HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑνοδική η πορεία του Νοσοκομείου Λευκάδας σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Διοικητής κ. Μίχας

Ανοδική η πορεία του Νοσοκομείου Λευκάδας σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Διοικητής κ. Μίχας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Πέμπτη το μεσημέρι ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λευκάδας κ. Μίχας.Η συνέντευξη έγινε λίγες μόνο μέρες μετά την δημοσίευση  άρθρου στην βρετανική εφημερίδα Guardian, που σκιαγραφεί με ζοφερό τρόπο την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία.

Όπως δήλωσε, στους 5 μήνες που μεσολάβησαν από την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν θέλησε να μιλήσει πριν ο ίδιος ενημερωθεί πλήρως για όλα τα θέματα του Νοσοκομείου. Πέραν των όσων μας ανέφερε, δήλωσε εκ των προτέρων πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε θέμα που σχετίζεται με την υγεία γενικότερα.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο κ. Περδικάρης Διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών και η κ. Ξηρομερίτη διευθύντρια των Νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Μίχας από το 2013 το Νοσοκομείο είχε ξεκινήσει μια καθοδική πορεία, ιδιαίτερα το 2015, λειτουργούσε χάριν των ατομικών προσπαθειών του προσωπικού. Οι συνεχείς αποχωρήσεις γιατρών είχαν φέρει το νοσοκομείο στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τους τελευταίους 6 μήνες του 2016 το Νοσοκομείο εμφανίζει ανοδική πορεία και με τους γιατρούς που αναμένονται ακόμα, θα βρεθεί σε ακόμα καλύτερα επίπεδα. Γίνεται προσπάθεια, όπως μας είπε, η στελέχωση του ανθρώπινου δυναμικού να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές αυξημένες ανάγκες και του νέου Νοσοκομείου.

dscn5195

Το συνολικό προσωπικό του Νοσοκομείου, διοικητικό, ιατρικό και λοιπό, ανέρχεται σήμερα σε 196 όταν το 2015 ήταν 174 άτομα. Η σύνθεση του προσωπικού αναλύεται ως εξής:

μόνιμο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, 22 άτομα
νοσηλευτικό προσωπικό, 97 άτομα
ιατρικό προσωπικό, 20 μόνιμοι γιατροί και 11 επικουρικοί
Ειδικευόμενοι γιατροί, 2 άτομα.
Διοικητικό προσωπικό, 39 άτομα.

Αναλυτικά η στελέχωση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου σε γιατρούς

Καρδιολογική κλινική: όπως είναι γνωστό η καρδιολογική κλινική είχε κλείσει το 2012 λόγω έλλειψης γιατρών. Πρόσφατα πάρθηκε η απόφαση επαναλειτουργίας της, αφού μέσα στο Γενάρη αναμένεται η άφιξη και του 3ου γιατρού, ώστε η κλινική να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα 30 μέρες το μήνα.

Ορθοπεδική κλινική: Λειτουργεί καλά συνεχίζοντας την καλή παράδοση του Νοσοκομείου Λευκάδας σ’ αυτόν τον τομέα. Τον Δεκέμβρη ήρθε στο νοσοκομείο και 3ος γιατρός. Το καλό όνομα της κλινικής συντελεί ώστε να αντιμετωπίζονται περιστατικά και από γειτονικά νοσοκομεία. Τέλος του μηνός το νοσοκομείο θα έχει 4 ορθοπεδικούς γιατρούς.

Ακτινολογικό τμήμα. Μετά τον Αύγουστο λειτουργεί κανονικά αφού υπάρχουν 3 γιατροί που καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Παθολογική κλινική: διαθέτει 3 γιατρούς και μέσα στο μήνα θα γίνει η μετάθεση ενός ακόμα γενικού γιατρού. Αναμένεται επίσης η πρόσληψη ενός ακόμα παθολόγου.

Παιδιατρική κλινική: αυτή τη στιγμή διαθέτει 2 παιδιάτρους. Σύντομα -το θέμα βρίσκεται στις ενστάσεις- θα γίνει η πρόσληψη ενός ακόμα.

