις σώματος και 5.000 αντιαρματικά όπλα», δήλωσε η Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου.

Κάτι αντίστοιχο έχει να γίνει από το 1939
Η απόφαση αυτή της Σουηδίας δεν έχει προηγούμενο από το 1939, όταν η χώρα είχε βοηθήσει τη Φινλανδία που δεχόταν επίθεση από την ΕΣΣΔ, υπογράμμισε η πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγουμενο αρθρο
«Ναι» από το Κίεβο για διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας στα σύνορα της Λευκορωσίας
Επομενο αρθρο
Πέθανε η Μαριέττα Γιαννάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.