HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑνοιχτή επιστολή Δημάρχου Λευκάδας κ. Βεργίνη για την παραλία του Άη Γιάννη

Ανοιχτή επιστολή Δημάρχου Λευκάδας κ. Βεργίνη για την παραλία του Άη Γιάννη

Ανοιχτή Επιστολή Δήμαρχου Λευκάδας κ. Ξενοφώντα Βεργίνη

Αγαπητοί δημότες-συμπολίτες,

Έλαβα την από 29/01/2024 επιστολή σας, την οποία και μελέτησα προσεκτικά. Το ίδιο προσεκτικά άκουσα τις κυρίες (επιστήμονες) που με επισκέφθηκαν στο γραφείο μου κ.κ. Νίκη Βεργίνη και Θεοδώρα Κόγκα.

Το θέμα στο οποίο αναφέρεστε, με έχει απασχολήσει και στο πολύ παρελθόν, αλλά και αρκετές φορές προσφάτως. Άλλωστε, ο χαρακτηρισμός της περιοχής «ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους» με πάει στο μακρινό παρελθόν, όταν προσωπικά είχα εισηγηθεί στον τότε Γενικό Γραμματέα Ελληνικού Τουρισμού και μετέπειτα Υπουργό και Πρωθυπουργό, Τζαννή Τζαννετάκη, να επισκεφθεί την περιοχή και υιοθετήσει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, πράγμα που έγινε.

Έκτοτε, άστοχες  παρεμβάσεις είτε από τους κατοίκους – ιδιοκτήτες της περιοχής, είτε από τοπικές υπηρεσίες (Νομαρχία, Δήμος, Περιφέρεια) αλλά και περιβαλλοντικές αλλαγές, οδήγησαν τελικά στη σημερινή κατάσταση που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους με απρόβλεπτες ή προβλεπτές συνέπειες χωρίς δυνατότητα επαναφοράς στην προτέρα κατάσταση, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και την ευρύτερη, όπως για την ίδια την πόλη της Λευκάδας.

Το θέμα απαιτεί ΑΜΕΣΗ θεραπεία και στη συνέχεια ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ με εφαρμογή συγκεκριμένης ΜΕΛΕΤΗΣ που θα επιλεγεί από τις υφιστάμενες τρεις: Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας.

Από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου 2024, που ανέλαβα τη Διοίκηση του Δήμου, ένα από τα θέματα που με απασχόλησαν ήταν η ακτογραμμή του Αη Γιάννη. Ερευνώντας, προσωπικά το Τεχνικό Πρόγραμμα του Οικ. Έτους  2023 βρήκα δύο αποφάσεις που αφορούσαν το συγκεκριμένο θέμα:

 Α) την αρ.31648/18.05.2022 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορούσε την  χρηματοδότηση του έργου «Αποκατάσταση – Θωράκιση ακτής Αγ. Ιωάννη Δήμου Λευκάδας» ύψους 400.000,00€. Η χρηματοδότηση ισχύει για 24 μήνες δηλαδή, από 18/05/2022 έως 18/05/2024! Που σημαίνει για άλλους τρεις περίπου μήνες.

 Β)Επίσης, στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Οικ. Έτους 2023 βρέθηκε και μια άλλη χρηματοδότηση του Δήμου με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών  ύψους 155.200,00€ (με τη αρ.2927/18.01.2022) με ισχύ 24 μηνών. Δηλαδή,  μέχρι στις 18-01-2024. Το ποσό αυτό προστέθηκε, με απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου, στο ποσό των 400.000,00€ και συνεπώς το συνολικό ποσό για τον δρόμο Αη Γιάννη ανήλθε σε 555.200,00€ (400.000,00+155.200,00=555.200,00€).

Όμως, η δεύτερη χρηματοδότηση έληξε στις 18/01/2024, με αποτέλεσμα να ισχύει μόνο το ποσό των 400.000,00€ (και αυτό μόνο για τους επόμενους τρεις μήνες).

Μετά τη διαπίστωση των όσων προανέφερα, απέστειλα επιστολή προς τους αρμοδίους στο Υπ. Εσωτερικών (αρ.πρωτ.2106/30.01.2024) και ζήτησα παράταση ισχύος των χρηματοδοτήσεων προκειμένου να επιτευχθεί η υλοποίηση των προβλεπόμενων εργασιών αποκατάστασης.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή Δημάρχου, κ.Ξενοφώντα Βεργίνη, Αντιπεριφερειάρχη κ. Αντώνη Δουβίτσα, Αντιδημάρχου κ.Σεβαστής Κωνσταντινίδη και υπηρεσιακών παραγόντων, του κ. Σπύρου Αρέθα, Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Λευκάδας και Ευάγγελου Μοσχονά, Δ/ντή Τεχν. Υπηρεσιών Π.Ε. Λευκάδας και του Τεχνικού Συμβούλου κ. Χρ. Τσιλιγιάννη, ώστε σε περίπτωση θετικής απάντησης του Υπ. Εσωτερικών να είμαστε έτοιμοι για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Σημειώνω, ότι για το ίδιο θέμα έχει προηγηθεί συνάντησή μου με υπηρεσιακούς παράγοντες της Κτηματικής Υπηρεσίας Λευκάδας.

Τέλος, για το ίδιο θέμα επίκειται συνάντησή μου με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας

Δρ. Ξενοφών Βεργίνης

Προηγουμενο αρθρο
Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από Πάτρα και Λευκάδα στις έρευνες για τον εντοπισμό του άτυχου άνδρα  στον Πόρο
Επομενο αρθρο
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου  των εν Αττική Αλεξανδριτών Λευκάδας «οι Σκάροι»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.