Με όσα σας περιγράφω, ανέφερε ο κ. Μίχας, γίνεται φανερό πως το νοσοκομείο Λευκάδας βρίσκεται σε ανοδική πορεία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Στόχος μας είναι, δήλωσε, η παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους τους κατοίκους του νησιού.

dscn5196

Όσον αφορά το νέο νοσοκομείο ο κ. Μίχας ανέφερε πως ήδη η διοίκηση βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο υγείας για την προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από την ανάγκη στελέχωσης του νέου νοσοκομείου. Ζητάμε την πρόσληψη ακτινολόγου, χειρούργου, παθολόγων, παιδοψυχίατρου, είπε. Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια η προμήθεια του νέου αξονικού τομογράφου και γίνεται ήδη η διαμόρφωση της θέσης εγκατάστασης του, που δεν είχε προβλεφτεί. Ο Δήμος από την άλλη, ανέλαβε να προχωρήσει τα έργα σύνδεσης με τα δίκτυα και διευθέτησης των ομβρίων.

Με ικανοποίηση μας δήλωσε πως στο νέο νοσοκομείο θα λειτουργήσει μονάδα εντατικής θεραπείας 6 κρεβατιών η οποία θα αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θα δημιουργηθούν επίσης 3 επί πλέον θέσεις στην αιμοκάθαρση, που θα λύσουν ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε. Το νοσοκομείο (ΕΚΑΒ) θα παραλάβει τον Φεβρουάριο του 2017, ένα ακόμα ασθενοφόρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας ανέφερε: Το 2015 επισκέφτηκαν τα εξωτερικά ιατρεία 28 χιλ. άτομα, το 2016, 37 χιλ. άτομα. Τα ίδια διαστήματα στα επείγοντα είχαμε 12.500 άτομα και 13.500 αντίστοιχα. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου φέτος ήταν 5.679.000 ευρώ. Το νοσοκομείο καλύπτει εκτός από τον μόνιμο πληθυσμό του νησιού, τις γειτονικές περιοχές, καθώς επίσης και τις ανάγκες από την αύξηση του πληθυσμού του καλοκαιρινούς μήνες.

Τα δικά μας σχόλια:

Προσωπικά έχοντας το δυσάρεστο καθήκον να βρεθούμε στο Νοσοκομείο Λευκάδας ως συνοδοί ασθενούς για σχεδόν δυο μήνες στην Παθολογική κλινική, δεν είδαμε τα πράγματα τόσο ρόδινα. Υπάρχουν γιατροί και μάλιστα πολύ καλοί καθώς και νοσηλευτές. Δουλεύουν όλοι σκληρά και ευσυνείδητα. Οι συνθήκες διαβίωσης στο χώρο της κλινικής δεν είναι και οι καλύτερες. Σεντόνια δεν υπάρχουν και αυτά που υπάρχουν είναι άλλα φθαρμένα και άλλα έχουν γίνει σκληρά σαν στρατσόχαρο από την πολλή χρήση. Ζητήσαμε δυο τρεις φορές και δεν υπήρχαν και στη συνέχεια φέραμε δικά μας.
Τα καλοριφέρ όταν δουλεύουν είναι μόλις χλιαρά. Σε όλα τα δωμάτια για θέρμανση χρησιμοποιούνται τα κλιματιστικά. Υπάρχει δωμάτιο χωρίς καθόλου θέρμανση, στο οποίο μας είπαν, πως αν θέλαμε να μεταφερθούμε, έπρεπε να φέρουμε από το σπίτι μας ηλεκτρικό καλοριφέρ. Ζητήσαμε γάζες, την πρώτη φορά μας δόθηκαν, την επόμενη δεν υπήρχαν. Αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε οι ίδιοι. Χρειάστηκε επίσης να αγοράσουμε κάποιο φάρμακο μικρής όμως αξίας.

Όλα τα παραπάνω τα αναφέραμε στον Διοικητή. Περιπτωσιολογία τα χαρακτήρισε, και μας ρώτησε αν έχουμε να ρωτήσουμε κάτι!

Προηγουμενο αρθρο
Αν εξεράθη το κλαρί, πάντα χλωρή ειν΄η ρίζα…
Επομενο αρθρο
Χιόνισε στη Λευκάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.