HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑνευθυνότητα – χάθηκε το «μέτρο»

Ανευθυνότητα – χάθηκε το «μέτρο»

Όσοι γνωρίζουμε που βρίσκονταν και από που προέρχονται οι φορεσιές που σκορπίστηκαν την κεντρική αγορά έξω από τα καταστήματα, δεν πιστεύουμε στα μάτια μας. Δεν πιστεύουμε πως υπάρχουν τόσο ανεύθυνοι άνθρωποι.

Από το 2012 λειτουργεί στον 1ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Έκθεση ενθυμημάτων του Φεστιβάλ Φολκλόρ. Εγκαινιάστηκε την ίδια χρονιά με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ.Η έκθεση περιλαμβάνει τα αντικείμενα (μουσικά όργανα, φορεσιές, κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές, έντυπα, αναμνηστικές πλακέτες, υφαντά, δίσκους, κρύσταλλα κ.λ.π. ), που κάθε φορά προσέφεραν στη Λευκάδα τα σωματεία που έπαιρναν μέρος στο φεστιβάλ. Ηχητικά ντοκουμέντα, κινηματογραφικά αποσπάσματα και φωτογραφίες συνθέτουν επίσης το υλικό.

Τα εκθέματα προέρχονται από διαφορετικές χώρες, ηπείρους, λαούς και πολιτισμούς αντιπροσωπεύοντας τον πλούτο της παράδοσης κάθε χώρας. Η έκθεση αποτελεί ένα μοναδικό θησαυρό από όλο τον κόσμο, που ανασύρθηκε από την αφάνεια, ταξινομήθηκε, καθαρίστηκε και παρουσιάστηκε στο κοινό το 2012. Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης είχε το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με επικεφαλής την Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.

Το 2018 η Έκθεση εμπλουτίστηκε και μετονομάστηκε σε «Συλλογή Παραδοσιακής Τέχνης του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ» και διαρθρώθηκε σε 5 θεματικές ενότητες, με την ενότητα «Οι ενδυμασίες των λαών» να μεγαλώνει.  

Από την Έκθεση /Μουσείο, με ελαφριά καρδιά, μεταφέρθηκαν οι φορεσιές με τα σταντ τους και τοποθετηθήκαν κατά μήκος του πεζόδρομου της αγοράς. Αυτή την εποχή που για να διασχίσεις την αγορά πρέπει να χρησιμοποιείς τους αγκώνες σου, που τα τραπεζοκαθίσματα και τα εμπορεύματα έξω από τα καταστήματα έχουν κατακλίσει κάθε ελεύθερο χώρο. Εκεί που τα παιδάκια τις πιάνουν ενώ στο άλλο χέρι κρατούν σουβλάκι ή παγωτό.

Φορεσιές που έχουν μουσειακή αξία, αφορούν την ιστορία του Φεστιβάλ μέσα στο χρόνο, τις πήραν από την έκθεση / Μουσείο και τις μετέφεραν  έξω στον ήλιο, στη σκόνη, την πολυκοσμία, δίπλα στα μηχανάκια και τα ποδήλατα, ενώ θα μπορούσαν στη θέση τους να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες.

Ποιος το σκέφτηκε, με ποιον συνεννοήθηκε, ποιος αποφάσισε; Θα μου πείτε, εδώ κατακρεούργησαν το μνημείο του Βαλαωρίτη, στις φορεσιές θα δίσταζαν;

Συμφώνησε η αντιπρόεδρος κυρία Χαρά Σαΐτη και η υπεύθυνη αιθουσών κυρία Ευφροσύνη Φίλιππα;

Υ.Γ.  Η συγκέντρωση των φορεσιών με σκοπό την δημιουργία Μουσείου έγινε με πολυετείς προσπάθειες του Βασίλη Θερμού.

Αριστερά οι φορεσιές… στο δρόμο και δεξιά όπως τις φωτογραφίσαμε το 2014, στο Μουσείο/ Έκθεση.

Περισσότερες εικόνες από την Έκθεση ενθυμημάτων ΕΔΩ

Προηγουμενο αρθρο
Παναγιά Κομηλιού: Υπαίθριος εορτασμός για 8η χρονιά (φωτό + video)
Επομενο αρθρο
 Υποψηφιότητες στον Συνδυασμό της Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου στην Λευκάδα

2 Σχόλια

  1. Τam
    22 Αυγούστου 2023 at 23:08 — Απάντηση

    Γιατί δεν αναρωτηθήκατε αν υπάρχει απόφαση του Δ. Σ. του Πνευματικού Κέντρου; Ζητήστε να μάθετε για να ενημερωθούμε κι εμείς, γιατί υπάρχει σιγή ιχθύος. Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και δήμαρχος ρωτήθηκε για το συμβάν;

  2. Δημήτρης
    21 Αυγούστου 2023 at 18:37 — Απάντηση

    Δυσκολεύομαι πραγματικά να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που έδωσε τη συγκατάθεση του στην καταστροφή των φορεσιων αυτών. Πραγματικά κρίμα….

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.